Bejelentkezés

x
Search & Filters

140 dalt írt tavaly a magyar gitáros, aki most énekest keres



Králik Zola tavaly komoly újévi fogadalmat tett: fejébe vette, hogy megír havi 10 dalt, vagyis 120 nótával zárja a 2019-es évet. A terv sikerrel járt, a 12 lemeznyi dal elkészült, Zola pedig éppen a megfelelő énekes(eke)t keresi hozzájuk. A vele készült interjúnkból kiderül, hogy pontosan milyen társakat szeretne, mi adja neki az ihletet és hogyan alkot egy „szobagitáros.”
 
Rockbook: - A bemutatkozásban említetted, hogy már 35 éve gitározol. Emlékszel, kinek/minek a hatására került a kezedbe a hangszer és mi volt az első dal, amit el tudtál játszani?
 
Králik Zola: -1984 körül sikerült egy szólógitárt készíteni. Elég rossz volt, mivel lövésem sem volt, hogy kell ezt csinálni. Akkoriban a Kreator, Slayer és mindenféle thrash zenekar volt a kedvenc. A Kreator Tormentor c. dala volt, amit elsőként megtanultam játszani ezen a gitáron.
 
Rockbook: - Kik a legnagyobb példaképeid a gitárosok közül? Mely stílusok állnak hozzád a legközelebb?
 
K.Z.: - Az ikonok, mint minden gitárosnak, Satriani, Vai, Timmons… Ezen felül, akit most igazán bírok, az Per Nilsson. Olyan dimenziókat nyitnak a szólói, hogy őrület. Az Eternal Circulations albumon magam is hasonló dallamokkal játszom. Főként a durvább metal vonalat szeretem: Meshuggah, Gojira, Arch Enemy, Jinjer, Decapitated...
 

 
Rockbook: - Tavaly összesen 120 dalt írtál, ami havi 10 nótát jelent. Minek köszönhető, hogy ilyen termékeny dalszerző vagy? Miből nyersz ihletet és hogyan zajlik nálad a dalírás, illetve a stúdiózás folyamata?
 
K.Z.: - Igen sikerült a 120 saját dal! Közben készült néhány más projekt, meg néhány feldolgozás is. Igy kb. 140 dal lett a vége.
 
Ez csupán csak elhatározás kérdése. Ha erőt bírok venni a lustaságon, hogy elérjem, a tőlem másfél méterre lévő gitárt, akkor kezdődhet a móka! A tavalyi termékenység igazából csak egy újévi fogadalom, az idén már jóval kevesebb dal született. Az arány, kéthavonta 10 dal. A lényeg, hogy szeretem ezt csinálni, az életem része.
 
Az igazi ihlet hozó, mikor minden állatul szól! (gitárhang, dobok.) Elindítok egy dobütemet és megpróbálom ritmikailag úgy kicsavarni a gitár riffet, hogy szokatlan, de mégis kajálható legyen.
 
A felvevő progiban vannak előre mentett sablonok, ami abban segít, hogy minden beállítás kész csak a tempót kell kitalálni és már indulhat is a felvétel! Így nagyon keveset kell matatni, hogy a végén jól szóljon. A mai stúdiótechnika nagyon megkönnyíti a zene felvételeket. Rögzítek 5-10 groove-ot, majd tetszés szerint rendezem őket, így rengeteg időt lehet nyerni.
 
Rockbook: - Sokak számára talán ijesztő lenne egy ilyen célkitűzés, vagy megtorpannának menet közben, ha valamiért lassabban haladnának vagy nem jönne úgy az ihlet. Neked nem voltak nehezebb periódusaid vagy olyan pillanatok, amikor úgy érezted, inkább hagyod az egészet?
 
K.Z.: - Nem vagyok egy ideges típus, tudtam, hogy meglesz, de természetesen volt hullámvölgy. A Hardest Day három groove-ból áll, csak a dob témák változnak. De szerintem csak épp nem volt rá alkalmas a nap.
 
