Bejelentkezés

x
Search & Filters

30 évvel ezelőtt hunyt el Alexis Korner, akit a "Brithis blues alapítójának" tartanak

A hatvanas évek Brit Inváziója - és ezáltal a rock n’ roll, ahogyan ma ismerjük - nem jöhetett volna létre Alexis Korner nélkül. Az ember, akit a "Brithis blues alapítójaként" emlegetnek, éppen harminc éve, 1984. január 1-jén vesztette életét tüdőrák következtében.

Alexis 1928-ban született Párizsban, majd a Korner család 1940-ben Londonba költözött, nem sokkal ezt követően pedig az ifjú tehetség érdeklődése a blues felé fordult. Zongorázni és gitározni kezdett, majd a sors úgy akarta, hogy útjaik keresztezzék egymást a harmonikás Cyril Davies-ével. A duó az ötvenes évek közepén nyitotta meg a London Blues and Barrelhouse Clubot, ahol amerikai blues-zenészek léptek fel. 1961-ben megalakították a Blues Incorporated nevű zenekart, amely nem is annyira zenekar volt, hanem inkább arról volt szó, hogy Korner és Davies mögött állt egy folyamatosan változó, hasonlóan gondolkodó zenészek csoportja London egyre növekvő blues-világából.

Korner maga nem volt kiemelkedően jó zenész, azonban igazi nemes lelkű ember volt, aki a zenei élet értelmiségeként őszinte szívvel támogatta a tehetségeket. Ismerte a zenei élet résztvevőit, és azt is tudta, hogy ki az, aki figyelemre méltó.

 


 
Címkék: 
Alexis Korner