Bejelentkezés

x
Search & Filters

Ma lenne 64 éves Phil Lynott (Thin Lizzy), és 47 éves Dimebag Darrell (Pantera)Két legendás zenész ünnepelné születésnapját a mai napon, akik már nem lehetnek közöttünk, Phil Lynott, a Thin Lizzy frontembere, és Dimebag Darrel, a Pantera gitárosa.

 

Phil Lynott 1949. augusztus 20-án született az írországi Dublinban.

 

Thin Lizzy

 

A Thin Lizzy egy ír hard rock zenekar, mely 1969-ben alakult Dublinban. 1984-es feloszlásukig az együttest a basszusgitáros, énekes Phil Lynott vezette, aki egymaga írta szinte az összes Thin Lizzy dalt. Zenéjük számos hatást ötvözött, mint a country, a tradicionális ír népzene és a pszichedelikus rock, de általánosságban a hard rock vagy heavy metal zenekarok közé sorolják őket.

1976-os Jailbreak albumuk Angliában és az Amerikai Egyesült Államokban is aranylemez lett, az 1978-as Live and Dangerous koncertalbum pedig platina státuszt ért el Angliában. Legismertebb dalaik a "Whiskey in the Jar", a "Jailbreak" és a "The Boys Are Back in Town", melyeket világszerte a mai napig játszanak a rádiók.

A Thin Lizzy 1983-ig készített lemezeket. A zenekar feloszlása után a frontember Phil Lynott egyre inkább a drogok és az alkohol rabja lett. 1985 karácsonyán súlyos veseelégtelenséggel és májgyulladással szállították kórházba. 1986. január 4-én hunyt el 36 évesen.

 

 

 

Dimebag Darrell

 

Dimebag Darrell (született Darrell Lance Abbott; 1966. augusztus 20. – 2004. december 8.), a Pantera és a Damageplan együttes gitárosa.

 

A Pantera-t 1981-ben, a Texas-állambeli Arlingtonban alapították az Abbott-testvérek, Vinnie Paul és Dimebag Darrell. A zenekar nagy hatást gyakorolt a modern metalzene fejlődésére a groove metal stílusalapítóiként. Phil Anselmo énekes csatlakozása után az 1990-es években megjelent Pantera-albumok mindegyike platinalemez lett az Egyesült Államokban. 1998 után kiéleződtek a zenekaron belüli ellentétek és 2003-ban feloszlottak. A kiemelkedő tehetségű Dimebag Darrell gitárost 2004. december 8-án Damageplan nevű zenekarának koncertje közben lelőtték a színpadon és meghalt.

 

 

Címkék: 
Phil Lynott
Thin Lizzy
pantera
Dimebag Darrell