Bejelentkezés

x
Search & Filters

2016-ban új Crazy Granat dalok és új klip is várható



Egy ködös, nyirkos decemberi szombat estén a Big Bike Pub felé vettem az utam, jóféle muzsika reményében. Persze a helyszínválasztás nem volt véletlen, hisz egy számomra kedves zenekar lépett aznap este ott színpadra, a Varga Szabolcs (gitár, vokál), Kis Zoltán ’Pempő’ (dobok), Deme Tamás (gitár, vokál) és Molnár Péter ‘Stula’ (basszusgitár, ének) alkotta Crazy Granat zenekar. Nem először álltak a Big Bike színpadán és nem is utoljára. Többször volt már hozzájuk szerencsém és csalódnom most sem kellett, igencsak remek zenei csemegét kaptam tőlük. Egy interjú erejéig mikrofonvégre is kaptam a srácokat, hogy meséljenek egy kicsit magukról, a zenekarról és a terveikről.

 

 

Rockbook: Sziasztok! Kezdjük egy kis bemutatkozóval! Mikor alakult a zenekar?

Pempő: Én csak úgy belecsöppentem az egészbe. Korábban 5 évig doboltam a WellDone zenekarban, amit egy kisebb szünet követett. Szabi barátom akkor már játszott a zenekarban és megkért engem, mint laikust, hogy segítsek neki, megmutatni pár dolgot. Lementem egy próbájukra és itt ragadtam.

Szabi: Akkor már kb. másfél éve ment a zenekar, mikor mi beszálltunk Pempővel, én kicsit korábban, mint ő. Együtt fociztunk akkoriban és elhívtam egy próbánkra, amivel mondhatjuk, hogy megpecsételődött a sorsa. Tulajdonképpen a hivatalos megalakulásunk 2000-re datálható, onnantól  mondhatjuk, hogy létezik a Crazy Granat.

Rockbook: Honnan kapta a zenekar a nevét?

Stula: Az egyik barátom pólóján volt a Crazy felirat, ami akkor nagyon megtetszett meg poén is volt. Akkoriban, na meg persze ma is, azt terveztük, hogy amíg ez a zenekar él és mozog, mi mindig robbanni fogunk a színpadon, mint egy gránát. Ebből a kettőből jötte ez a szójáték, hogy Crazy Granat, és nevünkhöz híven, mindig igyekszünk valami nagyot alkotni és nagyot robbantani.

Rockbook: Ez az eredeti felállás vagy voltak tagcserék?

Stula: Hát a full eredeti felállásból tulajdonképpen csak én vagyok, de igazából kb. másfél évvel az eredeti zenekar megalakulása után, 2000-ben jött Szabi és Pempő és mi onnantól számoljuk a Crazy éveket. Emiatt ezt mondanám eredeti felállásnak. Tomi pedig körülbelül 6 éve van velünk.

Tomi: Igen, valóban. 2009-ben csatlakoztam a csapathoz. Stula keresett meg 2009 januárjában. Akkoriban kb. egy éve már egy gitár, egy basszus, dob és ének felállásban zenéltek, mivel 2007-ben kiszállt a korábbi gitárosuk. A 2008-as évet ebben a formában turnézták végig, de szerették volna még egy gitárral feldobni a hangzást. Nekem akkor volt ugyan egy függő bandám, de nagyon örültem a megkeresésnek, hisz ismertem őket korábbról. Volt, hogy játszottunk is előttük más csapattal. Szinte azonnal igent mondtam és februárban már meg is volt az első koncert, amin együtt játszottunk. Azóta volt egy kis változás a tagokat tekintve, mert Erdei Richárd, aki a korábbi basszusgitárosunk volt, kilépett, az ő szerepét vette át Stula az ének mellett.

Rockbook: Említettétek, hogy 15 éves volt idén a zenekar. Hogy bírjátok ennyi idő után is együtt? Mi tart titeket össze még?

Stula: A közös múlt, a barátság és hogy nehéz éveket élnek, akik a rockszakmába nyúltak bele. Nem mindig egyezik a vélemény, de még ez is összekovácsol minket, hogy figyelünk a másik szavára.

Rockbook: Ki mióta zenèl?

Stula: 18 évesen kapott el a gépszíj.

Szabi: Gyerekkorom óta, kb 14-15 lehettem. Akkor még házilag, bútorlapokból barkácsolt gitárral kezdtem, meg lemezjátszó erősítővel.

Pempő: Én panelpatkányként mi mást is választhattam volna magamnak, mint a dobot. Anyukám legnagyobb örömére már egész fiatalon püföltem a puffokat, amiket rendre rongyosra is ütöttem, nem győzték cserélni őket. Az évek múltával ez a szenvedélyem egy időre elapadt, majd az esküvőmön egy rock ’n’ roll szám erejéig beültem a dobok mögé… azóta nincs kiszállás. Soha nem tanultam dobolni. Az esküvőm után pár évvel a Welldone nevű zenekarban játszottam, egészen addig, míg Szabi nem hívott. Azóta a Crazy csapatát erősítem.

