Bejelentkezés

x
Search & Filters

„22 éve úgy éljük az életünket, ahogy szeretnénk” - Rómeó Vérzik interjú



Szeptember 8-9-én került megrendezésre a Kincsem Parkban a Budapest Rockfesztivál. A szervezők bíznak abban, hogy nem először és utoljára. Sok jó koncertet volt szerencséje látni, hallani a kilátogatóknak, többek között a Rómeó Vérziket is, akik a szombati napon rengették meg a lovi fűszálait dögös kis muzsikájukkal. A koncert előtt elkaptam Koppányt, a zenekar frontemberét egy kis beszélgetésre. Hát ez lett belőle:

Rockbook: Július 19-én jelent meg az Újratervezés című albumotok. Mit is terveztek újra?

Koppány: Szinte mindent. Persze zenekaron belül nem lett újratervezve semmi, hisz hárman maradtunk. 4 évvel ezelőtt jelent meg az utolsó albumunk, a Három. Az újratervezés annyiból újratervezés, hogy a zenekari hátteret egy kicsit profibbra vettük a tavalyi év végén. Ezt az évet már egy teljesen más felfogással, struktúrával kezdtük. Kiadót váltottunk, az új album (lemezkritika itt) már a GrundRecords gondozásában jelent meg. Zeneileg is kicsit másabb, összetettebb lett az új album, én úgy gondolom, hogy érettebb. persze bele lehet magyarázni mindent ebbe az újratervezésbe, de olyan lényeges, nagy változást azért nem kell mögé gondolni. :)

Rockbook: Hogy fogadta a közönség? Koncerten már éneklik veletek?

Koppány: Egyenlőre nagyon jó az egész fogadtatás. Tudatosan jöttünk ki a Nyár van című dalunkkal. Azért is, mert ez lett az Ukk & Roll fesztivál himnusza. Plusz nagyon jó volt az időzítés, hisz szinte a megjelenéssel egy időben lett igazi nyár, kánikula, és hát ugye azért is, mert erre mindenki felkapta a fejét, hogy ezek elpoposodtak. Persze mi ezt nagyon jól tudtuk, hogy ez lesz a reakció, hiszen ez a lemez talán legpoposabb dala és erre sokan felkapják majd a fejüket, sokaknál kiveri a biztosítékot és hát egy lemez vagy dalmegjelenésnek pont ez a célja. Utána rögtön ki is jöttünk egy szöveges videóval, Kell egy újabb álom címmel, ez pedig a durvább, metálosabb részét mutatta meg a lemeznek, mielőtt megjelent volna. Így minden Rómeó fan megnyugodhatott. :) Egyenlőre úgy látszik, hogy amit mi megálmodtunk, az bejött. Elsőre lehet nem mindenkinek fog bejönni az album, de második, harmadik hallgatásra már olyannyira, hogy szinte nem is akarják kivenni a lemezjátszókból és megragadnak a dalok a fejükben. Nekünk is pont ez volt a cél, ilyen lemezt akartunk készíteni. Nem egy könnyen emészthető, de mégis slágeres, súlyos, de mégis Rómeós albumot.

 

 

Rockbook: Várható még klip az új album dalai közül?

Koppány: Igen, egyfolytában fogjuk készíteni a klipeket. Szeptember-október magasságában is várható egy újabb, de nem árulom el melyik dalhoz. Most fogjuk majd forgatni és az év vége felé még egy klippel szeretnénk kijönni.

Rockbook: Ma este, itt a Kincsem parkban milyen szett várható tőletek? Az új dalok lesznek inkább túlsúlyban vagy a régiek?

Koppány: Ez abszolút vegyes lesz, egy tipikus fesztiválprogram. Lesz benne új dal is, egész pontosan 3, a Nyár van végre, az Újratervezés és a Rozsdás tálca, de a kötelező régiek, mint az Engedd belém vagy a Térdelj elém is elhangzik majd.

Rockbook: A koncertnaptáratokat nézve elég sűrű nyaratok volt, plusz az egész évetek is eseménydús volt a lemezmegjelenés miatt. Most jöhet a jól megérdemelt pihenés?

Koppány: Nem, abszolút nem. Sőt én azt gondolom, hogy most jön igazán a munka, hiszen országszerte be szeretnénk mutatni az új albumot, az új dalokat. Októberben indul a turné, Sopronban, a Nomad zenekarral, majd másnap Gyöngyösre megyünk. De érintjük Egert, Szegedet, Szolnokot, Debrecent, Győrt is és még sok másik várost, úgyhogy figyeljétek az oldalunkat, hogy hol és mikor találkozunk. Játszunk majd természetesen Somorján is és Budapest sem maradhat ki, október 13-án lesz a Barba Negra Music Club-ban a lemezbemutató koncertünk a Hollywood Rose-al, ahova mindenkit nagy szeretettel várunk. Novemberben lesz majd egy kis pihi, kiutazom Kanadába 3 hétre, de addig nonstop játszunk és járjuk az országot.

