Bejelentkezés

x
Search & Filters

10 éve történt: 2004, a skandináv garázsrock csúcskorszaka – Svédország 2. rész



Ilyen rock sosem volt és nem is lesz többé

A skandináv (garázs)rock mindent visz. Ezek a zenekarok már történeti, ezáltal alaposan rendszerezett tudással rendelkeztek mindenről, amit a könnyűzene összehordott a Motown-tól a Motörheadig 1963 és 1983 közt, és ez által szabadon, hihetetlenül jó ízléssel garázdálkodhattak ebben az örökségben. Ilyen mocskos, autentikus zenét és ekkora rock n roll daloka azóta sem hallottunk, és gyanítható, hogy nem is fogunk soha többé. A hullám lefutott, a bandák nagy része feloszlott, elhallgatott, vagy - nem éppen előnyére – átalakult. 2004 azonban egy olyan emblematikus év volt (na jó, tágítsuk 2003 és 2005 irányába a nagyobb merítés kedvéért), amikor a skandi rock virult és uralkodott az európai színpadokon. Ja és azt is vegyük észre, hogy úgy beszélünk skandináv rockról, hogy bandák angolul énekelnek, nincs benne sem norvég mintás pulcsi, sem svédtorna, sem finn szauna, és mégis működik az egész. Lássuk, hogyan festett a világ tíz évvel ezelőtt!

Az előző részben már bemutattunk három svéd bandát, most újabb hárommal ismerkedhettek meg. Íme!

Mando Diao

A Mando Diao szemtelenül fiatalon hatalmasat robbantott a 2002-es, csaknem tökéletes „Bring ’Em in”-nel, a „Hurricane bar” (bár sokkal gyengébb lett a debütnél) pedig valósággal szupersztár státuszba repítette a 60-as évek popjával operáló társaságot. A színvonal romlása azonban megállíthatatlan volt, a 2008-as „Dance with somebody” diszkórockjával pedig jól szemen is köpték korai munkásságukat. A 2004-es „God knows” azonban még zseniális dal volt.
 

God  knows („Hurricane bar”, 2004)


 

 

Backyard Babies
 

A korai Hellacoptersből is ismert gitáros, Dregen bandája példátlan sikert futott be a 2000-es években: 2001 és 2008 közt minden albumuk Top 5 lett Svédországban. 2009-es turnéjukat követően (ekkor játszottak a Szigeten is) jegelték magukat egy pár évre, de ha minden igaz, jövőre visszatérnek. 2004-ben nem jelent meg anyaguk (a 2003-as „Stockholm Syndrome” folytatása csak 2006-ban jött ki), ezért ezzel az egy évvel korábbi dallal kerültek be reprezentatív válogatásunkba.
 

Pigs for swine („Stockholm Syndrome”, 2003)

 

 

The (International) Noise Conspiracy
 

Az erősen radikális balos beütésű Dennis Lyxzen legendás svéd hardcore punk zenekara (Refused) feloszlása után alapította ezt a bandát, aminek sikerszériája a többi együtteshez hasonlóan az évtized közepéig tartott. Az első három lemezük 1999 és 2001 közt jelent meg, és mindegyik jobb, mint a 2004-es („Armed love”), ahol már kezdtek kifogyni az ötletekből, A védjegyszerű Farfisa orgona ebben a nótában is hozza a „Nuggets” válogatásokról ismert pszichedelikus garázsrock (1965-1970) hangulatát - modern hangzással.
 

The way I feel about you („Armed love”)

 

 

A sorozat első részéről ide kattintva olvashattok!


Kőváry Zoltán

Címkék: 
The (International) Noise Conspiracy
Backyard Babies
garage rock
garázs rock