Bejelentkezés

x
Search & Filters

Ma ünnepli születésnapját Ray Manzarek (74, Doors) és Steve Hackett (63, ex-Genesis)Ma ünnepli  74. születésnapját Raymond Daniel Manzarek (Raymond Daniel Manczarek, született 1939. február 12-én Chicago-ban), aki a legendás The Doors nevű rockzenekar billentyűse volt 1965-től 1973-ig, majd 2001-től újra. Származását tekintve lengyel-amerikai.

 

Manzarek Philip Glass-szel együtt elkészítette Carl Orff Carmina Burana című művének rock-adaptációját. Producere volt az Echo and the Bunnymennek, az X nevű Los Angeles-i zenekarnak, játszott Iggy Poppal és támogatta Michael McClure San Francisco-i költő felolvasásait.

 

 

Szintén ma ünnepel Stephen Richard Hackett (1950. február 12. –) brit dalszerző és gitáros. Kiemelkedő sikereket ért el az angol progresszív rockot játszó Genesis tagjaként, ahová 1970-ben csatlakozott, s nyolc stúdiólemezen szerepelt. Emellett 1970-től kezdve szólólemezeket is kiadott.

 

1986-ban aztán megalapította a GTR nevű zenekarát Steve Howe segítségével, aki a Yes és az Asia tagjaként vált híressé. Még az alapítás évében kiadták első (egyetlen) lemezüket, mely a Billboard 200 toplistájának a #11 helyét érte el. Az album leghíresebb száma a "When the Heart Rules the Mind" pedig bekerült a Top20-ba. 1987-ben aztán az együttes felbomlott Hackett kilépésével.

 

A GTR elhagyása után folytatta szólókarrierjét, s így több lemezt is kiadott. Az ekkori zenei stílusát a világzene, valamint a klasszikus muzsika jellemezte. Az ő gitárjátéka olyan zenészeket inspirált mint Alex Lifeson, vagy éppen Brian May.

 

Alkalmanként a magyar world-fusion zene zászlóshajójával, a Djabe zenekar társaságában szokott fellépni. Legutóbb 2012. március 30-án játszott hazánkban, ahol Szentesen adott nagysikerű koncertet, szintén a Djabe vendégeként.

 

Címkék: 
Ray Manzarek
The Doors
steve hackett
Genesis