Bejelentkezés

x
Search & Filters

A 2024-es Eurovízió fogadási esélyei: A pontosság áttekintéseA sokak által is ismert Eurovíziós Dalfesztivál egy évente megrendezésre kerülő nagyszabású dalverseny, amelyben számos európai és néhány Európán kívüli ország is rendszerint részt vesz, egyenként, döntők sorozata által kiválasztva azt az énekest vagy zenekart, aki képviselheti az adott országot a végső finálén. A műsort világszerte több millióan követik, így az 1956-os első megrendezése óta töretlen népszerűségnek örvend.
 
A nézők gyakran fogadásokat is kötnek annak megjóslásával, hogy melyik előadó viszi el a főnyereményt, így a kaszinóiparban is fellendülnek ilyenkor az izgalmas éjszakák, és a szórakozás és nyerési esélyek pedig az egekig érnek! A legtöbb bárhonnan elérhető, modern legjobb online casino pedig biztosítja, hogy az oddsoknak megfelelően bárki megtehesse a tétjét az általa legjobbnak gondolt versenyzőkre.
 
Svájc nyerte a 68. Eurovíziós Dalfesztivált a Nemo The Code című dalával - Alma Bengtsson / EBU 
 
Az Eurovízió 2024 döntője idén Malmöben, május 11-én került megrendezésre. Oddsai a következőképpen alakultak: Horvátország versenyzője, a Baby Lasagna, “Rim Tim Tagi Dim” című zeneszámával 35%-os nyerési eséllyel indult, amellyel vezette is a sort. Ezt követte Svájc, melynek előadója, Nemo a “The Code” című zeneszámmal 17%-os eséllyel indult. Olaszországból Angelina Mango a “La noia” című számot adta elő, amely 10%-os odssal a harmadik a sorban, őt pedig Ukrajna versenyzője, Alyona Alyona és Jerry Heil zenéje követte, a “Teresa & Maria”, méghozzá 8%-os eséllyel. Ezt követően Írország és Hollandia oddsai a legmagasabbak a sorban, egyaránt 6%-os nyerési eséllyel - előbbi előadója a Bambie Thug a “Doomsday Blue” című számmal, utóbbié pedig Joost Klein, aki az “Europapa” című zene előadásával büszkélkedhetett.
 
A fogadások világában összességében nagyon fontos a megjósolt oddsok pontossága, ugyanis így maximalizálhatók a nyereségek, valamint a fogadást kötő játékosok pontosabban tudhatják, hogy mekkora kockázatot vállalnak egy tét megrakásakor. Ez mindemellett a stratégiai döntéshozatalban is fontos könnyítő tényező, így mindenkinek lehetősége nyílik kialakítania egy taktikát, hogy nagyobb nyerési esélyekkel játszhasson, akár a Hungexpo, akár más országok stadionjai adnak otthont a nagyszabású rendezvénynek.
 
A TopKaszinok.com Eurovízió-rajongókból és iparági szakemberekből álló csapatunk a május 11-i nagydöntő előtt elemezte a fogadásokat. Ha érdekel, elolvashatod átfogó áttekintésünket a művészek állásairól, és megnézheted magad, hogy ki dacolt az esélyekkel, és mely fogadások bizonyultak pontosnak.
 
Az oddsok pontossága
 
A 2024-es Eurovíziós Dalfesztivál kapcsán kiemelt fontosságot játszik az esélyek előzetes megjóslásának pontossága. A fogadóirodák által felállított esélyek pontosságáról a következőkben fogunk szót ejteni. A 2024. május 11-én megrendezett finálé során a nyertes dal címét Svájc versenyzője vitte el, a Nemo által előadott zeneszám összesen 591 pontot szerzett. A fogadóirodák ennek fényében nem szolgáltak pontos bejóslással a nyertesre való tekintettel, hiszen 15%-kal több esélyt jósoltak Horvátország versenyzőjének, azaz Baby Lasagna-nak, azonban akkora tévedés nem történt, hiszen Svájc a második legnagyobb eséllyel volt a potenciális nyertesek közé sorolva.
 
A szavazás több szekcióban zajlott - a részt vevő országok nézőközönsége, a nemzeti zsűrik, valamint az ezen kívül eső országok is leadhatták voksaikat kedvenc versenyzőjükre, például Budapest nézőközönsége vezette az ország nézőinek számát idén is. A műsor természetesen élő adásban került közvetítésre.
 
A korábbi versenyekről is érdemes szót ejtenünk - a fesztivál évről évre változó tendenciákat mutat, a legtöbb modern és új kaszinó pedig innovatív hozzáállással tesz arról, hogy az adott évben megjelenő fellépőkre fogadást lehessen kötni. Ezeken a szórakozóhelyeken az Eurovíziós Dalfesztivál mellett számos más szórakozóipari- és sportágban lehet fogadásokat kötni - például a futball világában elmerülve Stefán Magnússon vagy más ismert labdarúgók játéka is megér egy tétet.
 
Az elmúlt években elmondható, hogy a dalfesztivál egyre több részt vevő országgal kezdi kinőni magát - kezdetben mindössze hét nyugat-európai ország vett részt, ma pedig már 37 ország versenyzői közül 25-en versenyeztek a döntőben.
 
