Bejelentkezés

x
Search & Filters

Hogy kapták nevüket a legnagyobb rock, metal zenekarok? - 3. rész



Újabb öt legendás zenekarral folytatjuk sorozatunkat. Lássuk, hogyan kapta nevét a Def Leppard, a Dire Straits, a The Doors, az Eagles és a Foreigner!

Def Leppard: Joe Elliott énekes fejéből eredetileg a Deaf Leppard név pattant ki, amikor a középiskolai irodalomórákon általa kitalált rockzenekarokról írt beszámolókat. Az a betű kivonását az eredeti dobos, Tony Kenning javasolta, mert szerinte így kevésbé volt punkos.

Dire Straits: David és Mark Knopfler két barátjukkal, John Illseyvel és Pick Withersszel alapították a zenekart, a nevet pedig a legenda szerint Withers egyik lakótársa javasolta, aki maga is zenész volt. A név állítólag teljesen váratlanul pattant ki a fejéből, miközben a banda egy ismerősük konyhájában próbált, nem sokkal azelőtt, hogy megjelent volna 1977-es első ötszámos demójuk, már Dire Straits név alatt.

The Doors: A Doors neve meglehetősen nagy utat járt be: a kiindulási pont William Blake francia forradalom után írt könyve, a The Marriage of Heaven and Hell előbb Aldous Huxleyt ihlette meg, aki 1954-ben ennek hatására vetette papírra a The Doors of Perceptiont, a 60-es évek végén pedig már ez ihlette meg Jim Morrisonékat.

Eagles: A zenekar nevét az általános vélekedés szerint Bernie Leadon találta ki egy csoportos kiruccanás során a Mojave-sivatagban erősen ittasan és betépve. Leadon saját bevallása szerint a hopi törzsről olvasott, akik nagyon tisztelték a sasokat (eagles). J.D. Southern állítása szerint azonban  a név Glenn Freytől származik, aki ezt a szót kiabálta, amikor sasok repültek l felettük a sivatagban. Steve Martin, a zenekar tagjainak jó barátja később azt javasolta, változtassák meg a banda nevét The Eaglesre, Frey azonban ragaszkodott hozzá, hogy maradjanak simán Eagles.

Foreigner: A csapat eredeti neve Trigger volt, de mint kiderült, ezt már használta valaki, így Mick Jones előállt a Foreignerrel (jelentése: külföldi), ami arról jutott eszébe, hogy bárhol is járnak, legalább hárman közülük mindig külföldiek lesznek, az eredeti felállásban ugyanis három brit (Jones, Ian McDonald és Dennis Elliott) és három amerikai (Lou Gramm, Al Greenwood és Ed Gagliardi) zenész játszott együtt.

 

A többi zenekarról itt olvashattok:

 

1. rész

 

2. rész