Bejelentkezés

x
Search & Filters

10 tény a Metallica '...And Justice for All' albumáról, amit csak a legnagyobb rajongók tudnak



A 80-as évek második felében sok minden történt a Metallica-val: a banda tehetséges basszusgitárosa és dalszerzője, Cliff Burton 1986-ban tragikusan fiatalon elhunyt egy szörnyű balesetben, a helyére pedig Jason Newsted érkezett, így a két évvel későbbi ...And Justice for All lemez már vele készült el. Sokan ezt tartják a zenekar utolsó igazi thrash metal albumjának, a Loudwire pedig most tíz olyan érdekességet gyűjtött össze róla, amit talán csak a legnagyobb rajongók tudnak.
 
1. A Guns N' Roses hatása. Lars Ulrich imádta a Guns N' Roses debütáló albumát, az Appetite for Destruction-t és mindenképpen hasonló hangzású albumot szeretett volna készíteni. Amikor úgy tűnt, Flemming Rasmussen nem tudja vállalni a munkát, Ulrich az Appetite producerét, Mike Clink-et akarta megszerezni, végül azonban mégis Rasmussen lett a befutó. Érdekesség, hogy Axl Rose állítólag a Ride the Lightning hangzását akarta elérni a GNR debütáló lemezével.
 
James Hetfield és a Guns N' Roses
 
2. Felvettek két feldolgozást a Clink-kel való közös munka elején. A Metallica két feldolgozást is rögzített, hogy egymásra hangolódjanak Clink-kel: a Breadfan-t a Budgie-tól és a The Prince-t a Diamond Head-től. A két dal végül a B-oldalra került és megjelent a Garage Inc. feldolgozásalbumon is.
 
3. A közös munka végül nem sült el jól. Ulrich-nak és Hetfield-nek más elképzelései voltak a lemez hangzását illetően és a frontember Clink munkájával sem volt elégedett, akitől így végül hamarosan meg is váltak és Rasmussen vette át a helyét.  Érdekesség, hogy a Harvester of Sorrow és a The Shortest Straw dobfelvételei azok az anyagok, amelyek még Clink-kel készültek.
 
4. Ez az utolsó Metallica album, amelyre Cliff Burton is szerzett dalokat. Az ...And Justice for All a banda utolsó lemeze, amelyen feltüntették dalszerzőként Burton-t, aki különösen a To Live Is to Die megírásából vette ki a részét. Cliff néhány basszustémát is feljátszott, azonban a lemezen végül mindenhol Newsted játéka hallható.
 
 
5. A basszushangzás hiánya. A St. Anger esetében a dobhangzással vannak gondok, a Justice-nál pedig a basszussal, ugyanis Newsted témái szinte teljesen elvesztek az éterben, pedig maga Rasmussen is elismerte egy interjúban, hogy Jason kifejezetten remek dolgokat játszott fel a stúdióban.
 
 
6. Ezen az albumon hallható James Hetfield első igazán személyes dalszövege. Míg a korábbi lemezeken Hetfield az őt körülvevő világból merített ihletet a dalokhoz, a Dyers Eve szövegét a frontember keresztény tudományos neveltetése inspirálta, ami a dalban szereplő fiút annyira összezavarja, hogy öngyilkosságot tervez miatta.
 
7. A One és a Johnny háborúba megy. Dalton Trumbo 1938-as regénye a Johnny háborúba megy (Johnny Got His Gun) egy első világháborús amerikai katonáról szól, akit olyan súlyos találat ér, hogy elveszti a lábát, a karját és az arcát is, csak az agya marad ép, és végül morzekóddal azt az üzenetet küldi két bajtársának, hogy öljék meg. Ez ihlette James Hetfield-et a One megírására, amelynek klipjéhez és hangeffektjeihez is felhasználták a filmadaptáció egyes részeit.
 
 
8. A nagy áttörés. A Metallica az album keverése idején a Van Halen, a Scorpions és a Dokken társasságában turnézott és bár akkor még ők számítottak a legkisebb névnek, ez hamarosan megváltozott. A nagy sikerrel együtt azonban megjelentek a nők, a drogok és a pia is, Hetfield-nek pedig hamar alkoholproblémái lettek és emiatt gyakran agresszíven viselkedett.
 
9. Platina platina hátán. Pár hónappal a Justice megjelenése előtt a Master of Puppets elérte a platinalemezes státuszt, kilenc héttel a kiadást követően pedig ugyanez sikerült az új albumnak is, ami előrevetítette a banda későbbi sikereit.
 
10. Doris szobra. Az album borítóján Iustitia, az igazság római istennője látható megkötözve és bekötött szemmel. A banda a Damaged Justice turnéra elkészített egy szobrot is a kép alapján, ami a Doris nevet kapta és minden koncert végére összedőlt, valamint a feje is leesett.
 
 
 
Fotók: Getty Images