Bejelentkezés

x
Search & Filters

7 zenekar, amely inkább a hazájától távol népszerű

A legtöbb előadó először a szűk környezetében, majd pedig az adott országban lesz igazán sikeres, azonban előfordul, hogy ez idővel megfordul, és a világ más részein már jóval nagyobb népszerűségnek örvendenek, mint odahaza. Az Ultimate-Guitar most hét ilyen példát gyűjtött össze.
 
- Deep Purple: a brit legendák az Egyesült Királyságban és a világ többi részén is ikonikus státuszba emelkedtek a nagyszerű Machine Head albummal, a 90-es évek végétől azonban a hazájukban jelentősen lecsökkent a népszerűségük, a kelet-európai és a skandináv országokban viszont azóta is imádják őket, így főleg ezekre a területekre koncentrálnak, Angliában pedig csak néhány koncertjük van, ami sok más 70-es évekbeli zenekarhoz hasonlóan főleg a nosztalgiázásról szól.
 
 
 
-  Manowar: a Manowar harcosai inkább tűnnek kelet-európai vagy skandináv bandának, pedig a zenekar gyökerei New Yorkba nyúlnak vissza, a legnagyobb bázissal azonban Európában és azon belül is főleg Németországban rendelkeznek, így nem csoda, hogy még német nyelvű dalokat is írtak az ottani rajongóknak. A csapat eleinte mindent megtett azért, hogy az USA-ban is berobbanjon, ez azonban sosem sikerült igazán.
 
 
 
- Pixies: a Pixies ugyan kétségkívül elég ismert Amerikában is, és rengeteg alternatív rock és grunge bandára volt hatással, ez össze sem hasonlítható az Egyesült Királyságban elért státuszukkal, ahol gyakorlatilag évről évre adnak telt házas turnékat, ráadásul a korábbi lemezeik is egy brit kiadónál jelentek meg.
 
 
 
- Bush: Gavin Rosedale bandájának helyzete lényegében a fordítottja annak, ami a Pixies-zel történt: míg az Egyesült Királyságban sosem sikerült igazán kiemelkedniük a mezőnyből, Amerikában imádják őket, ami minden bizonnyal annak is köszönhető, hogy People That We Love című daluk szerepelt a Need For Speed: Hot Pursuit 2-ben. A csapat 2010-ben visszatért és nem meglepő, hogy azóta szinte kizárólag csak Amerikára koncentrálnak.
 
 
 
- Rammstein: a Rammstein ikonikus csapatnak számít hazájában, már csak azért is, mert sok külföldi rajongó számára ők testesítik meg egész Németországot, de például Amerikában, Franciaországban és Oroszországban is sokkal népszerűbbek, mint odahaza. Az Amerika, a Moskau és a Te Quiero Puta című dalokkal pedig egyértelműen jelezte a zenekar, hogy számukra is fontosak más területek is a hazájukon kívül.
 
 
 
- Jinjer: a Pisces stúdióban rögzített videójával a Jinjer gyakorlatilag azonnal berobbant az egész világon és Amerikában és Európa többi részén is hatalmas népszerűségre tett szert. Az ukrán banda tagjai soha nem is tagadták, hogy elsősorban a nyugati piacra koncentrálnak, amiben nyilván az is segít, hogy angol nyelven írják a szövegeiket. A csapat turnézott már a Cradle Of Filth-szel és a Devildriver-rel is, manapság pedig már egyértelműen a húzónevek közé tartoznak ők maguk is.
 
 
 
- Kings Of Leon: ha valaki nem ismeri a Kings Of Leon-t és meghallja valamelyik dalukat, minden bizonnyal arra tippel, hogy egy brit bandáról van szó, nem pedig egy texasiról. Ennek tükrében nem is különösebben meglepő, hogy Amerikában szinte senki sem ismerte őket az első három albumuk után, míg a briteknél már ekkor is hatalmas sztároknak számítottak és a mai napig ott van a legnagyobb rajongótáboruk.
 
 
Fotó: Jens Koch