Bejelentkezés

x
Search & Filters

71 éves korában elhunyt Lou Reed, a rocklegenda



Újann szomorú hír kering a világhálón, 71 éves korában elhunyt Lou Reed a legendás énekes, gitáros, dalszerző, a Velvet Underground egykori frontembere. A halál oka egyelőre ismeretlen. Lou Reed idén májusban májátültetésen vett részt, aminek vélhetően köze van a legenda halálához.

Lewis Allan „Lou” Reed (született Lewis Allen Rabinowitz) (Brooklyn, 1942. március 2. – 2013. október 27.) amerikai rockzenész, zeneszerző, fotós. A legtöbben a The Velvet Underground énekes/gitárosaként és a szólókarrierjéről ismerik.

A zenekarból való kiválása után Reed 1971-ben szólókarrierbe kezdett. A következő évben volt egy slágere a „Walk on the Wild Side”. Reed munkáját mint szólóénekes lehetetlenné tette, hogy az összes kritikában a visszatérését akarták, így újra a The Velvet Underground tagja lett. A legmegfelelőbb példa erre a 1975-ös dupla LP, a Metal Machine Music, ahogy Reed később kommentálta: „Senkiről nem kellene tudni, hogy csinált valami ilyesmit, és életben maradt.” Ő népszerűsítette az ostrich hangolást. Az 1980-as években megkapta a rock idősebb államférfijának járó címet.

1959-ben, 17 éves korában eletroksokk-kezeléssel próbálták kigyógyítani biszexualitásából. Ezt a témát dolgozta fel 1974-es "Kill Your Sons" című számában.

 

Az 1996-os nagysikerű Trainspotting film, 'Perfect Day' című betétdalával újra reflektorfénybe került, a dalt rengetegen feldolgozták.

2011-ben jelent meg a Metallica-val 'Lulu' című albuma, amely erősen megosztotta mind a szakmát, mind a rajongókat.

Nyugodj Békében Lou!

 

Lou Reed - Perfect Day (Trainspotting)

 

 

Címkék: 
Lou Reed