Bejelentkezés

x
Search & Filters

"Aki szeretne sodrásba kerülni, búcsúzzon el mindenkitől és ugorjon fejest!" - Kisavas interjú



A Kisavas egy nagyon feszes, nagyon penge rock zenekar, nagyon jó dalokkal. Tudják, hogy  mit csinálnak, és azt jól is csinálják. Megvan a mondanivaló, ilyen egyszerű az egész.

Rockbook: Mi miatt esett szét a Bront zenekar és mi hívta életre utána a Kisavast?

Papp Dénes: Nem tudom. Mindenesetre elmondható, hogy a Bront elemi erejű kitörési kísérlet volt, a maga posztavantgárd-ska stílusával, performansz jellegű koncertjeivel, tenni akaró fiatalemberek holdudvarának gyújtópontjában, akik olykor a polgárpukkasztás virgácsnyomait viselték magukon. Elég, ha kimondod a szót, hogy bront, szerencsés esetben érezni fogod, mit jelent. :) A Kisavas név ugyanakkor Miskolc egyik történelmi városrészére utal, mely zenénk történetének is része, hiszen bizonyos értelemben itt kezdődött minden, egy albérletben, mely lakóház, találkahely és próbaterem volt egyben, ahol megszületett a Bront zenekar. Kezdetben féltem, hogy az új név nagyon röghöz köt majd minket, netán múltba ránt, de szerencsére nem így történt. Inkább kijelöl egy szimbolikus helyet, ahonnan újra és újra el lehet indulni. Ahogy most is.

Rockbook: Mennyire nehéz a miskolci, hazai zenei közegből kitörni, megmutatkozni?

P. D.: Valószínűleg nehéz és valószínűleg nem lehetetlen. Aki szeretne sodrásba kerülni, búcsúzzon el mindenkitől és ugorjon fejest! Persze senki ne várja azt, hogy így biztosan sikerül.  Ha pedig mégis sikerül, ne lepődjön meg, hogyha egészen mást talál majd, mint amire gondolt.

Rockbook: Mi a célja a zenekarnak? Melyik korosztályt célozzátok meg elsősorban? Mit akartok mondani a világról?

P. D.: A célról mindig Weöres Sándor sorai jutnak eszembe – „Nem kell ismernem célomat, mert célom ismer engem.” Másrészt nem hiszem, hogy céloznánk bármilyen korosztályt is. Ha igen, akkor leginkább azok az emberek tekinthetők célcsoportunknak, akik már megszülettek, de még nem haltak meg. És hát ritka pillanat az, amikor a világ megmutatja magát, így róla nem sokat tudunk.

Rockbook: Melyek azok a zenekarok, akik nagy hatással vannak rátok?

P. D.: Mostanában nincs ilyesmi. Az éppen készülő számok lázában égni, az még jó dolog.

Rockbook: Nem csak a zene, az irodalom is foglalkoztat titeket. Mit kell tudni Papp Dénes 'Vedlés' című verseskötetéről?

P. D.: A könyv a Műút folyóirat és a Helynekem Kulturális Egyesület közös kiadásában látott napvilágot 2014 őszén. A szerkesztő kabai lóránt volt, a kötet fülszövegét Nyilas Atilla írta, illusztrációit Kató Tamás készítette. A megjelenésben és a könyv utóéletében sokat segített Barcsai László, az Orka Csoport kortárs művészeti tükör ügyvivője.

Rockbook: Mi a különbség a vers és a dalszöveg között?

P. D.: Erről sokan értekeztek és vitatkoztak már. Néha arra gondolok, hogy a dalszöveget dallam szüli, a verset pedig csönd zenésíti meg. De van egy olyan érzésem, hogy nem itt van a kutya elásva.

 


Rockbook: Hogyan dől el, hogy valami csak papíron marad meg vagy hangjegyekkel is kiegészítitek, felöltöztetitek?

P. D.: Előbb mindig a zene van, ritmus, néhány hang, egy kóbor gitártéma, valami hangulat, ilyesmi. A szöveg csak aztán, ha a többi már becsukott szemmel is megy.

Rockbook: Van kedvenc sorotok? Akár saját, akár más szövegírók szájából, ami örökérvényű lett a zenekarnak?

P. D.: Most nem jut eszembe semmi.

Rockbook: Azt olvastam, hogy a Szívrulett készítése közben a 30y tagjai is belestek a munkafolyamatba. Mennyire volt hasznos a külső szem? Hallgattatok Beck Zoli tanácsaira? Beleszólt bármibe is?

P. D.: Kedves dolog volt, hogy meglátogattak minket Miskolcon, a HangArt Stúdióban. Beck Zoli és Sárközi Papa adta tiszteletét akkori házunk táján. Belehallgattak a készülő anyagba, elmondták, mi az, ami nekik tetszik és mi az, ami kevésbé, min lehetne még alakítani, finomítani vagy éppen rondítani. Meséltek arról, milyen úton lenni, folyamatosan turnézni, számokat írni és azokat fölvenni. Szó volt még örömről, bánatról, egészen emberi dolgokról. Aztán vették a kabátjukat és a belváros felé sétáltak.

Rockbook: Melyik a kedvenc dalotok?

P. D.: Nincs kedvenc, mindegyik kedves a maga módján.

Rockbook: Van különleges koncert előtti rituálétok, ami nélkül nem kezdtek neki egy koncertnek sem?

P. D.: Nem tudok róla. A köhögésről mostanában kezdek leszokni, ha ez számít.

Rockbook: Miket terveztek 2015-re? Hol lesztek láthatóak/hallhatóak?

P. D.: Úgy tűnik, legközelebb május utolsó hetében adunk koncertet Kolozsváron. Részletekkel egyelőre nem szolgálhatok.

Rockbook: Ha egy szóval kéne jellemezni a zenekart, mi lenne az?

P. D.: Kérdőjel.

 

 

Hetesi Julcsi
 

Címkék: 
Kisavas