Bejelentkezés

x
Search & Filters

25 gondolatébresztő album

Az Ultimate-Guitar ezúttal arra kérte olvasóit, hogy írjanak szerintük igazán gondolatébresztő albumokat. A poszthoz több mint 250 komment érkezett, amelyekből végül egy 25-ös lista állt össze, amelyet itt megtekinthettek:
 
25. Devin Townsend - Ocean Machine: Biomech: Townsend 1997-es albuma fordulópontot jelentett a karrierjében és már határozottan érződött rajta a jellegzetes stílusa.
 
 
 
24. The Cure - Seventeen Seconds: a Cure 1980-ban megjelent második albuma a goth rock műfaj egyik mesterműve.
 
 
 
23. Bell Witch - Mirror Reaper: a borító alapján a lemez inkább rémálmokat okoz, mintsem gondolatokat ébreszt, mégis sokan szavaztak rá.
 
 
 
22. Buckethead - Electric Sea: egy kommentelő szerint a lemez gyerekkori és családi emlékeket idéz fel benne és kifejezetten nyugtató hatással van rá.
 
 
 
21. Jason Isbell - Southeastern: Isbell meglehetősen komoly témákat érintett negyedik albumán a ráktól kezdve az alkoholizmuson át a szexuális zaklatásig.
 
 
 
20. Dream Theater - Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory: a Dream Theater természetesen nem hiányozhat egy ilyen listáról, ráadásul ennek a nagyszerű konceptalbumnak olyan dalokat köszönhetünk, mint a Home és a The Dance of Eternity.
 

 
 
19. Mad Season - Above: a Mad Season Layne Staley, Mike McCready, John Baker Saunders és Barrett Martin közös projektje volt és sajnos csak ez az egy albumuk jelent meg.
 
 
 
18. Elliott Smith - Either/Or: Smith albuma még Gus Van Sant-et is megihlette, aki három dalt is felhasznált Good Will Hunting című filmjéhez.
 

 
 
17. Rush - 2112: kevés inspirálóbb dolog van egy sci-fi konceptalbumnál, ami ráadásul hatalmas fricska volt a Rush részéről a kiadó felé, akik a korábbiaknál kommerszebb lemezt vártak a zenekartól, de végül ezt kapták helyette.
 

 
 
16. The Mars Volta - De-Loused in the Comatorium: a The Mars Volta 2003-as albuma egy igazán komoly anyag, ami a lista 16. helyén végzett.
 

 
 
15. Porcupine Tree - Fear of a Blank Planet: a Porcupine Tree konceptalbuma olyan súlyos témákat feszeget, mint a társadalmi elidegenedés, a függőségek, a bipoláris zavar és a figyelemhiányos hiperaktivitás.
 
 
 
14. Megadeth - Youthanasia: Dave Mustaine is előszeretettel foglalkozik komoly témákkal - ezt tette a Youthanasia albumon is.
 

 
 
13. Queens of the Stone Age - ...Like Clockwork: Josh Homme egy rutinszerűnek indult orvosi beavatkozás után jó időre ágyhoz kötötté vált és depresszióba esett, majd társai biztatására egy teljes albumot írt az élményeiről.
 

 
 
12. The Doors - The Doors: a The Doors debütáló albuma az egész rockzene egyik meghatározó lemeze. A The End című záródal különösen érdekes.
 

 
 
11. Gojira - From Mars to Sirius: a Gojira is számos gondolatébresztő témát sorakoztatott fel ezen a zseniális konceptalbumon.
 
 
 
10. The Smashing Pumpkins - Mellon Collie and the Infinite Sadness: Billy Corgan szerint a Mellon Collie... nem egy klasszikus értelembe vett konceptalbum, az viszont tény, hogy a lemez egyik fele a nappalt, a másik az éjszakát testesíti meg.
 

 
 
9. Steven Wilson - Hand. Cannot. Erase.: Steven Wilson a Porcupine Tree után szólóban is felfért a listára, ami nem is csoda egy ilyen kreatív művésztől.
 
 
 
8. David Bowie - Blackstar: Bowie már úgy írta meg és vette fel utolsó lemezét, a Blackstar-t, hogy tudta, hamarosan el kell hagynia ezt a világot.
 
 
 
7. King Crimson - In the Court of the Crimson King: a King Crimson debütáló albumának minden dala forradalminak számított és a mai napig nagy hatással van a progresszív zenékre és az egész rockműfajra.
 
 
 
6. Radiohead - OK Computer: a Radiohead kultikus albuma ma talán aktuálisabb, mint valaha, hiszen a technológiának köszönhetően egyre könnyebben kapcsolatba léphetünk másokkal, mégis egyre inkább eltávolodunk egymástól.
 

 
 
5. Nine Inch Nails - The Downward Spiral: Trent Reznor és zenekara többek közt a mentális egészséggel is részletesen foglalkozik ezen a lemezen.
 

 
 
4. Alice in Chains - Jar of Flies: a Jar of Flies elég depresszív hangulatú anyag, de ezzel együtt is az elmúlt évtizedek egyik legfontosabb lemeze.
 
 
 
3. Mastodon - Crack the Skye: a Crack the Skye lemezzel sok hallgató tud azonosulni. Nem egy klasszikus konceptalbum, de a dalok mégis kapcsolódnak egymáshoz és mindegyiket Brann Dailor 14 évesen elhunyt húga, Skye ihlette.
 

 
 
2. Tool - Lateralus: a zenekar ugyan hajlamos alaposan megváratni a rajongóit, amikor viszont új lemezzel jelentkeznek, az mindig remekül sikerül. A Lateralus is igazi mestermű, amely megmutatta, hogy a csapat folyamatosan változik és fejlődik.
 
 
 
1. Pink Floyd - Wish You Were Here: nem meglepő, hogy egy Pink Floyd album végzett a lista élén. A kommentelők több lemezt is jelöltek a legendás zenekartól, de a Wish You Were Here kapta a legtöbb szavazatot. A lemez érdekessége, hogy Syd Barrett váratlanul felbukkant a stúdióban, amikor éppen a róla szóló Shine On You Crazy Diamond keverése zajlott.