Bejelentkezés

x
Search & Filters

"Aki szerette az eddigi lemezeinket, az ismét nem fog csalódni." - Interjú a Twister zenekarral.



A Twister zenekar már 7 éve létezik, jelenleg az harmadik lemezükön dolgoznak, ami jövő év elején várható. A közelmúltban ezen lemez egyik dalából jelent meg egy új klipjük, melyet egy méltán népszerű film ihletett. A készülő lemezről, az új klipről és sok másról faggatták a zenekart.

Rockbook: Meséljetek kicsit az zenekarról! Mikor alakultatok, kik a tagok?

Gery : Sziasztok, Szia Kriszta! 2008-ban volt az első koncert, az időszámítást is úgy vezetjük, úgy hogy 7 éve rontjuk a levegőt a magyar rockszakmában sokak örömére, sokak nem tetszésére, de valahogy itt vagyunk még. Részletekbe kár lenne belemenni, hogy ki kit követett a tagok tekintetében, megpróbálok a kérdésre koncentrálni, annyi százalékban ahogy megy. Jelenlegi teljes tagok, Teleki Levente (dobok), Pető Tom (gitár, vokál), Fehér Zsolt (ének), Puskás Máté (basszusgitár), valamint jómagam (Szávai Gergő) gitár. Ahogy az lenni szokott, a tagok jönnek mennek, ez sajnos minket sem kerül el. 7 év alatt formálódott a brigantin, mindig próbáltuk pozitiv irányba varázsolni a hadtestet.

Levi: Jómagam 2008 őszén kerültem a zenekarba püfölni a bőröket…Gery küldött egy kedves üzenetet egy internetes közösségi oldalon keresztül, majd néhány telefon, próba és kocsmázás után már a színpadon nyomult a zenekar. Nagy lendülettel bejártuk az országot; rengeteg klubkoncerttel és kisebb nagyobb fesztivál szerepléssel teltek a hetek, hónapok.

2010-ben elkészült az első EP – Megkisértés címmel, amely már az előzetese volt „Az Ördög lánya” albumnak, ami 2011-ben a HammerWorld Magazin mellékleteként 9 000 példányban kelt el.

„Az Ördög lánya” országos szinten be lett mutatva a közönségnek. Nagyon jó visszhangja volt a lemeznek. Videoklipet is készítettünk az „Így imádlak” című dalunkra. Érdessége a klipnek, hogy a háttérben levő tűz valódi tűz! Egy régi roncsautó lett felgyújtva rendesen a „kert végibe…”

A külföldi igényeket figyelembe véve elkészítettük az angol nyelvű EP-t, 2012 „Insight” címmel. Ezt követően számos rajongónk lett külföldön, a tengeren túl, a Mars-ról még nem kaptunk visszajelzést…..Rengetegen írtak Dél-Amerikából, Mexikóból, Japánból. Japánban megalakult a Twister rajongók klubja…mély tisztelet előttük.

A lendület hozta magával a „Duplacsavar” második lemezt, mely 2013-ban a HammerWorld Magazin mellékleteként szintén 9 000 példányban kelt el. Tovább folytatódtak a koncertek, fesztiválok, rádiós, TV-s szereplések, videoklipek, stb.

Jelen pillanatban készítjük az új lemezt. A harmadik lemezt beharangozó videoklip október 21-én volt bemutatva nagy sikerrel… a klip készítéséről készült fotósorozatot több mint 60 ezren tekintették meg egy hét alatt… szép!

Rockbook: Korábban az énekesi és a basszusgitáros posztot mások töltötték be. Miért volt szükség a váltásra?

