Bejelentkezés

x
Search & Filters

Pénteken indul Arlón a 20. jubileumát ünneplő Tóparti Rockparty és Hellness Hétvége (interjú)



A hétvégén újra fémes zajoktól lesz hangos Arló. Közelebbről az Arlói-tó partján található Suvadás Liget, ugyanis  20. jubileumát ünnepli Hellness Hétvége.
Közép-Európa páratlan szépségű, suvadással keletkezett tavának kempingjében az egyszerű fürdőzők és horgászok helyét átveszik a fürdőző-horgászó metál arcok. Minden évben az augusztus 20-a körüli hétvégén ez a borsodi kis falu ad otthont a Tóparti Rockpartynak. Így lesz ez az idén is. Ennek apropójából kérdeztük Oláh Zsolt Bélát (Remorse), aki a szíve, lelke, mozgatórugója ennek a rendezvénynek.

Rockbook: Szia Zsola! Ez lesz a 20. Hellness Hétvégéd. Megosztanád velünk, hogy hogyan indult a fesztivál? Honnan jött az ötlet egy ilyen több napos esemény megszervezésére?

Zsola: 1991-ben a település szervezett egy nagyobb rendezvényt, oda kértek fel engem, hogy hozzak zenekarokat. Voltak koncertek és népművészettel foglalkozó, kézműves programok is. Aztán a két dolog külön folytatódott, maradt a Suvadás Népművészeti Tábor, és nekünk maradt a Rock!

Rockbook: Ha jól számolom, azért 1991 óta több, mint 20 év telt el. Mi az oka annak, hogy néhány fesztivál kimaradt?

Zsola: Eléggé prózai okokra vezethető vissza. Vagy nem éltem éppen Ózdon, vagy például 2010-ben víz alatt állt a kemping.

Rockbook: Ez egy gyönyörű vidék. A Suvadás Liget egyedülálló kis hazánkban. A tó környezete és mikroklímája szinte páratlannak nevezhető. A csend, a jó levegő, a tó szépsége engem inkább meditálásra csábítana, nem egy csöndesnek éppen nem mondható metal fesztivál megszervezésére. Hogy találtad ezt a helyszínt?

Zsola: Ózdi vagyok így gyerekkorom óta ismerem a tavat. A rendezvényre legalább 50%-ban a hely szépsége vonzza ide a résztvevőket.

Rockbook: A tó melletti kempingben kerül megrendezésre a fesztivál. Milyen lehetőségeket rejt magában a kemping?

Zsola: Vannak kőházak és faházak is, de ezek nagyon korán elkelnek, viszont sátorral is nagyon kellemes szerintem. A wc-k és a zuhanyzó kőházban található és a vendéglátóipari egység is működik a Ligetben. Szerintem nagyon kulturált hely, nincs por, sár stb… Olcsó a kaja, olcsó az ital és a gyönyörű a környezet. Mi kell még?

Rockbook: Honnan van ennyi energiád évről-évre? Mi az, ami motivál a szervezésben?

Zsola: Az az igazság, hogy egyre kevesebb az energiám, de azért még bírom. :) Hogy mi motivál? No ha én azt tudnám!… Valószínűleg ez egyfajta szenvedélybetegség, hiszen a zenekarom is 28 éves már. :)  De legyen mondjuk a hely szépsége, a sok haver jelenléte és a rockzene szeretete.

 


Rockbook: Nagy fába vágod minden évben a fejszédet. Egyedül szervezed ezt a hétvégét vagy mások is részt vesznek a rendezésben?

Zsola: Azt mondhatom, hogy egyedül. Persze sok mindenben segítenek a kemping vezetői, meg haverok a reklámozásban, pl. a netes média kampányban Pál Andi és Pál Feca, a két média-net-rocker-guru. :)  Húsz év után mondhatom, hogy már kialakult a dolog.

Rockbook: Gondolom, nem egyszerű financiálisan megoldani egy ilyen eseményt. Hogyan sikerül összeszedned az anyagi fedezetet a fesztiválra?

