Bejelentkezés

x
Search & Filters

20 fellépő a Death By Metal Fesztiválon, február 1-én, a Dürer Kertben



Az elmúlt hónapokban egy kisebb hadosztálynyi zenész sorakozott fel az I. Death By Metal fesztiválon fellépő nagyágyúk mellé: a kanadai Kataklysm, a brazil Krisiun és az olasz Fleshgod Apocalypse mellett további 17 extrém metal banda játszik majd február 1-jén a Dürer Kertben.

Hagyományteremtő céllal szervezi meg február 1-én a Hammer Concerts az első Death By Metal fesztivált. Összesen 20 hazai és nemzetközi zenekar játszik majd ezen az estén, így minden bizonnyal ez lesz az extrém metalt hallgatók egyik legfontosabb rendezvénye jövőre 2014-ben.

A fesztivál egyik headlinere a Kataklysm, amelynek tavaly októberben jelent meg tizenegyedik, Waiting For The End To Come című albuma. Az új kiadvány különlegessége, hogy a megszokott hanghordozók, így a CD és a digitális formátumok mellett kazettán is megjelenik. A 2010-es Heaven's Venomhoz hasonlóan ez is egy konceptalbum lesz, melyen már az az Oli Beaudoin dobol, aki a turnéra is elkíséri a csapatot.

A lemezhez nemrég egy videót is leforgattak Belgrádban. A zenekar főhőse, Maurizio Iacono tájékoztatása szerint az Elevate videója a káoszt szeretné mesteri formában vizualizálni, a jelen emberének életkörülményeit alapul véve. „Úgy gondoljuk, hogy a death metal vonal eddigi legintenzívebb, legtekervényesebb sztoriját írtuk meg a videóhoz. Hangzatos kijelentés volna? Nos, nagyszabású ötleteink születtek, és ezek életre keltéséhez őrült látvány is kell.” - mondta el Maurizio. A klip itt látható:

 

Kataklysm - Elevate

 


Az album borítóját és annak grafikai elemeit egy magyar művész, a Bornholm gitárosaként is ismert Sallai Péter készítette. "A borítón látható gyermek az emberiség ártatlanságát jelképezi, de a keserű élettapasztalatokra utal az őt beborító vér és sár. Előtte a kaszás képében a Halál áll, aki a lelkéért nyúl, cserébe a túlvilágra való belépésért – legyen az a menny vagy a pokol." - mutatta be Maurizio a borítót.

A kanadaiakon kívül a Death By Metal fesztivál vendége lesz a Fleshgod Apocalypse nevű olasz technikás death metal banda, valamint a műfaj egyes számú brazil képviselője, a Krisiun. Szintén játszik az egykori Sin Of Kainből is ismert Gyémánt Krisztián Kill With Hate nevű death metal bandája, melynek Voices Of Obliteration című debütáló albumát immár az egész világon értékesítik. Az egyre ismertebb banda korábban már szerepelt közös színpadon a Cannibal Corpse-szal és a Krisiunnal is, 2013-ban pedig a Wacken Open Airen is játszottak, miután megnyerték a legrangosabb metal fesztivál tehetségkutató versenyét, a Wacken Metal Battle-t.

A műfaj hazai nagy öregjei közül többen is szerepelnek majd a Dürer Kertben: az 1996-ban alakult pécsi Malediction mellett itt lesz például a Nadir, mely – eredetileg Dark Clouds néven – már 1993 óta működik. A banda mindenféle pózoktól mentes, évtizedek alatt letisztult death metalt játszik. Exitus című ingyenesen letölthető albumuk 2012-ben jelent meg, és azóta elkészült az A Lasting Dose Of Venom című EP is, melyről a címadót itt hallgathatjuk meg:

 

Nadir - A Lasting Dose Of Venom

 


Színpadra áll továbbá az immár több mint 15 éve működő death-black metal zenekar, a Tesstimony, valamint az igazi underground legendának számító Christian Epidemic is. Visszatérőként üdvözölhetjük az eredetileg 1996-ban, Püspökladányból indult Dying Wish zenekart, mely nemrég egy öt számot tartalmazó EP-vel is meglepte követőit – a Crimson Blood címadóját itt nézhetjük meg:

 

Dying Wish - Crimson Blood

 


Színpadra áll a tatabányai Agregator, mely útkereső, dekadens dalszövegeivel, dallamos, erőteljes énekhanggal operáló zenéjével a skandináv dallamos death metal egyik legjobb hazai képviselője. Hatásaikban leginkább a '90-es évek azon zenekaraihoz kötődnek, melyek a kezdeti extrémebb death metal-os gyökereket elhagyva indultak el valamilyen sötét és keserűen cinikus érzelemvilágú irányba. Legutóbbi, Romok között című videójuk itt látható:

 

Agregator - Romok között

 


Debrecenből érkezik majd az Angerseed, mely egyenes és lényegre törő death metalt játszik. A csapat nem csak zenéjével, hanem a Full Of Anger Fesztivál rendszeres megszervezésével is sokat tesz az underground színtér életben tartásáért. Többek között ezen a fesztiválon is játszott már a Castrum nevű banda is, mely most a Death By Metal Fesztiválon is feltűnik: az ukrán csapat 1994. óta zúdítja a világra a „Kárpátokon túli death metal tébolyt”.

Szintén játszik a Konstellation: a death/black metal banda első stúdiólemeze 2012-ben jelent meg, Order Of The Universe címen, és már javában dolgoznak egy új EP-n: a Black Blood Essence márciusban válik elérhetővé. The Anger Source című számukkal nemrég a brit Terrorizer magazin Beast From The East mellékletére is felkerültek.

A fellépők között találjuk majd a székesfehérvári Eradicationt, akik 2004 óta aktívak. Kezdetben death metal vonásokkal felvértezett black metal, majd old-school death metal jellemezte a banda stílusát, amit később páratlan ütemek, a technikás dobjáték és a komplexebb dalszerkezetek váltottak fel.

A műfaj legfiatalabb, illetve nemrég alakult generációját is számos csapat képviseli majd: a Mors Silens nevű death/black brigád 2005-ben alakult, míg a stoner - death metalt játszó várpalotai Visioned Frailty 2010 óta működik. A Sunseth Sphere gitáros Márton Péter vezette csapat nemrég készítette el első nagylemezét: az I Rise From The Dark Spumes Of The Sea című anyag szabadon meghallgatható és letölthető weboldalukról.

Meghallgathatjuk továbbá a progresszív dallamos death metalt játszó Effrontery koncertjét is: a martfűi csapat tavaly bejutott a Wacken Metal Battle hazai döntőjébe, Mayfly című albumuk pedig még 2012-ben jelent meg. Itt lesz továbbá a klasszikus death, thrash és progresszív elemeket is felvonultató, nyíregyházi Nigromantia, a Flamedrop nevű mosonmagyaróvári dallamos death/thrash ötösfogat, valamint a mitikus szövegekkel és lendületes, nagyívű death metal dalokkal operáló székesfehérvári Eclipse of the Sun.

A Hammer Concerts bemutatja: I. Death By Metal Festival

2014. február 1., szombat - Budapest, Dürer Kert

Kataklysm, Krisiun, Fleshgod Apocalypse, Kill With Hate, Tesstimony, Christian Epidemic, Dying Wish, Nadir, Agregator, The Konstellation, Malediction, Angerseed, Castrum, Eradication, Mors Silens, Visioned Frailty, Effrontery, Nigromantia, Flamedrop, Eclipse Of The Sun koncertek

Belépő: 4999 Ft.

Jegyek kaphatóak: Hammer Zenebarlang, Headbanger, CD Pince, Ticketportal

Online: http://www.metalshop.hu/product_info.php?products_id=14974

Különleges elővételi kedvezmények a metalshop.hu-n! Elővételes vásárlás esetén egy hazai fellépő CD-jét ajándékba kapod, illetve az új Kataklysm lemezt is 500 Ft-al olcsóbban tudod megrendelni!

Ticketportal: http://www.ticketportal.hu/event.aspx?ID=46029

 


 

Címkék: 
Kataklysm
Krisiun
Fleshgod Apocalypse
Kill With Hate
Tesstimony