A trendekben a megjelenő zenei stílusok változása is megmutatkozik, hiszen míg a 2000-es évek elején a pozitív hangvételű zeneszámok voltak a döntő követőinek kedvencei, úgy ma már a 2020-as években inkább az energikus, pörgős szerzemények kerülnek feljebb a győztes ranglétrán.
 
Az Eurovízió eseményeinek elemzését is érdemes megemlítenünk - az elmúlt 14 évben a végső, top 5 versenyzők közé kerülők átlagosan 40%-a helyet kapott a fogadóirodák előzetes listáján, a végső legjobb 15-be soroltak közül pedig 53% szerepelt a fogadási listákon előzetesen. Ez remekül visszajelzi azt, hogy a fogadóirodákban tett bejóslások nem teljesen pontosak, mégis viszonylag eredményesen igazolják vissza az előfeltételezéseket a közvetítés és maga az eredmény kapcsán.
 
Ezt jól mutatja az első és a második elődöntő révén változó esélyekre vonatkozó sorrend és előjelzés, amelyekre a következőkben részletesebben is ki fogunk térni, hiszen nem csak a kulisszatitkok okozhatnak izgalmas perceket, de a nézők által tett fogadások is.
 
Az elődöntő oddsok
 
Baby Lasagna Rim Tim Tagi Dim fellépése Horvátországért a Malmö Arénában rendezett nagydöntőn - Sarah Louise Bennett / EBU
 
Az elődöntők oddsainak pontosságára is megéri kitérnünk, amelyekben további érdekességek rejlenek, ezekre pedig érdemes a játékosoknak felfigyelnie, hogy legközelebb is pontos fogadásokat köthessenek. A TopKaszinok.com csapataként ugyanis nem csak a mobil kaszinó magyar oldalainak világában vagyunk otthon, de az Eurovíziós Dalfesztivált is nyomon követjük éves szinten, hogy visszajelzést adhassunk az esélyekről és azok sikerességéről.
 
Az első elődöntő során, ahol szintén lehetséges volt az SMS szavazás, a következő volt az esélyességi sorrend a 10 leginkább esélyesnek mondott országok versenyzője között:
 
● Horvátország 96%-kal vezette ez esetben is a mezőnyt, Ukrajnával fej-fej mellett.
 
● Ezt követte 94%-os esélyekkel Litvánia, Írország és Finnország is.
 
● Luxemburg 91%-kal követte a sort, amely a többihez hasonlóan kiválóan magas értéknek számít.
 
● Ciprus 85%-os eséllyel, majd Lengyelország versenyzője 82%-kal jelent meg a sorban a közvetítés után.
 
● Portugália 77%-kal követte a sort, majd nagyobb esélycsökkenéssel Ausztrália 52%-ot kapott.
 
A korábban említettekhez hasonlóan, Svájc győzelmének korántsem volt jól bejósolt előjele a fogadóirodák listáiban, de ettől eltekintve Horvátország második helyezésének elnyerésével ez az esély már itt is látható volt, továbbá az sem okozott meglepetést, hogy Ukrajna pedig a harmadik helyen végzett, a világszerte, így Magyarország területéről is érkező szavazatok összességének köszönhetően.
 
A második elődöntő megjósolt esélyei is érdekesen alakultak, íme az első 10 legesélyesebb nyertes:
 
● Ismét Hollandia vezette a sort, egyenlő értékkel Svájccal, vagyis 94%-os esélyekkel.
 
● Ezt követően Örményország került a harmadik esélyes nyerési helyre, 92%-kal.
 
● Izrael 90%-kal, majd Görögország 89%-kal vezette a sort.
 
● Grúzia 88%-kal követte az esélyben előtte állókat, majd Norvégia 86%-kal állt mögötte.
 
● Észtország 75%-os esélyekkel indult, mögötte pedig nem sokkal maradt le Ausztria 73%-kal, valamint Belgium 70%-kal.
 
A második elődöntő esélyeinek bejóslása valamivel pontosabbnak mondható, mint az első esetében történt számítások, ugyanis itt az első két helyezettre, Svájcra és Ukrajnára tehették meg a játékosok tétjeiket akár telefonos szavazás formájában is, habár a következő nyertesek, Ukrajna és Franciaország nem kerültek megemlítésre az első 10 odds között.
 
Konklúzió
 
A messzire visszanyúló történelem által fantasztikus eseménnyé kovácsolódott versenysorozat fogadásairól összességében elmondható, hogy nagyrészt pontos tippekre utalnak vissza az utóbbi évek tapasztalatai, azonban még így is előfordulnak jelentős váratlan fordulatok.
 
Ezekre felkészülve, és a tendenciákat nyomon követve azonban a játékosok fejleszthetik technikáikat és új stratégiákat sajátíthatnak el, hogy a fogadóirodákban tett legközelebbi látogatásuk a jövő év Eurovíziós Dalfesztivál szezonjaira való tekintettel egyre pontosabb eredményekkel, egyúttal magasabb nyereményekkel záródhasson.