Bejelentkezés

x
Search & Filters

Aggodalomra semmi ok a műfajt illetően: Omega Diatribe, Cadaveres, Dreadwolf, Aspects koncertbeszámoló a Dürer kertből!



A múlt hét érthető okokból elsősorban a Metallica budapesti koncertjéről szólt, de aki nem fáradt el teljesen csütörtökön az Arénában, vagy csak egy ütős péntek esti program vágyott, a Dürer Kertben találhatta meg a számítását, ahol az új albumát bemutató Omega Diatribe és a Cadaveres tartott közös koncertet.
 
Érdemes volt időben megérkezni a helyszínre, ugyanis két tehetséges vendégzenekar is színesítette a programot. Elsőként az Aspects lépett színpadra, akik még csak nagyjából egy éve zenélnek együtt, de ennek ellenére is összeszokott társaság benyomását keltik. A hattagú csapat nemrég mutatta be Midori című új dalát, amit természetesen élőben is hallhattunk, de a többi daluk is hasonló színvonalat képvisel, vagyis látszik, hogy a fiúk nem veszik félvállról a dalszerzést, ami már önmagában jó alapot jelent, ráadásul az élő megszólalással sincs probléma náluk, így szép jövő állhat a csapat előtt és a közelgő EP is minőségi anyagnak ígérkezik.
 
 
A Dreadwolf szintén egy új EP kiadására készül, amelynek egyik dalát, a God Is Cancer-t a koncerten is bemutatták, emellett pedig a két évvel ezelőtt megjelent Enigma EP nótáira épült a nagyjából fél órás program. Nem meglepő módon a dalok elsősorban a zúzásról szólnak, de helyenként könnyebben befogadható dallamokat és kifejezetten ötletes szólókat is hallhatunk, amelyek gond nélkül beleillenek az egyébként sokkal keményebb összképbe. Ha valaki kedveli ezt a fajta modern, esetenként a könnyedebb dallamoktól sem mentes metalcore-t, de eddig a Dreadwolf valahogy elkerülte a figyelmét, mindenképpen pótolja a hiányosságát.
 
 
Tíz óra magasságában lépett színpadra az este tulajdonképpeni főszereplője, az Omega Diatribe legénysége, akik nemrég megjelent új albumuk, a Trinity dalait hozták el erre a bulira (az új album lemezkritikája itt olvasható), persze a régebbi szerzemények mellett. A lemezt már csak azért is nagy érdeklődés övezte, mert Komáromi Gergely helyett immár a Sleepless-ből is ismert Lucsányi Milán áll a mikrofon mögött és a stúdiózás is vele zajlott. Az új dalok egybehangzó vélemények szerint befogadhatóbbak lettek a korábbiaknál, de természetesen arról szó sincs, hogy „elpuhult” volna a zenekar, inkább csak a bonyolultabb zenei megoldásokból vettek vissza egy kicsit, a keménység és az energia azonban nem változott.
 
Ez az energia pedig élőben is maximálisan tetten érhető a zenekarnál, és ami a legjobb, hogy ezt a közönség is maximálisan érzi: sokaknál „előkerültek” a léggitárok is az ütemes headbangelés és ugrálás mellé. A csapat az intró után az új album első klipes dalával, a Souls Collide-dal kezdett, és már itt kiderült, hogy Milán élőben is gond nélkül hozzá a lemezen hallható teljesítményét, ami előtt le a kalappal, de természetesen a zenekar többi tagja is hibátlanul teljesített, és bár egy ilyen kemény műfajnál talán furcsán hangzik ez a szó, de nem túlzás örömzenélésnek nevezni a produkciót, annyira áradt a lelkesedés a csapatból.
 
 
Az pedig végképp feltette a koronát a koncertre, amikor a rajongókat is meglepve színpadra lépett Komáromi Gergő, ezzel is jelezve, hogy bár a közös zenélésnek vége szakadt,a barátság töretlen, és még a két énekes is öleléssel köszöntötte egymást. A koncert egyébként nagyjából egyórás volt, amelybe így is belefért az új dalok fele és néhány korábbi szerzemény is, többek közt a második lemez címadó dala, az Abstract Ritual. A zenekar lemezbemutató turnéra indul, így több helyen is elcsíphetitek őket országszerte, és csak javasolni tudom, hogy ezt tegyétek.
 
 
Az estét záró Cadaveres tavaly egy koncert DVD-vel, 2016-ban pedig új albummal jelentkezett, és koncertek is viszonylag szép számmal vannak, ráadásul mostanában többször is az Omega Diatribe-bal közösen, és azt hiszem, senki sem bánja, hogy a két csapat ilyen jól egymásra talált, mert garantált a fantasztikus hangulat és a színvonalas produkció.
 
A közönségben pedig szerencsére még az este végére is maradt energia, így a Cadaveres koncertje alatt is folyamatos volt a mozgás a nézőtéren, és több helyen a pogó is beindult. A zenekar egyébként is jó bulikat csap és most sem volt ez másképp: a színpadon és előtte is remek hangulat uralkodott és mindenki zúzhatott egy utolsó nagyot ezen az estén, amelybe minden zenekar láthatóan és hallhatóan beletette a szívét-lelkét és ugyanez elmondható a jelenlévő rajongókról is. Márpedig amíg ez így van, semmi ok az aggodalomra a műfajt illetően.
 
 
Tóth Mátyás
 
Fotók: Erdős Júlia, Bands Through The Lens