Tomi: 2000-óta, abban az évben kaptam az első elektromos gitáromat. Eleinte otthon próbálgattam a szárnyaimat, majd 2002-ben elmentem egy gitártanárhoz és 2003-ban kaptam az első zenekari felkérést.

 


Rockbook: Mi volt az, ami a zenélés felé sodort titeket? Kik voltak rátok hatással?

Tomi: Nálam több is volt. A bátyám és a nővérem oltotta belém a rockzene szeretetét, ők mutatták meg nekem többek között a Tankcsapdát, Vác környéki helyi zenekarokat (pl Wellington), stb. Illetve James Hetfield (Metallica) a másik, aki nagy hatással volt rám. Amikor őt megláttam egy videóban, tudtam, hogy én gitáros akarok lenni.

Stula: 18 éves koromban kezdtem zenélni, részben a Tankcsapda, Sing Sing, részben szintén a Metallica miatt. Pedig nem vagyunk Tomival testvérek, hiába hiszik sokan a képek alapján. Azt szerettem volna, hogy ha csak egy számot is, de el tudjak játszani valamit. Aztán eltelt kb. 2 hónap és összejött vagy 5-6 szám, onnantól meg nem volt megállás.

Szabi: Engem nagyon sok hatás ért, nemigen tudnék egy-két bandát/zenészt kiemelni. Talán összességében, a Heavy metal szeretete vezetett idáig. Rengeteg metal zenét hallgattunk a haverokkal és kitaláltuk, hogy mi ezt meg akarjuk próbálni. Ha mindenképpen említenem kéne valakiket, akkor a pl. Slayert vagy a Helloweent mondanám. Őket akkoriban nagyon sokat hallgattuk.

Pempő: Nálam sincs konkrét valaki vagy valakik. Nekem az a mottóm, hogy ha szól a zene és lehet rá dobolni, akkor hagy menjen.

Rockbook: Hogyan születnek a Crazy dalok?

Szabi: Általában Tomi vagy Stula hoz ötletet vagy szöveget. Azt a próbákon szétszedjük darabjaira és közösen összehozunk belőle valamit.

Stula: Van, hogy három számból lesz egy.

Szabi: Igen, van olyan is. De volt olyan is, hogy csak a zene volt meg és a próbán alakult hozzá a szöveg.  Például a Királyként élsz című számunk is így lett. Volt egy zenei alap, amire Stula a próbán énekelt valamit, ami megtetszett nekünk is és apró finomítások után már kész is volt.

Stula: Ez egy új számunk, jövő ősszel jön ki rá videoklip is. Kaptunk egy nagyon megtisztelő felkérést, amire született. Egy új magyar akciófilm fog a mozikba kerülni jövőre, melyben több magyar zenekar fog feltűnni, köztük mi is. A klip felében a film részletei lesznek, a másik felében pedig mi. Hamarosan a Youtube-ra felteszünk majd egy szöveges videót addig is, hogy megismerhessék és megszeressék a rajongók.

Rockbook: Várható tőletek a közeljövőben új album, dal, klip?

Szabi: Album egyelőre nem. Azt a koncepciót próbáljuk követni, hogy inkább a Youtube segítségét vesszük igénybe. Beszélgettünk a srácokkal erről sokat és azt látjuk magunk körül, hogy nincs már akkora igény egy-egy lemezre. Inkább egy-egy dal, amikor készen van, feltesszük valamilyen klippel a Youtube-ra. A koncertjeinken is azt tapasztaltuk, hogy hiába volt fent a lemez, az emberek inkább a klipes dalainkat kérték tőlünk. Emiatt gondoltuk, hogy ezentúl csinálunk 2 számot, megstúdiózzuk őket és megcsináljuk rá a klipet. Persze, ha igény lesz rá, akkor fel lehet tenni ezeket majd egy lemezre, hisz a stúdióanyag meglesz, de egyelőre ebben nem gondolkozunk.

Rockbook: Mivel a zenekar Vámosmikolai, illetve szobi illetőségű, leginkább Pesten és Vácon szoktatok a legtöbbet fellépni. Egyéb helyszínen is találkozhatnak veletek a rockzene rajongók?

Stula: Volt már, hogy csináltunk turnét a Cool Head Klan-al, bejártuk velük az országot, volt rengeteg felkérésünk többek között Pécsre vagy Győrbe is. Az az igazság, hogy egy ilyen zenekar, mint amilyenek mi is vagyunk, önmagát tartja fent. Emiatt szoktuk azt csinálni, hogy ahol megfizetik a zenekart és érdemes utazni, mert lesz közönség is, oda elmegyünk. Egyébként valóban ez a Dunakanyar és Pest megyei rész az, ahol mozgolódunk és hívnak. Ez nekünk is közelebb van Szobhoz, lévén ott a próbatermünk és onnan szoktunk indulni egy-egy bulira.

Rockbook: Peti, milyen érzés, hogy ebben a formációban nem csak énekesi poszton működsz?

