Bejelentkezés

x
Search & Filters

Heavy metal órára járnak az amerikai egyetemisták

Egy USA-beli egyetemen olyan kurzus indult, mely foglalkozik többek között a heavy metal irodalmával is. Az ötlet onnan jött, hogy tavaly már letesztelték a diákokon, hogy hogyan reagálnak, ha metal zenével ötvözik a tananyagot.

Martin Jacobsen nyelvészprofesszor a 2000-ben megjelent ’Out of the Silent Planet’ című Iron Maiden dalt használta fel a mondatszerkezet okítására. A tanár az órán diagramok segítségével szemléltette, hogy miként épül rá a dalszöveg az alap zenére.

Jacobsen, aki egyébként a nyugat-texasi A&M egyetemen tanít, a következőket mondta az Amarillo.com-nak: „A hallgatók kitörő lelkesedéssel fogadták. Az volt a véleményük, hogy ez őrület, és pont ezért szerették. Én annak idején csak viccből jegyeztem meg, hogy esetleg heavy metalról kéne órát tartani, mert arra talán bejárnának. Ők meg persze helyeseltek, hogy igen, ezt tényleg meg kéne csinálni.”

Az óra létrehozását akadémikus szempontból azzal támasztotta alá, hogy a metal dalszövegek egy részét a történelem legjelentősebb írói ihlették. „A rock világában mindenhol látni az apró utalásokat, kalapemeléseket az intellektuális tradíció felé, ahonnan a dalszövegírók maguk is származnak. Ezért helytálló az a feltételezés, hogy nem csak egy zenei műfajjal, hanem egyenesen egy irodalmi műfajjal van dolgunk. Ez csak egy árnyalattal különbözik attól a kijelentéstől, hogy a country zene a folklórral fonódik szorosan össze.”

„A heavy metal által feszegetett témák ugyanazokat az agytekervényeket mozgatják meg a szerzőkben, mint mikor versekkel foglalkoznak. A rock-dalok is olyan dolgokról szólnak, melyek megértéséhez előbb le kell vetkőznünk a szkepticizmusunkat, és ugyanolyan kritikus szemmel, nyitott elmével kell hozzányúlni, mint az irodalom bármely más formájához.”

 

Címkék: 
iron maiden
Heavy Metal