Bejelentkezés

x
Search & Filters

Hogy kapták nevüket a legnagyobb rock, metal zenekarok? - 4. rész



Sorozatunk negyedik részében a Genesis, a Guns N' Roses, az Iron Maiden, a Jefferson Airplane és a Jethro Tull névadásának történetét ismerhetitek meg.

Genesis: A prog rock úttörői első menedzserüknek, Jonathan Kingnek köszönhetik a nevüket, aki először a Gabriel's Angels névre gondolt, ami utalás lett volna a frontemberre, Peter Gabrielre. Ezt végül elvetette, mert rájött, hogy talán mégsem ilyesmivel kellene jönnie egy kezdő zenekarnál, a bibliai utalás azonban így is megmaradt.

 

 

Guns N' Roses: A 80-as évek közepén Izzy Stradlin a Hollywood Rose-ban játszott, az egyik lakótársa, Tracii Guns pedig az L.A. Guns sorait erősítette. Amikor az L.A. Gunsnak új énekesre volt szüksége, a Hollywood Rose frontembere, Axl Rose ugrott be, így 1985-ben lényegében egyesült a két csapat, és megszületett a Guns N' Roses, amelyben Rose, Stradlin és Guns mellett még Ole Beich és Rob Gardner játszott. A két zenekar nevének egyesítése logikusnak tűnik, azonban mégsem ez volt az első ötlet, és olyan rémes próbálkozások is felmerültek, mint a Heads of Amazon és az AIDS.

 

 

Iron Maiden: Az Iron Maident 1975 karácsonyán alapította Steve harris basszusgitáros, nem sokkal azután, hogy otthagyta előző csapatát, a Smilert. Harrist az Alexandre Dumas regényéből készült A vasálarcos egyik filmváltozata ihlette meg, amelyről eszébe jutott egy középkori kínzóeszköz, az Iron Maiden (vasszűz).

 

 

Jefferson Airplane: A 60-as években olyan nevű zenekarok uralták San Franciscót, mint a Quicksilver Messenger Service és a Moby Grape, így a Blind Lemon Jefferson Airplane sem lógott volna ki a sorból, ami egyébként egy szójáték volt Blind Lemon Jefferson blueszenész nevével. A csapat neve végül Jefferson Airplane-re rövidült, de 1992 óta Jefferson Starship – The Next Generation néven játszanak, ami Paul Kantner sci-fi-mániájának köszönhető.

 

 

Jethro Tull: A zenekar a pályája elején folyamatosan változtatta a nevét, hogy újra felléphessenek olyan klubokban, ahol korábban már felsültek. Az igazi Jethro Tull egyébként a brit mezőgazdaság egyik 18. századi úttörője volt, de a névről sokkal többeknek jut eszébe a zenekar, mint ő.

 

 

Az 1. rész itt, a 2. rész itt, a 3. rész itt olvasható.