Rockbook: - A 120 számot 12, egyenként 10 dalos album formájában tetted közzé. Mi alapján rendezted össze az adott nótákat? Vannak konkrét koncepciók, amelyek összekötik az adott dalokat?
 
K.Z.: - Az elkészülési sorrend. Ahogy jöttek sorba, úgy állnak egymás után. Koncepció, csak a 7. től a Soul Of Deadness -től alakult ki, de itt csak a címek kötődnek egymáshoz. Klikk ide!
 

 
Rockbook: - A közreműködő dobosok között olyan nevek szerepelnek, mint Tomas Haake, Gene Hoglan és Sean Reinert, Dirk Verbeuren. Mesélnél egy kicsit ezekről az együttműködésekről és hogy miért éppen rájuk esett a választásod?  
 
K.Z.: - Szeretem a progresszív (agyas) és a thrash dobolást. Ebben a stílusban számomra Ők királyok. De azért esett rájuk a választás, mert a dob program, amit használok, az Ő dob témájukat kínálta. Így nem hagyhattam ki, hogy a nevüket megemlítsem! wink
 
Rockbook: - Korábban te magad is énekeltél, most mégis közreműködőket keresel a dalaidhoz. Miért döntöttél úgy, hogy nem te énekeled fel a szerzeményeidet és pontosan milyen stílusú/hangú társakat keresel?
 
K.Z.: - Rég volt már, mikor énekeltem! Ha nem gyakorlunk valamit, döcögve megy! Meg igazából nem a hangszál az én hangszerem!
 
Erős mély férfihangot keresek, aki tud lírát énekelni, aztán ha kell, hörögni! Az elképzelésem egy Peter Steele féle hang a bársonyos mélységgel a lírához, Rafal Piotrowski (Decapitated) hang a mérgesebb részekhez! Sajnos én ezt nem tudom prezentálni. De természetesen bármilyen metal énekre nyitott vagyok! Akit érdekel ez a projekt, keressen bátran! Köszönöm!
 
 
Rockbook: - Az évek során több zenekarban is megfordultál, most mégis egyedül alkotsz és "szobagitárosként" aposztrofálod magad. Egyértelműen az önálló alkotás áll hozzád közelebb, vagy a későbbiekben szeretnél majd ismét csapatban játszani?  
 
K.Z.: - Sajnos elég messze lakom a hasonló beállítású zenészektől, így marad a szobagitározás. Ennek is megvannak a szépségei! Pl. senki nem szól bele abba, amit csinálok. Talán így lehet igazán ki teljesedni! Ha megtalálom azokat az embereket, akikkel előbírjuk adni ezeket a dalokat, nagy örömmel játszanék velük!
 
Rockbook: - A közelmúltban kialakult helyzet miatt sokan adnak minikoncerteket az otthonukból. Te még nem gondoltál arra, hogy ilyen formában is bemutasd a dalaidat a közönségnek?
 
K.Z.: - 10 éve én is készítettem ilyen videókat, csak gyenge volt a marketingem. Jó lenne újra, csak egyedül minden nehezebb. Meg az eszközök sem a legmegfelelőbbek hozzá.
 
Rockbook: - Mennyire vagy koncertlátogató típus? Van olyan koncert vagy fesztivál, amire szeretnél elmenni, ha lecseng a koronavírus?
 
K.Z.: - Imádom a koncerteket, imádom mikor leszakad a gatya a hangerőtől! Meg azt a hangulatot, ami ott körülvesz! Ha tehetném az összesen ott lennék!!! A Gojira koncertet nagyon vártam, de sajnos elmaradt.
 
Králik Zola albumait meghallgathatod a Bandcamp oldalán, az énekes-jelölteket pedig várja az alábbi email címen: zola.kralik@gmail.com
 
 
Tóth Mátyás