Bejelentkezés

x
Search & Filters

Last Fire, Words of Blood, Steroid, Toportyán Férgek, Sexnuggets, Blissful Lunacy koncertbeszámoló



Mindig nagy élmény, ha az ember eljuthat egy híres, akár magyar, akár külföldi zenekar koncertjére, de legalább akkora öröm azt átélni, amikor több - a szó legjobb értelmében fett - underground csapat összefog, hogy valami különlegeset hozzanak létre. Június 18-án egy ilyen eseménynek lehettünk részesei a Dürer Kertben.

Az est „főkolomposa” a budapesti illetőségű Last Fire volt, akik egy tíz várost érintő turnét toltak le húsz vendégzenekar társaságában, nem kevesebb, mint háromezer kilométer megtételével, és lássuk be, ezek bizony igencsak jó számok, a Dürer Kert pedig tökéletes helyszínnek tűnt a turné megkoronázásához. Ráadásul a csapat gyakorlatilag egy minifesztivált rakott össze nekünk öt másik banda társaságában, akik különböző stílusokból érkeztek, ami csak még szebbé és fontosabbá teszi ezt a példaértékű összefogást.

A Blissful Lunacy igencsak erős kezdésnek bizonyult: a csapat a thrash-death-hardcore vonalon utazik, vagyis nem éppen „puha” műfajban nyomják, viszont ha a kemény stílusok kedvelői körében ismertebbé válnak, sok új rajongóra tehetnek szert.

Az őket követő Sexnuggets viszont ha úgy tetszik, pont a másik véglet fülbemászó, dallamos, húzós rockzenéjével, ami azonnal betalál az erre fogékonyaknál. Ez a műfaj nem a nagy megfejtésekről szól, hanem sokkal inkább az érzésről és a hangulatról, abban pedig a Sexnuggets így, első hallásra is hibátlanul teljesít.

 

 

A harmadikként színpadra lépő sződligeti Steroid ismét a keményebb vonalat képviselte hard rockos-metalos zenéjével, amely a súlyosság mellett azért bőven kínál emlékezetes dallamokat is. Idén ráadásul új albummal is jelentkeznek, és ha már csak fele olyan jó is lesz, mint a címadó Küldjél a padlóra, akkor a műfajon belül az utóbbi időszak egyik legjobb magyar lemeze lehet.

 

 

A Words Of Blood júliusban jelentkezik új albummal, amely Az én démonaim címet kapta. A csapat zenéjében sok minden felbukkan: néha már szinte hardcore-ba csapnak át, máskor pedig egészen finom dallamokat is elővezetnek. A végeredmény azonban egyáltalán nem kaotikus, sőt, mindez nagyon is jól megfér egymás mellett, akárcsak az est fellépő zenekarai.

 

 

A Toportyán férgek neve bizonyára sokaknak ismerősen cseng, akik csak kicsit is figyelik a hazai hardcore színteret, amelynek a csapat már évek óta meghatározó képviselője. Ahogy ők fogalmaznak: a műfaj bunkóbb megoldását választották, vagyis itt aztán tényleg nincsenek nagy megfejtések, de nincs erre szükség. Ez a zene így működik, ahogy van.

 

 

A budapesti Last Fire a heavy metal mellett tette le a voksát, és a kemény dallamokhoz elsősorban komolyabb témák társulnak a szövegekben. A csapat YouTube-csatornáján fellelhető négyszámos Prométheusz könnye album jó ismerkedési alap, a koncertlátogatás pedig még jobb, ugyanis élőben is nagyon működnek a dalok, a csapat színpadi teljesítményébe pedig akarva sem lehetne belekötni. Kitartásukat és lelkesedésüket pedig mi sem mutatja jobban, mint az, hogy összehoztak egy ilyen turnét és egy ilyen turnézárót. Le a kalappal!

 

 

Tóth Mátyás