Bejelentkezés

x
Search & Filters

"Aki Lóci játszik koncertre jön, azért jön, hogy jól érezze magát" - interjú Csorba Lóránttal



Az AZUR zenekar beállása alatt, a Pécsi Est Café előtt ülve beszélgettünk Csorba Lóránttal, a Lóci játszik frontemberével, az áprilisi nagykoncertről, dalírásról, menőségről.
 
Rockbook: Nagykoncertre készültök, április 21-én, az Akváriumban! Mire számíthat a közönség? Milyen repertoárral készültök?
 
Lóci: Az Akváriumban most leszünk először úgy nagyszínpadosok, hogy mi leszünk a főzenekar (Facebook esemény itt). Most ez az elmúlt nyár, a nagyszínpad megnyerése óta egy csomó nagyszínpadra elvitt minket, és úgy gondoljuk, hogy ennek az egész nagyszínpados nyereménynek gyakorlatilag ez lesz a lezárása. Ez számunkra egy kiemelt fontossággal bíró esemény, amivel méltóképpen tudjuk lezárni ezt az elmúlt évet, ami fantasztikus volt. És tudom, hogy ez egy ezerszer elcsépelt fordulat, de tényleg a rajongóknak köszönhető, hiszen konkrétan ők szavazták meg számunkra ezt a győzelmet, és ezért ezt is igyekszünk meghálálni ebben a koncertben, ami nagyon különleges lesz! Nem úgy különleges, mint a Müpás, ez most egy hamisítatlan Lóci koncert lesz, abból a szempontból, hogy hangos lesz, meg rock lesz, de például meghívtuk a Bagossy Brothersből a tesókat, mert tök jól működik együtt a két zenekar, és nagyon szeretünk velük játszani, szóval úgy gondoltuk, hogy ezzel igazán feltehetjük a koronát az évre. Illetve az új repertoár része, hogy vannak új dalok, az új lemezről, ami még nincs meg, de mi szeretnénk pár dalt kipróbálni, és úgy gondolom nincs is jobb lakmuszpapír, mint az, ha a közönségünk, aki szeret minket, és hajlandó eljönni, megnézni minket az Akvárium NagyHall-ba.  Így néhány számot fogunk rajtuk is tesztelni, illetve azt találtuk ki, hogy tök jó lenne, ha ez egy különleges koncertélmény lenne abból a szempontból, hogy olyan összekötéseket és zenei asszociációkat hozunk ki, amikre talán nem is számít tőlünk a közönség.
 
Rockbook: Milyen dalokat képzeljünk el? Milyen hangvételű lesz, ez a készülő, új lemez?
 
Lóci: Egy könnyedebb hangvételű cucc, amibe vagyunk. Igazából a Lóci játszik-ot mindig az jellemezte, hogy olyan dalokat írt, amiben épp érezte magát. Mondjuk az első, az ilyen összesítő lemez, azon van olyan dal, amit még 16 évesen írtam, és az egyszál gitáros korszakot örökítette meg, és alakította zenekarrá, de a második lemezünk, a Krokodil már tényleg úton-útfélen íródott, és, hogy ilyen szép, bölcsész szóval éljek, egy szinkron idejű lemez, hiszen akkor indult és akkor ért révbe, amikor ezek a dolgok történtek. Ez az új lemez pedig tartani fogja magát ahhoz az őszinteséghez, amit a Lóci játszik képvisel.
 
Rockbook: Mikor íródnak a dalaitok? Vannak nyugvópontjaid a koncertek és fesztiválok között?
 
Persze, kellenek ezek a periódusok, kis lenyugvások, mert lehet dalt írni a turné buszban is, sőt, sokszor abból is születik egy dal, hogy van egy jó bemondás, de, mint minden alkotó folyamatnak, ennek is van egy favágás része, amikor le kell ülni, elő kell venni a gitárt, és le kell tisztázni, hogy pontosan mit akarsz. Amúgy sokat gondolkozom ezen, hogy, ha fiatalon ér a siker, akkor azt hogy rakod helyre magadban, hogy te vagy itt az aranytestű rockisten, aztán 29 éves leszel, hirtelen már nem leszel olyan aranytestű meg rockisten és akkor onnantól mi történik benned? Elkezdesz egy management tanfolyamot? Én örülök, hogy a Lóci játsziknak a sikere viszonylag később érkezett meg, és, hogy nekem is, a dobosunknak, a szaxisnak és a zongoristánknak is volt egy olyan együttese, ami már bebukott, és ezért én most azt érzem, hogy ennek sokkal jobban tudunk örülni. És ha ez kilő az űrbe, akkor nagyon jól fogjuk tudni, hogy ezért mennyi mindent tettünk. Illetve, ha ez ezen a szinten marad, akkor is nagyon fogok örülni, mert ezt már el fogom tudni mesélni a lányomnak, és azt, hogy zenésszel soha ne kezdj!
 
 
Rockbook: Mesélsz erről egy kicsit?
 
Lóci: Szolgálati közlemény: lányok, ne kezdjetek zenészekkel! Csak a Lóci játszik tagjaival! (nevet) Amúgy röviden összefoglalva azért, mert én is tudom magamról, hogy van ez a „ribanc”, amit úgy hívnak, hogy zene és az egyszerűen mindig elcsábít, és nem tudsz mit csinálni. Egyszerűen a zene megy szinte állandóan a fejedben, ezért tök szívás egy zenész barátnőjének lenni.
 
