Bejelentkezés

x
Search & Filters

A 10 legjobb metal koncert DVD az elmúlt 20 évből



A koronavírus-járvány egyik legszomorúbb következménye a rockzene kedvelőire nézve, hogy az összes élőzenei eseményt elhalasztották, rosszabb esetben törölték. Így nem maradt más számunkra, mint korábbi koncertfelvételek nézegetése, ami ugyan nem pótolja a koncertélményt, de a sovány vigasz is vigasz. Íme most 10 olyan metal koncert DVD, melyek mellé néhány sört bekészítve nosztalgiázhattok kicsit.
 
Slipknot – ’Disasterpieces’: Sok Slipknot rajongó szerint máig az ’Iowa’ a zenekar legjobb albuma. Szerencséjükre a banda akkoriban készítette el legjobb koncertanyagát. A ’Disasterpieces’ felvételeire 2002-ben, Londonban került sor, 26 kamerával rögzítették a Slipknot legjobb formáját. A dupla DVD kiadványban még arra is van lehetőség, hogy három dalnál a számunkra legjobb kameraállást válasszuk ki.
 
 
Chimaira – ’Coming Alive’: Aki követte a Chimaira aktív pályafutását, tudja, hogy a banda mindig nagy figyelmet fordított a DVD-ire. A 2004-es ’Dehumanizing Process’ és a 2010-es ’Coming Alive’ messze túlmutat egy-egy koncertlemezen. Végigkövethetjük a zenészek turnéját és a dalszerzési procedúrát is.
 
 
Dream Theater – ’Score’: A Dream Theaternek hatalmas videográfiája van, a kilenc élőkoncert kiadvány (a legrégebbi 1993-as) rengeteg választási lehetőséget kínál a prog metal rajongóknak. Mi most az egyik legnépszerűbbet, a teljes szimfonikus zenekart felvonultató ’Score’-t ajánljuk.
 
 
Megadeth – ’Rude Awakening’: Mustaine-ék öt koncertlemeze közül az első a leghatásosabb. 24 dal két arizonai koncertről, a banda legjobb felállásával, kitűnő operatőri munka és zseniális mixelés.
 
 
Metallica – ’S&M2’: Valószínűleg az ’S&M’ az, amit nem nagyon kell bemutatni senkinek. A San Francisco Szimfonikus Zenekarral készített produkció 20. évfordulóján, 2019-ben készült ’S&M2’ még nagyobb, még hangosabb és még látványosabb, mint az eredeti.
 
 
The Big 4 – ’Live From Sofia, Bulgaria’: A történelem során először 2010-ben állt együtt a színpadon a Metallica, a Slayer, az Anthrax és a Megadeth. Többet nem is kell mondanom, ezt látni kell.
 
 
Opeth – ’In Live Concert At The Royal Albert Hall’: Ha a progresszív metal szerelmese vagy és hiányolod Mikael Åkerfeldt hangját, itt az idő elő venni ezt a DVD-t. A kiadvány két évvel a ’Watershed’ album után készült és felvonultatja az Opeth metal korszakának legjobbjait.
 
 
Meshuggah – ’The Ophidian Trek’: Ha még sosem láttad a Meshuggah-t élőben, de mindig is szeretted volna, ez a koncert DVD a második legjobb lehetőséged. Ha valaki nem is szereti a zenéjüket, ezzel a videó kiadvánnyal annak is oktatni lehetne, hogyan játszik egy zenekar elképesztő összetett muzsikát, egyetlen megbicsaklás nélkül.
 
 
Mastodon – ’Live at The Aragon’: A felvételek a legendás chicagói Aragon Ballroomban készültek 2009-ben. A zenekar teljes addigi karrierjéből szemezgető koncerten még a ’Crack The Skye’ is elhangzott, teljes valójában.
 
 
Rammstein – ’Paris’: A Rammstein minden egyes koncertje és azokról készült DVD-je utánozhatatlan, de a legutóbbi, ’Paris’ című kiadványukkal a németek valami igazán különlegeset alkottak. Felkérték a klipjeiket is rendező Jonas Åkerlundot, hogy 30 kamerával rögzítse a koncertet és úgy vágja össze, mintha egy film lenne. A svéd pedig igazán kitett magáért.
 
 
Somogyvári Ákos