Bejelentkezés

x
Search & Filters

HitRock: Ikarusz - Kamionos himnusz a külvárosi rocklegenda "elveszett albumának" felvételei között



2015. november 30-án jelenik meg a Hammer Records / Hammer Music gondozásában a HitRock együttes „30 Live! + Ikarusz” című CD-je. Az archív sorozat részeként napvilágot látó korong két, korábban csak szűk körben (demóként, illetve promóciós lemezként) terjesztett anyagot tartalmaz, melyek most első alkalommal kerülnek hivatalos albumon a nagyközönség elé, mindkettő hangzásilag feljavított, újrakevert, újramaszterizált változatban.

Ha volna bármi értelme ilyesminek, akkor a HitRock minden bizonnyal dobogós helyen végezne a kiadatlan lemezek versenyében. A novemberben érkező archiv CD második felén egy igazi unikum, az “Ikarusz” című 2001-es minialbum, vagyis a HitRock “elveszett” albumának fennmaradt dalai találhatók, továbbá egy különleges bónusz Puskás “Pusi” István (Hungarian Pink Floyd Show, Trottel Stereodream Experience, El-Sid, Apokrif, Souldivers, Hello, stb.) steel-gitárművész közreműködésével.

2000-ben, amikor ismét változott a zenekar felállása, Füchsel Tibor "Füxi" (Horoszkóp, Apolló, S.O.S., Beatrice, Hungarian Pink Floyd Show, stb.) billentyűs és Pozsonyi Tibor "Finki" (Péntek 13, Androméda, Lépcsőház, Hungarian Pink Floyd Show, stb.) dobos mellé Birta Laci (Apollo, Pax, Hungarian Pink Floyd Show, Rock Renaissance, stb.) szólógitáros és Gönczi „Apuka” György (Roxérum, Missió, Hungarian Pink Floyd Show, Rolls Frakció, ZZ Tap, Historica, stb.) basszusgitáros érkezett. Ekkor indultak meg a tervezett harmadik nagylemez (ami a betiltottakkal együtt már a hatodik albumnyi Hit-anyagnak számít), az „Ikarusz” munkálatai.

 

 

A görög mitológiából ismert Ikarosz legendáját metaforaként használó koncept-album egy bérből és fizetésből élő kisember tragikus életútját mutatta volna be, egy kamionos szemszögéből. A lehetőségek beszűkülése miatt végül ez a nagylemez sem készült el, így a 2000-ben, illetve 2001-ben elkészült néhány stúdiófelvétel csak, mint „demó” látott napvilágot. Előbbieken Apuka, utóbbiakon viszont már a 2001-ben csatlakozott új énekes, Rideg Szabolcs (T35, Virgin One, NemArt Band, Nyárikonyha) hangja hallható.

Bár az Ikaruszos dallamok nagyrészt csak publikálhatatlan MIDI-demók formájában maradtak fenn az utókorra, egy hatalmas sikert azért mégis elkönyvelhetett a ténylegesen elkészült anyag. Ugyanis a hazai internet hőskorában, 2002 és 2005 között közel négyszázezren(!) töltötték le a „Kamion szerelem” Szabolcsos változatát. A dal robbanásszerű sikert ért el a kamionosok körében, akik aztán hamar elterjesztették a saját környezetükben is. Még a tíz évvel későbbi youtube-os rajongói videók is gyors ütemben érték el a kétszázötvenezres látogatottságot. A „Kamion szerelem” pontosan ugyanúgy vált slágerré az „új világban”, mint szamizdatos elődei az előző rendszerben.

 

 

A november 30-án érkező “30 Live! + Ikarusz” című CD első részén a HitRock 30 éves jubileumi koncertje hallható, melyet 2009-ben rögzítettek a budapesti Crazy Mama Music Pubban. A teltházas előadáson készült felvétel az első és sajnos az utolsó teljes hosszúságú anyag, melyen a klasszikus Hit-felállás, vagyis Mr. Basary (Babári József - ének), Tánci (Tihanyi Gábor - gitár), Finki (Pozsonyi Tibor - dob), Lacika (Talabér László - basszusgitár), Füxi (Füchsel Tibor - Hammond orgona) hallható. Korábban a kultúrpolitika, illetve a szűkös anyagi lehetőségek gátolták meg, hogy ennek a formációnak albuma készülhessen, később pedig Tánci tragikusan gyors lefolyású betegsége, majd halála tett pontot a közös munka végére.

A dupla anyagot tartalmazó archív CD-t elsőként a megjelenés előtt három nappal tartandó, -dedikálással és közönség-találkozóval egybekötött- dupla lemezbemutatón lehet majd beszerezni. Az egykori- és jelenlegi Hit-tagokkal megvalósuló HitRock Allstars Show című nagykoncert 2015. november 27-én, a 30 éves jubileum koncert felvételének helyszínén, a budapesti Crazy Mama Music Pub-ban kerül megrendezésre, ahol a zenekar ez elsőként érkező kétszáz rajongónak eredeti, 2009-es “HitRock 30” koncertjegyekkel kedveskedik.

A CD közvetlenül a bandától is előrendelhető, a HitRock hivatalos honlapjáról (www.hitrock.hu) . A lemezbemutató buli látogatói és az előrendelők “A vén csavargó halála” című promóciós kislemez nyomdai borítóját kapják a zenekartól ajándékba.

 

A HitRock "Ikarusz" című minialbuma már minden fontos zeneáruházban elérhető: Spotify, Deezer, Google Play

A zenekar elérhetőségei: Weboldal, Facebook