Rockbook: Mit szóltok ahhoz, hogy idén a Fishing On Orfű nagyszínpadán léphettek fel?
 
Lóci: Nagyon nagy meglepetés, és iszonyatosan örülünk. Szeretjük azt a fesztivált, minden évben ott vagyunk, szerintünk tök különleges, nagyon jól sikerült, szuperek az emberek, lehet barátkozni, tök jó helyen van, de ennek ellenére ugye nem voltunk meghívva sohasem, mígnem valahogy, tavaly egy akusztikus színpadra meghívtak minket. Elmentünk négyen, az akusztikus felállásban, de csak, mikor odaértünk, akkor derült ki, hogy ez egy ilyen egyszál gitáros dolognak volt szánva. Ott ül a Lévai Balázs, és kérdez tőled, hogy te hogy szoktál dalt szerezni, ilyen beszélgetős műsor, te meg válaszolsz, és akkor ebből lesz egy egy órás program. Ez volt a terv. Na, most hogy így a negyedik kérdésedre válaszolok, és már 35 perce beszélgetünk, látod, hogy nekem annyira nem kell a kérdés ahhoz, hogy tudjak beszélni. Szóval megérkeztünk oda négyen, és látta a Balázs, hogy gyakorlatilag nem férnek el az emberek, mondtam neki, hogy szerintem én ezt megcsinálom, ő meg rávágta, hogy rendben, csináld! És akkor csináltunk egy nagyon izgi fellépést. Ahhoz képest most a nagyszínpad gyakorlatilag olyan, mint amikor előléptetnek a cégben, de nem egyet, hanem kettőt vagy hármat lépsz előre egyből, gyakorlatilag ugyanez történt velünk is, amiért nagyon hálásak vagyunk! De emellett játszunk a Volt nagyszínpadon is, a Campus nagyszínpadra is visszahívtak minket, ami szintén hihetetlen, és a Strandon is nagyszínpadosok leszünk, aminek tavaly mi írtuk a fesztivál himnuszát, a Nem strandolsz jobban, mint én-t. Ez mondjuk kicsit olyan volt, mint, tudod, a „Christmas is all around me…”
 
Rockbook: És tényleg! Eddig még nem gondoltam rá!
 
Lóci: Nem gondoltál rá? Pedig ez az. De készülünk, hogy ha összejön ez a röplabda EB, akkor lehetne: Nem sáncolsz jobban, mint én, vagy a BBQ fesztiválon: Nem pácolsz jobban, mint én is, szóval van bennem még!
 
 
Rockbook: Van potenciál ebben a dalban!
 
Lóci: Én is azt látom! Ebből még ki lehet hozni elég sokat!
 
Rockbook: Amúgy tényleg baromi jó volt a Tűzhöz közel koncertetek a Fishingen! Nagyon hangulatos volt!
 
Lóci: Én nagyon szeretem az akusztikus fellépéseket! Tök mások, mást lehet csinálni, de azért, amikor megszólal a dob, megszólal a basszus, megrobban az egész, szerintem azért az érzésért csinálják a legtöbben!
 
Rockbook: Miért jó szerinted a ti koncertetekre járni? Mit várhat a közönség?
 
Lóci: Szerintem, aki Lóci játszikra jön, azért jön, hogy jól érezze magát, és mi mindent beleadunk, hogy jól érezze magát, szerintem kap értékes gondolatokat, valószínűleg kap egy-két jót, meg 3-4 rossz poént is, de szerintem ez még bőven egy vállalható…
 
Rockbook: Belefér?
 
Lóci: Igen, ha nézed a The Big Bang Theory-t, szerintem az utolsó 3 évad már sokkal rosszabb arányban dolgozik ennél, szerintem egy Lóci játszik koncert már csak arányaiban is sokkal szórakoztatóbb.
 
 
Rockbook: És ezzel együtt, vagy talán épp ezért is, a Lóci játszik, szerintem ma igenis menő!
 
Lóci: Nagyon nehéz a menőséggel mit kezdeni, és én nagyon sajnálom a 14 éves Lócit, aki nagyon szenvedett attól, hogy nem elég, és próbált menőbb lenni, és ettől állandóan izzadt, meg pattanásos volt, és felmentettek tesiből, mert volt egy általam mindig sportsérülésnek hívott bajom, ami igazából csak egy sima sérülés volt. És érted, egy csomó dolog van, ami másképp alakulhatott volna, de igazából mindig arra jutok, hogy minden jól alakult, mert itt vagyok a Pécsi Est Caféban, fogok adni egy baromi jó koncertet, és erről szól az életem, hogy tök jó koncerteket tudok adni.
 
Rockbook: És közben rengeteg energiát adsz, egy csomó embernek!
 
Lóci: Köszönöm, hogy ezt gondolod
 
Rockbook: Mert nagyon jó az összes koncertetek! Összes? Nem vagyok ott az összesen…
 
Lóci: Hiba! Hiba, gyere! (nevet) Egyébként köszönöm, hogy ezt mondod, mert ez egy fontos része az egésznek. És ezek nagyon jól esnek, hogy mindig az a visszajelzés jön, hogy érdemes ezt csinálni, és ha ráadásul Orfű nagyszínpadon is fellépsz, akkor mi más kellhet?
 
Még jegyet váltani a holnapi fergeteges bulira, klikk ide!
 
 
 
Támogatónk az NKA Hangfoglaló program.
 
 
 
Hetesi Júlia
 
Támogatónk az NKA Hangfoglaló Program.