Bejelentkezés

x
Search & Filters

21 gitáros, aki az egész világot sokkolta a technikájával

Bár sokan öncélúnak és eltúlzottnak tartják a gitárvirtuózokat, azt el kell ismerni, hogy van valami lenyűgöző abban, ha valakitől olyat látunk és hallunk, amire talán senki más nem lenne képes. Az Ultimate-Guitar most 21 olyan gitárost gyűjtött össze, aki az egész világot sokkolta a tehetségével és a technikai tudásával.
 
- Chuck Berry: a Johnny B. Goode nem hiányozhat egyetlen valamire való gitáros repertoárjából sem és bár nem kifejezetten bonyolult dal, 1958-as megjelenésekor mindenki felkapta rá a fejét, Berry pedig a rockzene egyik első kiemelkedő alakja lett.
 
 
 
- Jimi Hendrix: sokaknak azonnal Hendrix neve ugrik be a gitárvirtuóz szó hallatán, egyesek pedig éppen azért gyűlölték őt annak idején, mert olyan magasra tette a mércét bluesos-rockos szólóival, hogy azt senki sem tudta megugrani. Egy dolog biztos: Jimi Hendrix örökre beírta magát a legnagyobbak közé.
 
 
 
- Carlos Santana: a 60-as évek végén Santana az elsők között ötvözte az egymástól egyre inkább eltávolodó rockot és jazzt, és bár azóta számos követője akadt, még mindig ő a legjobb ebben.
 
 
 
- Ritchie Blackmore: Blackmore is a váratlan kombinációk egyik mestere: ő a komolyzenét, azon belül is elsősorban a barokkot egyesítette a rockkal, és ezzel gitárosok egész nemzedékére volt hatással.
 
 
 
- Allan Holdsworth: a zseniális fúziós jazz gitáros zenéjét még ma sem egyszerű megfejteni, annyira sokszínű, összetett, technikás és persze inspiráló.
 
 
 
- Al Di Meola: Di Meola a 70-es évek óta kápráztat el minket zseniális és villámgyors szólóival, amelyektől még ma is leesik mindenkinek az álla.
 
 
 
- Paco de Lucía: Paco a flamencót, a jazzt és a komolyzenét ötvözte szenzációsan a játékában, amiből mindenki sokat tanulhat, akit érdekel a technikás gitározás.
 
 
 
- John McLaughlin: Al Di Meola és Paco de Lucía után meg kell említenünk John McLaughlin-t is, aki a fúziós jazzben mutatta meg páratlan tehetségét és technikáját.
 
 
 
- Eddie Van Halen: Eddie Van Halen örökre megváltoztatta a rockgitározást, pályatársai pedig talán abban is elbizonytalanodtak, hogy érdemes-e folytatniuk a zenélést, miután meghallották Eddie játékát az Eruption-ben. Van Halen olyan dolgokat is eljátszott a gitárján, amik korábban lehetetlennek tűntek.
 
 
 
- Stanley Jordan: Jordan kezében inkább tűnt a gitár zongorának a lenyűgöző stílusa és technikai tudása miatt, és az sem okozott gondot neki, ha egyszerre kellett játszania két gitáron.
 
 
 
- Yngwie Malmsteen: Malmsteen még Eddie Van Halen játékára is rátett néhány lapáttal és mindmáig csak nagyon kevesen tudják pontosan és igazán jól előadni a szerzeményeit.
 
 
 
- Joe Satriani: Satriani már elismert gitártanár volt, amikor szólókarrierbe kezdett a 80-as években. A legtöbb gitárvirtuózzal ellentétben Satriani mindig is magukra a dalokra helyezte a legnagyobb hangsúlyt, amelyet azok is szívesen hallgatnak, akiket nemcsak a gitártechnika érdekel.
 
 
Steve Vai: Satriani fiatal, lelkes és tehetséges tanítványa szintén azzal szerzett hírnevet magának, hogy még többet hozott ki a gitárból, mint korábban bárki. Satriani-hoz és Malmsteen-hez hasonlóan az ő neve is egyet jelent a virtuóz gitározással.
 
 
 
 
- Michael Angelo Batio: a Batio a Nitro nevű glam speed metal bandában tűnt fel és bár a négynyakú gitárja talán már tényleg túlzás volt, az kétségtelen, hogy a technikája fantasztikus, ráadásul jobb és bal kézzel is remekül bánik a hangszerrel.
 
 
 
- John Petrucci: Petrucci is azon zenészek közé tartozik, akik akkor is tudtak újat mutatni, amikor már úgy tűnt, nincs több kiaknázatlan terület a gitározásban.
 
 
 
- Jason Becker: Becker tehetsége mellett a története is elképesztően inspiráló és még a súlyos betegsége ellenére sem hagyott fel az alkotással.
 
 
 
- Buckethead: Buckethead az egyik legérdekesebb gitáros, akinek tehetsége azzal együtt is vitathatatlan, hogy sokszor inkább csak furcsa zajokat szólaltat meg a kidolgozott dallamok helyett.
 
 
 
- Andy McKee: McKee két okból is különleges: egyrészt akusztikus gitáron játszik, másrészt ő az egyik első gitáros, aki a YouTube-nak köszönhetően vált ismertté. Zseniális technikája mellett sokan azért is imádják, mert maximálisan ura a hangszerének.
 
 
 
- Rusty Cooley: Cooley szintén készít videókat, sőt, oktatóanyagai is vannak, így ha valaki szeretne tanulni vagy fejleszteni a technikáját - akár nyolchúros gitáron is - Rusty sokat segíthet benne.
 
 
 
- Tosin Abasi:  és ha már szóba került a nyolchúros gitár, nem hagyhatjuk ki Tosin Abasi-t sem, aki az Animals As Leaders tagjaként művel csodákat a hangszerével és hajt végre lehetetlennek tűnő megoldásokat.
 
 
 
- Jason Richardson: Richardson az egyik legkiemelkedőbb fiatal gitáros, aki már tizenéves kora óta nyűgözi le a hallgatóságot. Szólókarrierje előtt megfordult az All Shall Perish-ben és a Chelsea Grin-ben, idén pedig hivatalosan is ő lett a tavaly elhunyt Oli Herbert utódja az All That Remains-ben.