Bejelentkezés

x
Search & Filters

10 éve történt: 2004, a skandináv garázsrock csúcskorszaka - Svédország 1. részIlyen rock sosem volt és nem is lesz többé!

A skandináv (garázs)rock mindent visz. Ezek a zenekarok már történeti, ezáltal alaposan rendszerezett tudással rendelkeztek mindenről, amit a könnyűzene összehordott a Motown-tól a Motörheadig 1963 és 1983 közt, és ez által szabadon, hihetetlenül jó ízléssel garázdálkodhattak ebben az örökségben. Ilyen mocskos, autentikus zenét és ekkora rock n roll daloka azóta sem hallottunk, és gyanítható, hogy nem is fogunk soha többé. A hullám lefutott, a bandák nagy része feloszlott, elhallgatott, vagy - nem éppen előnyére – átalakult. 2004 azonban egy olyan emblematikus év volt (na jó, tágítsuk 2003 és 2005 irányába a nagyobb merítés kedvéért), amikor a skandi rock virult és uralkodott az európai színpadokon. Ja és azt is vegyük észre, hogy úgy beszélünk skandináv rockról, hogy bandák angolul énekelnek, nincs benne sem norvég mintás pulcsi, sem svédtorna, sem finn szauna, és mégis működik az egész. Lássuk, hogyan festett a világ tíz évvel ezelőtt!

The Hellacopters

Az utóbbi két évtized talán legnagyobb „igazi” rockbandája, a Hellacopters 2002-ben adta ki pályafutása legjobb lemezét, a „By the grace of God”-ot. Az életművet lezáró „Rock n roll is dead” 2005-ben jött ki, 2004-ben Nicke Anderssonék „mindössze” a „Cream of the crap” válogatás második részével és egy 6 számos EP-vel rukkoltak elő („Strikes like lightning”). Az utóbbi egytől egyig hibátlan dalokat tartalmaz, ha ezt megspékelték volna a „Rock n roll is dead” jobb nótáival, akkor a „Grace of God”-hoz hasonló remekmű lehetett volna. A Hellacopters 2008-ban feloszlott, Andersson 2010 óta az Imperial State Electricet vezeti.

 

Blinded By The Light („Strikes Like Lightning” EP, 2004)

 
The Hives

A skandináv rock egyik egyik legeredetibb, legenergikusabb és legviccesebb zenekara, a Hives 2004-ben jutott a csúcsra a „Tyrannosaurus Hives”-zal, aminek a legemlékezetesebb kislemeze a „Walk idiot walk”. Azóta sem volt ekkora rock a slágerlistákon, vagy tévedek? ;) Szerencsére a Szigeten is voltak egy párszor, így a hiperaktív énekes Howlin’ Pelle majomkodását élőben is többször megcsodálhattuk. Mai napig aktív a társaság, legutoljára 2012-ben volt lemez („Lex Hives”). nem is rossz.

 

Walk idiot walk („Tyrannosaurus Hives”, 2004)

 Soundtrack of Our Lives

A 2000-es évek elejére már veteránnak számító STOOL 2002-ben futott be igazán a „Behind the music” című albummal, aminek következtében például az Oasis-főnök Noel Gallagher egyik kedvenc bandája lettek. A 2004-es „Origin 1” ha lehet még egy fokkal jobb, mint elődje, az ezt követő munkáik azonban jóval halványabbak, majd végül fel is oszlott a banda, a gitáros pedig csinált egy rémségesen rossz együttest (Free Fall).

 

Mother One Track Mind („Origin 1”, 2004)
A következő alkalommal újabb 3 svéd bandával ismerkedhettek meg ebből  a korszakból.

Kőváry Zoltán


 

Címkék: 
The Hives
The Hellacopters
Soundtrack of Our Lives