Bejelentkezés

x
Search & Filters

8 zenekar, amelynek a halál sem állhatott az útjába

Egy barát elvesztése mindig borzalmasan nehéz, de akkor talán különösen, ha egyúttal zenésztársról is van szó. Sok banda ilyenkor befejezi a pályafutását, de vannak, akik tovább zenélnek új tagokkal. Most nyolc ilyen eset következik.
 
- Static-X: a zenekar körül stabil rajongói bázis alakult ki, nem kis részben a frontember, Wayne Static karizmájának és stílusának köszönhetően. Az énekes-gitáros 2014-ben meghalt, miután túl sok gyógyszert vett be alkohollal, a banda azonban idén ismét koncertezik, méghozzá egy maszkos énekessel, akinek frizurája és stílusa is kísértetiesen hasonlít Static-ére, bár ezt nem minden rajongó díjazza.
 
 
 
- AC/DC: Bon Scott 1980-as halála után az AC/DC többi tagja fontolóra vette, hogy lezárja a banda történetét, végül azonban Scott szülei meggyőzték őket, hogy keressenek új énekest. Így került a zenekarba Brian Johnson, aki ugyan eleinte megosztotta a rajongótábort, de végül mindenki megkedvelte és vele készült el a zenekar máig legsikeresebb albuma, a Back In Black.
 
 
 
- Snot: 1998-ban úgy tűnt, a Snot dolgai nem is alakulhatnának jobban: egy évvel korábban megjelent debütáló albumuk szép sikereket ért el, felléphettek az Ozzfest-en, a rajongótáboruk pedig egyre csak nőtt. Decemberben azonban egy autóbalesetben elhunyt a banda énekese, Lynn Strait és kutyája, aki a zenekar kabalája volt. A banda úgy döntött, nem folytja Lynn nélkül, azonban volt egy lemeznyi új daluk, amiket végül a System Of A Down,  a Slipknot, a Limp Bizkit, a Korn és a Coal Chamber tagjainak segítségével vettek fel, tíz évvel Strait halála után pedig ismét koncertezni kezdtek Tony Vext énekessel.
 
 
 
- Metallica: Szeptember 26-án a svédországi Solnahalléban lépett fel a Metallica, majd a koncert után elindultak Koppenhága felé, de az út egy szörnyű tragédiába torkollott. A turnébuszt vezető sofőr elveszítette uralmát a jármű felett, és belefordult az útszéli árokba. Cliff Burton kizuhant az ablakon, de olyan szerencsétlenül esett, hogy a busz alá került. Mire leemelték róla a járművet, már csak a halálát tudták megállapítani. A többiek kisebb törésekkel, zúzódásokkal megúszták, lelkileg azonban ők is összezuhantak. Tulajdonképpen a mai napig nem tudták feldolgozni a 24 éves basszusgitáros halálát, aki hatalmas űrt hagyott maga után. Az együttesben aktív dalszerzőként is közreműködött, ezenkívül ő volt a legképzettebb és legmuzikálisabb mindnyájuk közül. A Ride the Lightning és a Master of Puppets albumokon végbement fejlődés, kiérlelt zeneiség nagyrészt neki volt köszönhető. A tragédia következtében kérdésessé vált a zenekar jövője, a sajtó pedig a feloszlásról cikkezett. Az együttes azonban a folytatás mellett döntött, és körülbelül 40 basszusgitáros közül Jason Newstedre esett a választásuk, aki korábban a Flotsam and Jetsam speed/thrash metal együttes tagja volt. 
 
 
 
- Slipknot: Paul Gray 2010-es halála minden Slipknot rajongót megrázott, ráadásul ő volt a banda egyik fő dalszerzője, így a folytatás is kétségessé vált. A zenekar egy ideig Paul jó barátjával és korábbi gitárosukkal, Donnie Steele-lel lépett fel, majd Alex Venturella került be a bandába állandó tagként, de a csapat és a rajongók a mai napig minden koncerten megemlékeznek Gray-ről a Snuff című dallal.
 
 
 
- Lynyrd Skynyrd: a Lynyrd Skynyrd 1977-ben a csúcson volt, egy repülőút során azonban szörnyű tragédia történt: a csapat gépe lezuhant és hatan meghaltak, köztük a frontember, Ronnie Van Zant, az új gitáros, Steve Gaines és a nővére, a zenekar egyik vokalistája. A banda Street Survivors című albuma pár nappal korábban jelent meg, a borítóján pedig lángok közt álltak a zenekar tagjai, amit ezután lecseréltek egy egyszerű fekete háttérre. A zenekar tíz évvel később tért vissza Ronnie öccsével, Jimmy-vel a mikrofonnál és manapság is vannak koncertjeik, igaz, már egy eredeti tag sincs a bandában.
 
 
 
- Thin Lizzy: 1985-ben a Thin Lizzy már egy 12 albummal rendelkező, világszerte ismert zenekar volt, amelynek minden dalát legalább részben a legendás Phil Lynott szerezte, aki azonban 1986-ban meghalt, és egyértelmű volt, hogy nélküle semmi sem lenne ugyanaz. A többiek végül egy érdekes megoldást választottak: Thin Lizzy néven továbbra is játszották a banda klasszikusait, emellett pedig megalapították a Black Star Riders-t, amellyel új nótákat írnak.
 
 
 
- INXS: Michael Hutchence 1997-es halála után az INXS csak ritkán koncertezett 2004-ig, és ezalatt sok különböző énekes színpadra lépett a bandával. Végül elindítottak egy 11 hetes tehetségkutatót, amit J.D. Fortune nyert meg és így ő lett a zenekar új frontembere. Hutchhence-t ő sem tudta pótolni, de a rajongók többsége jól fogadta és hat évig működött is ez a felállás.