 

 

Rockbook: Mivel szoktatok kikapcsolni egy-egy húzósabb turné vagy koncert után?

Koppány: Nálunk ilyen kifejezett feltöltődés nincs, meg talán nem is kell, hiszen 22 éve úgy éljük az életünket, ahogy szeretnénk, állandó pörgésben vagyunk. Általában azt szoktuk csinálni, hogy az év elején, január-februárban nem vállalunk koncertet, és olyankor van egy kis leállás, amolyan családozás, ahogy mi hívjuk. A jövő év elején ez mondjuk pont meg fog változni, mert sokkal előrébb tesszük valószínűleg a tavaszi turnét, mint az átlag bandák, tehát lehet, hogy nem márciusban kezdünk koncertezni, hanem már februárban. Szeretnénk egy nagyobb szabású felvidéki turnét is csinálni és ez lesz valószínűleg februárban.

Rockbook: Hogy telnek a dolgos hétköznapjaitok? Olyankor is a zene körül forogtok?

Ríkó: Állandóan iszunk :D

Koppány: Mindig megy a molyolás jobbra-balra. Mindannyiunk dolgozik, ja, nem Ríkó nem dolgozik, csak iszik és gitározik. :D Nekem a mindennapjaim is a Rómeóval telnek. Fontos, hogy a Facebook, a weboldal menjen. Intézem, hogy a plakátok és a jegyek időben elkészüljenek és odaérjenek, ahova kellenek. Ez rengeteg időbe kerül, és rengeteg intézkedéssel jár. Én már a tavaszban gondolkozom, az őszt már lezártam.

Rockbook: Akkor, ha jól csalódok, te vagy a zenekar mindenese, mozgatórugója, menedzsere?

Koppány: Igen, abszolút jól látod.

Rockbook: Nem gondolkoztatok azon, hogy kellene egy külsős ember, aki ezeket leveszi a válladról, hogy te tényleg csak a zenélésnek élhess?

Koppány: 22 éve gondolkozunk ezen. :D De viccet félre téve, olyan embert szeretnénk, aki legalább annyira elkötelezett a Rómeó iránt, mint én. Na jó, ha csak 90%-ban annyira, már az is megteszi, de ilyet még nem találtunk :D Nagyon sokban segít nekünk most a GrundRecords. A pályázatok megírásától kezdve a médiamenedzselésen át, és még sorolhatnám. Úgyhogy ez úton is egy hatalmas köszönet nekik.

Rockbook: Felmerült bennetek bármikor is, hogy elköltözzetek Somorjáról?

Koppány: Még a 2000-es évek elején gondolkoztunk ezen, de aztán gyorsan el is vetettük. Nem akarunk – és most nem akarok megbántani senkit- egy középszerű pesti banda lenni, hanem egy vidéki zenekar akarunk maradni, aki időnként eljön a fővárosba és egy kurva jó bulit csinál. Szerintem mi pont azért maradtunk meg annak a Rómeó Vérziknek, akik vagyunk, mert 180 km-re vagyunk Budapesttől. De szerintem ugyanezt elmondja a Tankcsapda vagy a Road is magáról, hogy ők is vidéken érzik jól magukat. Mi Felvidéken érezzük jól magunkat, persze vannak hátrányai is, de mi inkább csak az előnyökre figyelünk.

 

 

Rockbook: Mostanában nem volt szerencsém összefutni a Kalózhajó sörötökkel. Kapható még valahol? Vagy újabb projekt van kilátásban? Esetleg most whisky?

Koppány: Whiskey… de szép is lenne, de még nem volt, aki megkeresett volna minket ezzel. :) Pedig arra egyből igent mondanánk, hisz whiskey-s az egész csapat. :D

A sörrel az a helyzet, hogy valahogy megszakadt a kapcsolat a Legenda sörfőzdével, de most láttam őket itt kint a fesztiválon, szerintem meglátogatom őket és egy sör mellett beszélgetünk kicsit. :) A Rómeó vére vörösbor az viszont nagyon megy, most kezdik újra gyártani, az biztos lesz kapható, és talán majd a sör is.

Rockbook: Mik a tervek még erre az évre?

Koppány: Klipforgatások, az őszi turné és koncertezni, koncertezni. Szeretnénk a Rómeót oda tenni a mai magyar zenei életben, ahová szerintünk való.

Rockbook: Koppány, köszönöm az interjút és jó bulit nektek mára!

Koppány: Köszönjük és üdvözöljük az olvasókat!

 

 

A zenekar elérhetőségei: Honlap, Facebook

 

Máthé Kriszta
Fotó: Gombás Ákos

 

Támogatónk a Hangfoglaló Program.