Bejelentkezés

x
Search & Filters

Machine Head - Robb Flynn a Metallica Cliff Burton-jének halálára emlékezik

A Metallica Cliff Burton-je egyike a legszeretettebb figuráknak a kemény rock és a metal történetében, emléke tovább él a zenekar korai albumaiban. A jövő rockereinek egyikére nagy hatást gyakorolt Burton és az ő zenésztársai a Metallicában. Ő nem más, mint Robb Flynn a Machine Headből, akinek a basszusgitáros születésnapjának tiszteletére írt új naplóbejegyzése tükrözi, mit jelentett neki Burton.

“Egészen fantasztikus belegondolni, milyen lenne (vagy nem lenne) a zenei világ, ha az a tragikus buszbaleset nem veszi el az életét” - mondja Flynn, akinek szavai azokra az időkre emlékeztetnek, amikor ő még élőben látta Burton előadását fiatal korában. Felidézi, hogyan lógtak együtt a barátjával, Jim Pittman-nel gyerekként, és azt az alkalmat, amikor először hallotta a ‘Kill ‘Em All’-t. A frontember folytatja: „Mi azelőtt még sohasem hallottunk semmi ahhoz foghatót. Ujjongva botladoztunk körbe a futópályán az American High School mögött órákon keresztül, és valószínűleg a ‘Whiplash’-t játszottuk ötvenszer egymás után, vadul headbangelve egész idő alatt. Micsoda nagyszerű emlék! Még a tiltott dologtól megrészegülve tántorogtunk vissza a házunkba, ahol a szüleim épp nem voltak otthon, és megfogadtuk, hogy többet gyakorolunk, és jobbak leszünk a saját zenekarunkkal… és megnézzük a Metallicát, amikor legközelebb játszanak.”

Miután elkerült az apjától, Flynn azt mondja, volt ideje az életére. Így emlékszik vissza: „Amikor a Metallica színpadra lépett, a világ életre kelt… Amikor eljött az ideje Cliff (Anesthesia) basszusgitár-szólójának a ’Pulling Teeth’-ben, csak arra emlékszem, hogy megbabonázott. Volt már sok-sok vitám ezügyben Jimmel és más barátokkal is, de nincs mese: ez ’A’ basszus szóló. Ez egy GITÁR szóló volt. Ez tény. A történet vége, pont. El voltam varázsolva.”

Amikor Burton meghalt egy tragikus buszbalesetben, Flynn azt mondja, az volt az egyik olyan alkalom, amire mindig pontosan emlékezni fog, hogy hol volt, amikor hallotta a hírt. “Épp egy söröshordó-partyn voltam Cliff szülővárosában, Castro Valley-ban. Ideges és részeg voltam, amikor a hírek megérkeztek. Este 10-kor valaki, akit nem ismertem, lerohant a hátsó udvarba és kiabált: 'Cliff meghalt! Cliff a Metallicából halott!' Irreális volt! Döbbent csend nehezedett a bulira. Ők voltak a 'mi' zenekarunk. Ez nem történhet meg velünk!"

Flynn így foglalja össze: "Ahogyan ez a vasárnap (Feb. 10.) eltelt felettünk, biztos vagyok abban, hogy habár a saját utunkat járjuk, néhányan közülünk tisztelegni fogunk azelőtt az ember előtt, akinek a magatartása, viselkedése, hangulata, valódi szeretete a zene iránt és páratlan tehetsége megérintett minket. Tudom, hogy így lesz. Boldog születésnapot Cliff Burton, nyugodj békében!"

 

Címkék: 
Machine Head
Robb Flynn
metallica
Cliff Burton