Bejelentkezés

x
Search & Filters

Arkhē: Λ - megjelent a debütalbum és a Fergeteg Hava klip



2016. március 24-én jelent meg a NAIL Records / Hammer Music gondozásában az Arkhē “Λ” című albuma. A formáció eredetileg a szombathelyi Sear Bliss vezetőjének, Nagy András basszusgitáros-énekes szólózenekaraként indult, hogy megvalósíthassa azokat a zenei elképzeléseit, amelyek túlmutatnak az anyabanda világán. Az “Arkhē” név választása is egy teljesen új kezdetre utal. Végül a projektből nagylemez, a szólóból pedig zenekar lett.

A CD-hez tartozó első klip a “Fergeteg Hava” című télehez készült, mely 2016 március 10-én debütált a YouTube videómegosztón.
 

 

Az album hosszú munka eredménye. A hónapokig tartó stúdiózás során a legbátrabb zenei megoldások és eszközök felhasználásával készült kilenc dal egymástól teljesen eltérő világot tár elénk stílusilag, mégis egységes hangulatot felvonultatva. Az albumon szerepel a Napalm Death hírhedt “Scum” dalának feldolgozása is, melyben Kovács Attila (Sear Bliss) vendégeskedik gitáron és nyolchúros basszuson. Az album producere és hangmérnöke Scheer Viktor, aki korábban már játszott a Sear Bliss-ben és az utolsó három nagylemez producere is ő volt. A dobokon egy másik korábbi Sear Bliss tag, Ziskó Olivér hallható. Felbukkan még  trombitán egy dalban Bruszel Balázs, aki szintén játszott a Sear Bliss-ben, valamint egy gyönyörű hangú színész-énekesnő, Korponay Zsófia is. A “Fergeteg Hava” című dalhoz klip is készült. A tervek szerint hamarosan élőben is be fog majd mutatkozni az Arkhē.

András  így számolt be a részletekről:

„Március 24-én jelent meg az Arkhē bemutatkozó nagylemeze, egy hosszú és komoly stúdiómunka eredményeként. A digipak kivitelű CD-t itthon a NAIL Records gondozza, a nemzetközi terjesztést pedig az angol Plastic Head végzi.

A “Λ” albumra nyolc dal saját dal került fel, plusz a Napalm Death “Scum” című örökzöldjének feldolgozása. Fontos megjegyezni, hogy mindegyik szám teljesen más zenei stílust képvisel. A lemezanyag megszületésének oka is az volt, hogy a Sear Bliss határain jócskán túllépve, különféle zenei stílusok felhasználásával készítsem el első saját lemezemet, az adott hangulathoz megfelelő zenei eszközök segítségével.

A szólólemez ötlete már vagy tíz éve merült fel és folyamatosan születtek dalaim, de a Sear Bliss és egyéb elfoglaltságaim mellett nem igazán volt időm teljes mértékben erre koncentrálni. Aztán a 20 éves jubileumi koncertünk után úgy döntöttem, hogy egy évre szüneteltetem a bandát, hogy csakis az Arkhē-ra koncentrálhassak. Leporoltam az addig elkészült demókat, de rájöttem hogy azok túlságosan hasonlítanak a Sear Bliss világára, így végül teljesen új lappal, mindent előről kezdtem és nekiláttam megírni a lemezt. A végeredmény ez a kilenc dal, melyben minden benne van, amit régóta szerettem volna már kiadni magamból. Szabadon, mindenféle elvárás és zenei korlát nélkül. Ez a hozzáállás egy korábban sosem tapasztalt szabadságérzetet adott a dalok írása és a stúdiózás során. A megvalósításban óriási szerepe volt Scheer Viktor produceri, hangmérnöki munkájának, aki mindent megtett azért, hogy a végeredmény igazán ütős legyen. Továbbá a meghívott vendégeknek, akik játékukkal és tudásukkal sokat tettek hozzá a  dalokhoz.

Mivel a zenei műfajok dalonként változnak a lemezen, sőt gyakran dalon belül is, így elég nehéz volt kiválasztani közülük egyet videóklipnek. Végül a “Fergeteg Hava” került ki győztesen. Nem, mintha az reprezentálná az albumot leginkább. Igazából csak egy szöveges videót akartunk csinálni Fábián Gábor rendező barátommal, különböző hangulatképekkel, de végül egy amolyan klipféleség kerekedett ki az egészből, melyen az Arkhē koncertfelállása játszik. Fontos, hogy az összes képfelvételt január folyamán, azaz “fergeteg havában” rögzítettük.”

 

Az Arkhē album már az összes fontosabb digitális zeneáruházban elérhető: iTunes, Google Play, Deezer, Spotify