Bejelentkezés

x
Search & Filters

10 tény, amit csak a legnagyobb rajongók tudnak az Alice in Chains legendás 'Dirt' albumáról



Az Alice in Chains már Facelift című első albumával is felhívta magára a figyelmet, és érezhető volt, hogy az évtized egyik legígéretesebb bandájával van dolgunk, így mindenki kíváncsian várta, mivel rukkolnak elő legközelebb. A második lemez, a Dirt végül 1992. szeptember 29-én jelent meg, öt kislemezdal jelent meg róla és összesen 106 hétig szerepelt a lemezeladási listán. A Loudwire most tíz érdekességet gyűjtött össze minden idők egyik legjobb grunge albumáról.
 
1. a statisztikák alapján ez a legjobb albumuk: sok rajongó a Dirt-öt tartja a kedvenc Alice in Chains albumának, és a statisztikák is őket igazolják. A Dirt-ből majdnem kétszer annyi fogyott, mint a Facelift-ből, és a mai napig ez a zenekar legkelendőbb lemeze.
 
2. a Los Angeles-i zavargások hatása: a banda nagyjából akkor vonult stúdióba, amikor kitörtek az úgynevezett Los Angeles-i zavargások, miután négy rendőr erőszakosan lépett fel Rodney King-gel szemben. A zenekar sosem tagadta, hogy a lemez sötét hangulata részben a városban uralkodó félelem és káosz eredménye.
 
3. a Rooster: a Rooster az AIC talán legismertebb dala, az ihletet pedig Jerry Cantrell édesapja adta hozzá, aki a vietnami háborúban szolgált. A szöveg az ő szemszögéből íródott és a túlélésért vívott harcáról szól.
 
 
 
4. Layne Staley is gitározott: bár mindig is Cantrell volt a csapat fő dalszerzője, a Hate to Feel-t és az Angry Chair-t Layne Staley írta, aki gitározott is a lemezen.
 
 
 
5. 17 évvel később: a zenekar első William DuVall-lal készített albuma, a Black Gives Way to Blue napra pontosan 17 évvel később, 2009. szeptember 29-én jelent meg, és több dala is Staley elvesztéséről szól.
 
6. Slayer: az Iron Gland című dalban a Slayer frontembere, Tom Araya vendégeskedik. A nóta Cantrell-től jött, aki annyiszor játszotta el a riffjét, hogy már az őrületbe kergette vele a többieket, akik végül azzal a feltétellel egyeztek bele, hogy a szám felkerüljön az albumra, hogy Cantrell soha többé nem kínozza őket vele.
 
 
 
7. ki van a borítón?: Layne Staley és barátnője, Demri Parrott gyakorlatilag elválaszthatatlanok voltak egymástól, és sokan úgy vélték, a lemez borítóján is Demri látható. Valójában azonban nem ő van a képen, hanem Mariah O'Brien, aki a Spinal Tap 'Bitch School'-jának borítóján is feltűnik.
 
 
 
8. Would?: a Would? a Mother Love Bone mindössze 24 évesen elhunyt énekeséről, Andy Wood-ról szól, aki túladagolás miatt vesztette életét. Az ő halála után alakult meg a Temple of the Dogs nevű zenekar.
 
9. a No More Tours turné: Ozzy Osbourne az Alice in Chains-t választotta vendégzenekarnak 1992-es No More Tours elnevezésű turnéjára, az előjelek azonban nem voltak túl biztatóak: Layne Staley eltörte a lábát, Mike Starr pedig kiszállt, így új basszusgitárost kellett keresniük, és az akkoriban éppen Ozzy csapatában játszó Mike Inez volt az első számú jelöltjük. Inez meg akarta beszélni a dolgot a Sötétség Hercegével, aki azt válaszolta, ha nem mond igent a bandának, mehetnek a kórházba, mert olyan erővel fogja seggbe rúgni, hogy egy hét alatt sem szedik ki belőle a lábát.
 
 
 
10. a lemaradt dalok: a Fear the Voices és a Lying Season végül nem került fel a lemezre, az 1999-es Music Bank box seten azonban ezek is megtalálhatók, sőt, a kiadvány felvezető kislemezdala éppen a Fear the Voices volt.