Bejelentkezés

x
Search & Filters

Óriási sikert aratott az idei Campus Fesztivál - Az utolsó nap beszámolójaA Campus Fesztiválon először lépett fel Ákos. A 2084 nevet viselő turné országszerte hatalmas sikernek örvend. Több mint egy éve tartó munkájának eredményét láthatták, hallhatták az érdeklődők, az Ákostól megszokott precizitással prezentálva azt. „Nem értem, hogy miért döntenek rekordokat a koncertjeink a nézőszámot tekintve, hiszen semmi nem törvényszerűsíti ezt, de természetesen nagyon örülünk ennek a sikernek.” – vallotta be Ákos a fellépés előtt.

 

Ákos

 

 

Kétség nem fért hozzá, az utolsó nap méltó megkoronázása volt az idei fesztiválnak. A lágyabb dallamokat kedvelők Rúzsa Magdi dalait dúdolták a Telekom Teraszon, míg a szomszédos sátorban a Road zúzott, akiket a Depresszió követett. A fesztivál, záró programjai között Ganxsta Zolee és a Kartel óriási bulit nyomott, az éjszakai órákban ezer fokon izzott a levegő a sátorban. „Már kiskoromtól kukás akartam lenni, aztán rapsztár lettem. Nem tudom, hogy sikerült.” – árulta el gyerekkori álmát Zoli a rajongóinak. A rapsztár és bandája új klipet is forgat ősszel, majd klubturnéra indulnak a fesztiválszezon után.

 

A Carbonfools tagjaiért, és természetesen zenéjéért ismét megőrült a debreceni közönség. A Vadfruttik koncertje igazi extázis hangulatban telt, a Lehetek én is vagy a Nekem senkim sincsen című számokat egy emberként üvöltötte zenekar és közönség. A késő éjszakai órákban a lemezlovasok vették át a főszerepet. Az Egyesült Királyságokból érkező dj-k a Telekom Teraszon pakolták a korongokat, míg a hazai nagyágyúk, Bárány és Andro az OTP Lounge-ban szolgáltatták a talpalávalót.

 

Ami a nézőszámot illeti, az előzetesen összesített adatok alapján már most biztos, hogy a három és fél nap alatt rekordot döntött a Campus Fesztivál. Az idei rendezvény látogatószáma meghaladta a 60 ezret, ezzel és a szolgáltatások nyújtotta minőséggel a debreceni Campus belépett a hazai fesztiválok élvonalába. Az új rendezvény helyszín pozitív fogadtatásban részesült, mind a fellépők, mind pedig a közönség elégedetten díjazta a Nagyerdei Kultúrpark és a Sportcentrum komfortos adottságait. A mintegy 3 kilométerrel behatárolt területen 2700 négyzetméternyi fedett helyszín várta a látogatókat. A rendőrség, a mentők és a katasztrófavédelem is kiemelt figyelemmel vigyázott a bulizó fesztiválozókra, de a szomszédos Állatkert lakóiról is 24 órában szakemberekből álló ügyeleti team gondoskodott.

 

 

Az emberek és az állatok nyugalma mellett a tudatos környezetvédelemre is nagy hangsúlyt fektettek a szervezők. Az odú-adó mellett, idén a re-poharat is bevezették, amelyet egyszer kellett megvásárolni a fesztivál ideje alatt, ennek köszönhetően, a látogatószám emelkedésének ellenére is, majd 5 %-kal kevesebb hulladék keletkezett az előző évekhez képest.
 

A Campus Fesztivál utolsó napját a Wyrfarkas nyitotta, a Rézangyal Arénában. Ők a nulladik nap esti órájáról kerültek át ide, erre a kora délutáni órára. Nem tudom, hogy az Ő kérésük volt-e, de szerintem nem nyertek vele semmit, sőt leginkább csak vesztettek jó néhány nézőt. Tény, hogy a nulladik napon még nem üzemel teljes gőzzel a fesztivál, de nagyon sokan érkeznek meg ilyenkor a fesztiválokra, hogy elfoglalják a sátorhelyeket. Talán sokkal hálásabb ilyenkor az éppen üzemelő két színpad valamelyikén játszani. Ezzel csak arra akartam kilyukadni, hogy rájuk is kevesen voltak kíváncsiak csakúgy, mint a többi napon is, az ebben a napszakban fellépő zenekarokra. Ráadásul a Rézangyal Aréna nagy hátránya a zártsága volt. Délután a tűző napon nagyon meg tudott szorulni bent a meleg levegő. A zenekar ennek ellenére mindent megtett, hogy megmozgassa a megjelenteket. Zenéjük a dirty rock és a hard rock között helyezkedik el, ennek nyomatékosításaként el is játszották a Sex Action – Neked nem használ a szó című számát.