Gery: Olyan kellemes hangvétellel tudod feltenni a kérdést, hogy őrület. Ez egy közhely, és biztos minden banda azt mondja erre a kérdésre, hogy hát ez így alakult, meg elváltak útjaink, meg sok sikert kívánunk, meg ők viszont a zenekarnak, és mindenki nagyon szereti egymást, és semmi baj nincs is. Akkor én is elmondanám nagyjából az igazságot: Semmi probléma nincsen Molnár Balázs, volt bőgősünk, és a zenekar között, teljesen jóban vagyunk, két nagylemezt felpengetett zseniálisan. Mókival, akvel 5 évet, 2 lemezt, 3 klipet készítettünk, szintúgy remek kapcsolatot ápolgatunk. Mint a nagyurak. Úgyhogy jól megmondtam. Nem kizárt, hogy néha egy koncerten fel is fog tűnni egy-két dal erejéig. Ő még nem tudja, de lehet. A kérdésed második felére válaszolva. Aki benne van ebben az utcában, amit Rock”N”Roll-nak hívnak és erre adta a fejét, hogy zenéljen, az tudja, hogy ha néha menni kell, akkor menni kell, ha máshova húz a szív, akkor azt kell követni, úgy hogy, mindenki azt csinál, és ráadásul úgy, ahogy szeretné. Semmi baj nincs ezzel, ezek nem szükség kérdések. Változnak az emberek, máshogy állunk dolgokhoz, próbáljuk és igyekszünk tiszteletben tartani minden olyan volt zenekar tagot, aki számít. Sokan hozzátettek, sokkal kevesebben vettek el, de minden építő jellegű volt. Egy idő után... Néha megy, néha nem. De nincs harag, nincs baj, ahogy mindig szoktam volt mondani ez egy ilyen kávéház… tele borral…

Rockbook: Jövőre a harmadik lemezetek fog megjelenni, mit lehet róla tudni?

Gery: És ezzel most egy tuti dolgot árultál el. Valóban csak jövőre fog kijönni a lemez, bármennyire úgy volt, hogy idén év végén. Nem megyek bele szokásos  dolgokba, lényeg az hogy pár hónap múlva megjelenik.

A kérdésed második felére válaszolva, a dalok megvannak. Ezt pár helyen elmondtam, és ez a legfontosabb számomra, hogy a lemezt mindenképp, a tavaly elhunyt Güzü barátunknak (Gondosch János) ajánljuk, és az utolsó dal a lemezen pont az lesz, amit ő szeretett volna megcsinálni, a Crossholder felállásban. Erről ennyit, nem tudok beszélni róla többet, és nem is szeretnék...

Másik egy klasszik film, ami főszerepet játszik, kíváncsi vagyok rákérdezel-e!

Pető Tom: Amit tudni lehet, hogy várhatóan 10 dal lesz rajta, ahogy az eddigi nagylemezeken is. Aki szerette az eddigi lemezeinket, az ismét nem fog csalódni. A Twistertől megszokott dallamos, refrén központú dalok, a megszokott ikergitáros témákkal fűszerezve, amik már-már a védjegyünkké váltak az évek során. Emellett mindig igyekszünk előrébb lépni és fejleszteni a lemez hangzását és dinamikáját. Ez most is így lesz a Duplacsavarhoz képest, tehát várhatóan még dögösebben fogunk szólni. Ez köszönhető Pusinak és Zsoltinak is, akikkel habár ez lesz az első közös anyagunk, mindenki láthatta és hallhatta hogy méltó helyük van a zenekarban. A stúdiómunkálatokat szokás szerint Kovács "Wisdom"Gábor barátunkkal követjük el, a kiadó pedig a Nail records lesz. Összességében tehát ismét egy lendületes, magával sodró, igazi Twisteres lemez várható 2016-ban.

 


Rockbook: Mekkora kihívást jelent ez két új taggal? Sikerül a srácoknak beilleszkedni, felvenni a ritmust?

Gery: Ezt nagyjából elmondtam. Két nagyon jó zenész váltott, két nagyon jó zenészt. Alakulnak a dolgok, néha nem úgy ahogy szeretnénk, néha meg sajnos pont úgy. De majd Zsolti, meg Pusi is mond erről valamit.

