Bejelentkezés

x
Search & Filters

A Turbo már az új albumán dolgozik (interjú)A 2005-ben alakult fővárosi progresszív, garage, grunge és még számtalan stílust felvonultató Turbo zenekar szinte azonnal a zenei köztudatba lépett One More Time című dalukkal. Mára a csapat nagy népszerűségnek örvend, és egy igen tág zenei palettát vonultat fel. Az elmúlt időszakról, koncertekről, a  hétköznapi életről, és a közeljövőről kérdeztük a zenekar képviseletében Tanka Balázst.

Rockbook: A 2011-es Lost Measure album óta megjelent tőletek, egy magyar nyelvű akusztikus anyag a Nebulosus, illetve egyre többet adtok akusztikus előadásokat, mennyivel másabb így játszani, az amúgy lendületes energikus Turbo dalokat?


Tanka Balázs: Teljesen más. Kicsit át is értelmeztük a dalainkat az akusztikus műsorban, szóval aki a zúzós változatot ismeri annak tud újat adni egy ilyen akusztikus koncert. Sőt, vannak olyan darabok amelyek csak ilyen formában léteznek, és zúzósan nem.

Rockbook: Tervezitek a közeljövőben akusztikus album készítését, vagy esetleg kézbe veszitek az elektromos hangszereket és újra a zúzásnak adtok teret?

Tanka Balázs: Épp dolgozunk az új anyagon, amire már nagyon sok ötlet van, elektromos és akusztikus egyaránt. Még az is megfordult a fejünkben, hogy dupla lemez lesz. :)

 Rockbook: Magyarországon megoszlanak a vélemények, van aki nem nyit külföldi fellépés felé, vannak akik azért dolgoznak, hogy más országokban is nevet szerezzenek, ti hogyan vélekedtek a dologról?

Tanka Balázs: Mi mindenhol szívesen játszunk, ahol meg vannak a megfelelő körülmények. Sajna ez mindenhol probléma, nemcsak itthon. Szerintünk a minőség fontos nem a mennyiség, meg, hogy hol van. Felőlem akár Csomádon is lehet, ha jól szól és jó a buli :D

Rockbook: A digitális eszközök és az online felületek rohamosan fejlődnek, és ezzel a lemezpiac szinte egyenes arányban romlik, mit gondoltok a jövőben, vagy akár már a jelenben is érdemes kézzel fogható lemezeket kiadni? Én személyszerint megvásárlom a kedvenceim lemezeit, de nagyon sokszor kapok olyan visszajelzést, hogy „Öreg te jól vagy? Lemezt veszel?”

Tanka Balázs: Hmm...egy mai bandának elsősorban az a fontos, hogy megismerjék az emberek és ez végül is mindegy milyen platformon történik meg. Általában dalok vannak, kilpek, videók amit megszeret az ember csak utána veszi a fáradságot és szerzi be az egész lemezt, vagy ismerkedik meg jobban egy zenekar munkásságával. Mi szeretünk „lemezben” gondolkozni. Szeretjük, ha egy lemez az első számától az utolsóig egy kerek egész. Ha személyes véleményemre vagy kíváncsi, én ezért szeretem a kedvenceimet bakeliten hallgatni, mert ott lusta vagyok átugrani számokat :D

 Rockbook: Hogyan zajlik nálatok a dalszerzés?

Tanka Balázs: 100%-ig közösen, a próbateremben születnek a dalok. Vannak alapötletek, amik egyénileg érkeznek, majd közösen formáljuk őket véglegesre.

Rockbook: Észrevehető a stílusotokon egy vintage beütés, de mégis inkább az új dolgok dominálnak. Minek tudható be ez az igen tág stíluspaletta?

Tanka Balázs:  Valószínűleg azért, mert mindenki kiveszi a részét a dalszerzésből. Mivel zeneileg kicsit mások vagyunk, ezért lehetséges hogy mindenféle zenei stílusjegy felfedezhető a zenénkben. Kell némi zenei nyitottság az efféle dalszerzéshez és ez nálunk megvan.

Rockbook: Melyik volt az eddigi legemlékezetesebb koncertetek?  

 Tanka Balázs: Talán az egyik bulgáriai koncert, ahol főzenekarként léptünk fel, egy ingyenes nyári fesztiválon. Mi magunk is meglepődtünk, hogy milyen sok ember volt ott és hogy milyen nagy szeretettel fogadtak minket. Igazi rock élmény volt! :D

Rockbook: Sokan dolgoztok más projekteken is a Turbo-n kívül, gondolok itt a Kaldera-ra, a Random Trip-re, vagy a Gobi és Takkra projektekre. Ezek a projekteknek is olyan szintű időt és energiát szenteltek mint a Turbo-nak?

Tanka Balázs: A zenéléshez nagyon fontos, hogy hangulatban legyen az előadó, ezek a projektek azért jöttek létre mert különböző hangulatban voltunk és az nem fért meg a Turbo keretein belül. Ha pl. én akusztikus folk-ot szeretnék csinálni magyarul (Kaldera) és a Dádó (gitár) meg Ozorán akar elektro-space-rockot csinálni, akkor azt külön kell véghezvinni. Ezzel nincs is semmi baj, szeretjük egymás cuccait, sőt elsőnek kérjük ki egymás véleményét a dolgokról és nem ritka, hogy rá is zenélünk egymás cuccaira.

Rockbook: Közeledik a nyár, a fesztiválok időszaka, merre találkozhat veletek egy lelkes Turbo rajongó?

Tanka Balázs: Legközelebb az Aquvárium klubban lesz egy dupla bulink. Ami azért is lesz érdekes, mert egy estén belül hallhatja a nagyérdemű az akusztikus Turbót és a hangosat. Május végén kerül sor erre a rendezvényre. Nyáron bizonyos fesztiválokon biztosan játszunk és bizonyos fesztiválokon pedig tuti nem, és ez így van jól. Ami a klubbozást és önálló bulikat illeti, az biztos, hogy a nyáron a Zöld Pardon és az A38 hajó műsorát is érdemes figyelemmel követnie a Turbó rajongóknak.  

 

Sebők Tamás

 

A május 24-i dupla Turbo koncert eseménye:

 

http://www.facebook.com/events/586305631379787/

 


 

Címkék: 
Turbo