Zsola: Szerencsére akadnak támogatóink. Hagyományosan mögénk áll pár ózdi cég, őket láthatjátok a plakátunkon.  Aztán a városunk jelenlegi polgármestere is támogatja a rendezvényt. Tudni kell, hogy három fesztivál idején (2011-2013) még ő volt a kemping vezetője.

Rockbook:  Lesznek-e off-programok? Mi az, amit minden évben megszerveztek, mert láthatóan nagy sikere van?

Zsola: A Csárdában folyamatosan megtekinthető az Emlékképek Ózd rocktörténetéből címet viselő kiállítás és bemutatkozik a gyártörténeti élménypark is. Klikk ide!

 


Mivel gyermekes családok is szívesen látogatják a fesztivált, szombat délelőtt 11:00-től gyermekrajzverseny lesz. Szintén szombaton -adja magát a helyszín-12:00-től törpeharcsafogó versenyt hirdetünk.

Rockbook: Akkor beszéljünk most egy kicsit a zenéről, hiszen azé a főszerep ezen a hétvégén. Kik voltak eddig a legnevesebb fellépők az Arlói-tónál?

Zsola: Régebben is fordultak meg már „nagy” zenekarok, olyanok is, akik azóta nagy nevek lettek. Járt nálunk a Hooligans, az Action, a Road, mostanában az Akela, a Moby Dick és most jön a Pokolgép.

Rockbook: Hogyan választod ki a fellépőket? Vannak-e olyan zenekarok, akik visszajáró vendégnek számítanak Arlón?

Zsola: Persze, vannak visszajárók,  például a Remorse pont 20. alkalommal lép fel. (ha-ha-ha),  de ilyen pl a Mytra, a Decadence. A helyi ózdi zenekarok is folyamatosan cserélődnek. Tudni kell, hogy  minden évben kb. 200 banda jelentkezik hozzánk, ezekből mindig a fiatal de nagyon nyomuló zenekarokat próbálom erőltetni hiszen mi is ezt csináltuk anno.... Például  most a Vesztegzár, a Samas, a Maradandó Károsodás nagyon megérdemlik. Rengeteget utaznak, játszanak és ez így is kell csinálni... Minden évben fellép néhány tribute banda is, mert az eredetire nincs pénz. :)

A Pokolgép régi álmom volt, hiszen mi rajtuk nőttünk fel. Az ország első lemezes metal bandája ugye...  A Remorssal két turnét nyomtunk már velük, így személyes kapcsolatunk is van.... Ez a 20. Hellness Hétvége, már mondhatjuk, hogy hagyomány. És megérdemeljük! :)

Remélem sokan jönnek el és anyagilag is működik a dolog...rokkkkk!

Rockbook: Idén mi lesz a konkrét zenei kínálat?

Zsola: Ez lesz a részletes koncertprogram:

Péntek:

16.40-17.20 Jockey Jokers
17.30-18.10 Sunrise
18.30-19.10 Mindig Más
19.30-20.10 Vesztegzár
20.30-21.10 Mikrodeth
21.30-22.20 Mytra
22.40-23.40 Don Gatto (Utána: Férfi fenék szépségverseny)
24.00-01.20 Iron Maidnem
01.20-03.00 Sunset Purple

Szombat:

16.00-16.30 Black Clouds
16.40-17.20 Samas
17.30-18.10 Tangó Underground
18.30-19.10 Maradandó Károsodás
19.30-20.10 Face No More
20.20-21.00 Decadence
21.20-22.10 Cadaveres
22.30-23.30 Remorse (U tána: Női mell szépségverseny)
24.00-01.20 Pokolgép

Rockbook: Köszönjük, hogy a szervezés utolsó fázisában szakítottál ránk időt. Sok látogatót és jó időt kívánunk!

(Jó tanács a fázós csajoknak:  Éjszakára hozzatok magatokkal megfelelő mennyiségű meleg ruházatot, vagy igyatok eleget, esetleg tessék pogózni, mert a tóparton éjszakára igencsak lehűl a levegő.- a szerk.)

 

Facebook esemény itt!

 

 

Bej