Stula: Nem volt egyszerű, mikor Ricsi elment a zenekarból. Ő 12 évig volt a csapatban, én 3 éve basszusgitározom. Kellett vagy két-három hónap, amíg át tudtam szellemülni, hogy nem csak énekelek. Nincs akkora mozgásterem, kicsit oda vagyok kötve a mikrofonhoz és a basszusgitárhoz, de én jól érzem magam. Szeretek gitározni is, persze nem megy annyira jól, bár basszusgitáron elpötyögök. De én nagyon jól érzem magam közben.

Szabi: Kaptunk rengeteg olyan véleményt anno, hogy ez a zenekart hátráltatni fogja, mert nem fogja tudni Stula egyszerre csinálni a kettőt, de szerencsére nagyon jól vette az akadályokat és nem lett igazuk a kételkedőknek. Jöttek oda gratulálni utána, hogy ez továbbra is milyen ütős, csak így tovább.

Tomi: Igen, Stula remekül csinálja ezt a kettőt együtt és még profitál is belőle, hisz azóta még több csaj bukik rá.

Pempő: Azóta kezdtem el én is léggitározni, de valahogy ez nem annyira jött be a csajoknak.

 

 

Rockbook: Több koncerteteken voltam már és annak ellenére, hogy ha jól tudom, 3 albumotok van, a repertoárban mégis elég sok feldolgozás hallható. Ennek mi az oka?

Szabi: Annak idején, mikor elkezdtük, a kedvenceinket tanultuk meg először. Mire jöttek a saját számok, volt 20-30 feldolgozás. Mivel nem vagyunk ismertek, így eleinte a feldolgozásokat játszottuk a bulijainkon, az embereket ezeket szokták meg, ezeket kezdték várni, kérni. Eleinte ráadásul ugye nem is volt még sok saját számunk, az nem is töltötte volna ki a koncertet. Aztán ez valahogy így maradt, játszunk persze saját számokat is, de sokan nem ismerik még azokat.

Stula: Az, hogy mikor mit és mennyi feldolgozást játszunk, függ attól is, hogy hol lépünk fel. Ha nagyobb fesztiválon zenélünk, akkor természetesen a saját számainkkal akarunk robbanni. De egy olyan pubos helyen vagy falunapon meg azért játsszuk a feldolgozásokat, mert azokat mi is szeretjük, és hogy fokozzuk a hangulatot.

Rockbook: Peti, mennyire segíti a Crazy Granat ismertebbé válását, hogy a Mobilmánia frontembere vagy és szerepelsz a Vazul vérében is? (Rajongó tábor, fellépések, stb.)

Stula: Érdekes kérdés. Nem tudom. Talán segíti valamennyire. Most, az interjú alatt is érkezett már pár olyan ember, akit én a Mobilmániáról ismerek. Szóval, ha azt vesszük, akkor a rajongói tábort növelte kicsit. Egyéb fronton nem tudom. Attól függ, hol játszunk. Vác és környéke más ilyen szempontból. Én ott születtem, Tomi ott lakott, ott sokan ismernek minket, oda inkább ezek az emberek járnak, emiatt ott többen is szoktak lenni. Ha máshol, akkor nehezebb egy olyan közönséget összeverbuválni, akik több helyre jönnek utánunk. Emiatt van az, hogy olyankor bizony számolunk azzal, hogy kevesebben lesznek, akik miattunk jönnek el.

Rockbook: A többieknek is van más zenekari érdekeltsége?

Tomi: Én templomban gitározok vasárnaponként miséken. Nagyon jó dalok. Persze a szövegvilág eléggé behatárolt, nagyjából egy téma körül forog, de ettől függetlenül nagyon dallamos. Nagymaroson élek, ott kértek fel erre, tudták, hogy gitározom és kellett nekik egy gitáros, kifejezetten a gitáros misékhez. Nagyon jó hangulatúak ezek, persze nem egy gospelt kell elképzelni, attól másabb, de legalább olyan élvezetes, színes. Abszolút nem szomorkás, orgonás, mint hagyományosan. Akusztikus hangszerekkel, nagyon jó dalokat játszunk, igazi örömzene az is, még ha másabb is. Ez a kettő van nekem jelenleg, mindkettő egyformán feltölt.

Pempő: Nekem ez a zenekar tölti ki 90%-ban az időmet, egyéb hobbijaim vannak mellette, mint például a pecázás. Zenei szinten csak ez van, és ha nem lenne, nem lennék teljes ember.

Szabi: Én teljesen márkahű vagyok, nekem csak a Crazy van.

Rockbook: Mik a tervek a jövő évre?

Stula: Majd a bejgliből annyit eszünk, hogy még ennél is jobban nézzünk ki és elmegyünk egy fotózásra. Tehát lesznek új képek, lesz klip is, új dalok. A Miénk minden és majd ősszel a Királyként élsz. Természetesen a koncerteket is ugyanúgy csináljuk, havi egy-két koncertre lehet számítani.

Rockbook: Hol láthatnak/hallhatnak benneteket legközelebb a rajongók?

Stula: Ami már biztos, december 28-án, Vácon a Suti Pubban, majd január 22-én, Pesten.

Rockbook: Köszönöm srácok, jó bulit, Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és koncertekben gazdag Új Évet nektek!

 

További fotókhoz klikk ide!

 


Máthé Kriszta
Fotók: Fodor Szilvia