 

Wyrfarkas

 A Wyrfarkas produkcióját félbe hagyva, átsétáltunk megnézni a Grund zenekart a Friss Rádió színpadán. A csapat progresszív és alternatív elemekkel tarkított pop-punkban utazik. Jó néhány ilyen zenekart hallani manapság az MR2-őn, ezért talán a fiatalabb közönség is fogékonyabb az effajta muzsikára. Ennek eredményeképp szolidabb pogózásba is kezdtek a megjelent fiatalok. Szerencséjükre ők szabadtéri színpadon játszottak, így az árnyékosabb helyeken is akadtak nézelődők.

 

Grund

 Visszatérve a Rézangyal Arénába, az Insane produkcióját tekinthettük meg. A legszembetűnőbb az volt, hogy a gitáros poszton újabb csere történt. Nagyon nem lepődtem meg a dolgon, hiszen az alapító tagok közül mára, már csak Érsek Gábor dobos van a zenekarban. Ezek a tagcserék a csapat lendületét nem törték meg, mostanában is rengeteg fellépésük van, nem csak hazai, hanem szlovák, szerb és litván fesztivál fellépések is. A Hegyalja Fesztiválon kihagytam a koncertjüket, de most bepótoltam. Sajnos nekik is csak maréknyi közönség jutott a délután 5 órai kezdésre. Ez nem szegte a zenekar kedvét, a tőlük megszokott zúzással nyomták végig a koncertet. Még a fesztivál kabala békáját is felcsalták a színpadra egy közös ugrándozás erejéig. A csapat láthatóan jól érezte magát csakúgy, mint a maréknyi rajongó is.

 

Insane

 Ahogy haladtunk előre az estébe, úgy nőtt a közönség létszáma is a sátorban. A Chrome rt. zenekarnak is hazai pálya volt ez, hiszen hortobágyi illetőségűek és többször játszottak már itt, a Campus Fesztiválon is. A Világnak szívében című albumuk arany lemez lett. Két új zenész is van a csapatban a dobos és basszusgitáros poszton. Az utóbbi a Replikából ismert Falatot váltotta. Klasszikus hard rock zenéjük nem csak az idősebb, de a fiatalabb korosztályt is megmozgatta.

 

Chrome Rt.

 A Road kezdéséig volt még egy kis idő, így belenéztünk a Bohemian Betyars koncertjébe. Ők a Telekom sátorban, majdnem telt ház előtt játszottak. Sajátos hangulatú roma/punk/folklór zenéjük olyan mintha Emir Kusturica, Macskajaj című filmjébe csöppennénk. A féktelen mulatozás hatja át az egész légkört, ajánlom mindenkinek, aki egy kisfröccs és némi pálinka mellett szeretne vigadni.

 

Bohemian Betyars

 A Road-ra, szinte zsúfolásig telt az Aréna sátor. Őket már én is sokadszor láttam a nyáron és örültem, hogy itt egy kicsit változtattak a fesztivál programon. Persze megvoltak a közismert slágerek, és itt is, mint mindenhol a Nem kell más alatt a lányokat, a fiúk nyakába ültették. Végig hatalmas iramot diktáltak, a közönség pedig fáradhatatlanul tombolta végig a koncertet.

 

Road

 Az utánuk következő Depresszió zenekarról is ugyanezt tudom elmondani. Bár a közönség egy része átvándorolt a nagyszínpadon épp ebben az időben játszó Ákos-ra, de még így is hatalmas tömeg fogadta őket. Semmi akadálya nem volt tehát egy jó kis Depresszió zúzdának, a közönség pedig fáradhatatlanul asszisztált mindehhez.

 

Depresszió

 Az est nagyszínpados sztárja Ákos volt, aki a Tankcsapdához hasonlóan megtöltötte közönséggel a színpad előtti teret. Ide is a 2084 elnevezésű turné programjával érkezett. A több mint 2 órás showt, már láttam a Volt Fesztiválon, így csak két koncert között néztem bele. A színpadkép itt is ugyanaz volt, a háttér led falat is sikerült a Voltos-hoz képest kisebb színpadhoz alakítani.

Végül az Alvin és a Mókusok koncertjére mentünk. Az idén 20 éves zenekart teltház fogadta a Rézangyal Arénában. A pop/punk trió, hatalmas bulit csinált a sátorban. A Fotósukat itt is meg body surf-öltették, és ráadásul még az Insane dobost is születésnapi ajándékként.

 

Alvin és a Mókusok

 A Campus Fesztivál idén is hatalmas tömeget vonzott, rengeteg helyszínnel, és széles zenei skálával, amiből mi csak a rock zenei irányzatra koncentráltunk. Sajnos a stadionépítés miatt kiszorultak a régi területről és egy ideiglenes helyszínen rendezték meg a fesztivált. Reméljük a jövőben megtalálják a szervezők a megfelelő helyszínt a fesztivál megrendezésre. Még jobban pedig azt remélem, hogy nem tűnnek el a rock/metal zenekarok a nagyobb fesztiválokról.

Bodzilla
 

Címkék: 
Campus Fesztivál
Alvin és a Mókusok
Chrome Rt.
Wyrfarkas