Bejelentkezés

x
Search & Filters

1 milliárd forintos növekedés a magyar zeneiparban

Megjelent a ProArt Zeneipari Jelentés 2019 A zeneipar számokban címmel, amely bemutatja a 2018. év meghatározó iparági eredményeit. Az időközi felmérés eredményeiből adunk alább egy exkluzív előzetest.
 
Hazai hangfelvétel-iparág
 
A hazai hangfelvétel-iparág (benne a hangfelvétel-kiadói bevételek mellett szerzői és előadói jogdíjakkal) folyamatos növekedést mutat 2015 óta. Ez egybevág a globális iparág trendjeivel, amelynek bevételei négy éve folyamatosan emelkednek. A növekedés mértéke 2017-ről 2018-ra 9.7% volt, amely a nemzetközi lemezkiadók szövetsége (IFPI) által mért legnagyobb éves növekedés.
 
Magyarországon a legdinamikusabb növekedést a tavalyi év hozta, 2017-hez viszonyítva valamivel több mint 1 milliárd forinttal magasabb bevétellel, ami 5,6%-os növekedést jelent 2017-hez viszonyítva. Ennek a növekedésnek legnagyobb része a digitális értékesítések emelkedéséhez köthető, amely érték 0,8 milliárd forinttal nőtt egy év alatt, ami több mint 50%-os növekedést jelent. A digitális értékesítésen belül az audiostreaming (pl. Deezer, Spotify) 57%-ot, a videostreaming (YouTube) pedig 59%-ot nőtt 2017-hez képest.
 
 
A CD-piacon belül a nemzetközi eladások folyamatosan csökkennek, a hazai a 2017-es nagy visszaesés után 2018-ban stabil maradt. 2018-ban az eladott vinyl hanglemezek 95%-a nemzetközi album volt, míg a CD-ken belül csak 18% az arányuk. A nem zenei szegmens (hangoskönyvek) folyamatosan nő, a CD-eladások kismértékű növekedése ennek köszönhető.
 
Hol van a legtöbb koncert?
 
2018-ban összesen 48,2 ezer koncert (élőzenés fellépés) volt Magyarországon. Ezek túlnyomó többsége (ahogy 2017-ben is) könnyűzenei koncert (45,2 ezer). A koncertek szempontjából a legkiemelkedőbb város Budapest: 2018-ban 14,6 ezer koncert helyszíne volt a főváros, 1000 lakosra 8,3 koncert jutott. Budapest után a legtöbb koncertet Szegeden tartották (lakosságarányosan ugyanannyit, mint Budapesten), majd Győr, Debrecen és Pécs következik. Lakosságarányosan Veszprém, Sopron, és persze Siófok kiemelkedő, ami kisvárosként a 10. helyre került.
 
 
Mennyi bevételt hoz egy kiemelt dal?
 
A 2017. évi ProArt Zeneipari Jelentés megvizsgálta néhány kiemelkedő hangfelvétel jövedelemtermelő képességét: egy friss, a rádiók, TV-k, DJ-k által gyakran játszott nagy sláger egy év alatt 5 millió forint körüli jogdíjbevételt generál az alkotóknak (szerzők, előadók, hangfelvétel-előállítók). Rajtuk keresztül ez a bevétel jelenti a megélhetést a felvétellel dolgozó összes közreműködőnek is.
 
 
Fontos hangsúlyozni azonban, hogy a fentiek mindegyike egy-egy, a maga kategóriájában kiemelkedő sikert mutat; milliós nagyságrendű bevételt generálni képes dalokból még mindig igen kevés van egy évben.
 
A "ProArt Zeneipari Jelentés 2019 - A zeneipar számokban" letölthető a www.zeneipar.info oldalról.