Zsolti: Én úgy érzem sikerült beilleszkednem a zenekarba. Már az első közös klipforgatás is megtörtént, amit személy szerint nagyon élveztem. Klassz volt ennyi baráttal és ilyen profi hozzáállású fiatal stábbal együtt dolgozni. Én úgy érzem a harmadik lemez premier dala is jól sikerült, a közönség is jól fogadta. December 4 én a Backstage-ben hallható lesz először élőben is.

Pusi: Úgy érzem könnyen sikerült beilleszkedni, megtalálni a közös hangot egymással. Köszönhetően annak is, hogy többekkel már muzsikáltam is együtt korábban! A koncerteken, próbákon egyaránt jó hangulat uralkodik, a legnagyobb összhangban folyik a közös munka, aminek lenyomata a harmadik lemezen hallható lesz!

Rockbook: Mikorra tervezitek a megjelenést?

Gery: Nemrégiben ültünk le a kiadónkkal beszélgetni a dologról, és egy kellemes hangvételű két óra után a 2016-os év első negyedét választottuk. Úgyhogy sok már nincs hátra. Szerintem hamarosan érkezünk.

Rockbook: Az első dalt màr kiadtàtok róla, egy klippel együtt. Ez az Utak nélkül. Honnan jött az ötlet, hogy a Vissza a jövőbe című film adjon ihletet a videóhoz?

Gery: És rákérdeztél! Köszike! Hatalmas Vissza a jövőbe rajongók vagyunk szaros korunk óta. Én pl nyolcadikban megpróbáltam úgy bemenni a suliba gördeszkával, hogy belekapaszkodtam egy kocsi hátsó lökösébe. Martynak ment, nekem nem. Tervezgettük ezt már tavaly, főleg én, hogy mi lenne, ha egy Deloreannel csinálnánk egy videot egy jó dallal. A magyarországi DMC klub segített, (Viktor, Edit .. köszi!)  hogy ez a legendás kocsi is szerepeljen a filmünkben, és egy álom valóra váljon. A klipet már sokan láthattátok, így sikerült. Utak nélkül lesz a lemez címe, de nem feltétlenül fog szólni a hanghordozó a filmről.

 

 

Rockbook: Várhatóak újabb "morzsák" dalok formájában a készülő albumról?

Gery: Pont ezt is beszéltük az előbb említett eszmecserén, hogy nem kizárt a dolog, és pár dalt a megjelenés előtt közzé teszünk. Lehet azokat már nem klip formájában, de elérhetően, hallgathatóan.

Rockbook: Hogy születnek a Twister dalok?

Gery: Évek óta a recept az, hogy hozom az ötleteimet, meg az otthon megírt dalaimat, és közösen kialakítjuk, egy olyan lemberdzsekbe hogy mindenkinek tetsszen a zenekaron belül. Pető kollega általában a saját dolgaival, ötleteivel karöltve csinál egy demo verziót, összegyúrjuk, és megpróbáljuk életre kelteni a közös gondolatokat, mind szövegileg, mind pedig zeneileg. Én általában a „refrén felelős” vagyok ebben a játékban, Tom, pedig hihetetlen ügyes kéz, és láb mozdulatokkal írja és finomítja a verze részeket, oroszlánrészt vállalva minden egyes témából. Mindig úgy vagyunk a srácokkal, hogy ha egy kicsit is nem tetszik valakinek valami, akkor tovább megyünk, és nem tesszük bele, mindenféle sértődés nélkül.

Rockbook: Mikor hol láthat titeket a közönség a közeljövőben?

Gery: Ahogy Zsolti is említette az imént, december 4-én a Backstage klubban csinálunk egy bulit az Invader zenekarral, majd december 19-én Szigetszentmiklóson a Rock Lyukban is feltűnünk. Az utóbbi helyszín ugye azért is érdekes, mert ott forgattuk a klipet, igaz hogy Delorean nélkül, de eljátsszuk az új lemez címadó dalát is mindenképpen. A lemezbemutató meg az azt követő turné jövőre alakulóban van, de most a lényeg és a legfontosabb a 2016-os év küszöbén, a 3. Twister lemez…

 

További infók a Twister Facebook oldalán.

 




Máthé Kriszta