Bejelentkezés

x
Search & Filters

Aki volt már AWS koncerten, tudhatja, hogy mindig „elszabadul a pokol”

AWS, Tiansen, Lost Continent – 2020. 01. 10., Barba Negra Music Club
 
Január 10-én az AWS is megkezdte 2020-as turnéját, méghozzá a Barba Negrában, ahova két vendégzenekar is elkísérte a csapatot, a buli pedig napokkal korábban telt házas lett, vagyis minden adott volt egy igazán ütős estéhez.
 
Érdemes volt már a kapunyitásra megérkezni, ugyanis Örsék közönségtalálkozót tartottak a merch pultnál, ahol így nemcsak a zenekar albumait és pólóit szerezhették be a rajongók, hanem egy közös fotóra és rövid beszélgetésre is sor kerülhetett. Nem sokkal nyolc óra után aztán színpadra lépett a Lost Continent, akik röviden csak úgy jellemzik zenéjüket, hogy „modern metal csellóval”, ami elsőre talán furcsa párosításnak hangzik, mégis nagyon jól működik, különösen élőben. A fiúk 2013 óta tevékenykednek és az évek során játszottak már többek közt a Pain és a Jinjer előtt is, most pedig az AWS közönségének mutathatták meg magukat, szintén sikeresen. A bandának angol és magyar nyelvű dalai is vannak és bár mindkettő jól működik, utóbbi különösen is passzol a csellóhoz, ráadásul kidolgozott, tartalmas szövegekről van szó, így a magam részéről bízom benne, hogy a későbbiekben is várhatók még ilyen nóták a csapattól.
 
 
A Tiansen neve már ismerősen csenghet az AWS-tábornak, hiszen többször is játszott együtt a két banda és idén is jó néhányszor összejön még ez a kettős. Gondban lennék, ha a banda stílusát kellene definiálnom, mert nagyon sok minden van a zenéjükben, amit ők maguk egyébként progresszív pop-metalnak írnak le, amelyben nincsenek kompromisszumok, és ez határozottan így is van, ráadásul mindezt egy nagyszerű énekesnő, Radó Éden teszi teljessé, aki ráadásul a közönséggel is remekül bánik. A zenekar Our Weakness című albuma egyébként tavaly jelent meg és mindenkinek csak ajánlani tudom, ahogy azt is, hogy élőben is nézze meg a Tiansen-t, amint lehetősége adódik rá, mert erre a bandára igazán érdemes odafigyelni.
 
 
Aki volt már AWS koncerten, tudhatja, hogy mindig „elszabadul a pokol”, persze csakis a legjobb értelemben és a srácok időről időre valami újabb őrülettel állnak elő, így valószínűleg azzal a felhívásukkal sem leptek meg senkit, hogy lehetőség szerint mindenki vigyen magával egy párnát a koncertre, ugyanis nagy párnacsatára van kilátás. A Barba Negra tényleg teljesen megtelt a kezdésre – sokan valóban párnával érkeztek – így a Még lélegzemet már mindenki együtt énekelhette Örssel, és arról is meggyőződhettünk, hogy a látványos fényekből ezúttal sem lesz hiány.
 
 
A zenekar koncertjei alapjáraton is elég mozgalmasak és izgalmasak, most viszont néhány vendég is színesítette a produkciót. Elsőként a Down For Whatever frontembere, Diószegi Kiki ugrott be a Lakatlan ember erejéig, amelyben remekül felosztották a sorokat Örssel, az a rész pedig különösen hatásos volt, amikor egymással szemben álltak a színpad elején és felváltva énekelték a szöveget, mintha „üzengetnének” egymásnak. Nem sokkal később pedig a Cloud9+ oszlopos tagja, Szivák Zsolt lépett a színpadra AWS pólóban, hogy a bandával együtt adja elő az Engedd el-t, ami Örs szerint arról szól, hogy milyen jó odabent lenni a közönséggel és ahhoz képest mennyire rossz odakint, ezzel pedig nehéz lett volna vitatkozni, mert valóban fantasztikus hangulat uralkodott a klubban. Annak ellenére, hogy a két banda elég más stílusban mozog, a közös dal mégis remekül sült el, élőben pedig végképp nem lehetett fogást találni rajta.
 
 
Sor került a már említett párnacsatára is, és maga a zenekar is alaposan feltankolt a kellékekből, hogy szétoszthassa azok között, akik nem tudtak hozni magukkal és mindenki részt vehessen a mókában. Sokan talán még mindig a pogózásra esküdnek, de ez csak azért lehet így, mert még nem párnacsatáztak metalkoncerten, pedig ezt mindenkinek ki kellene próbálnia! Azért persze nem volt hiány az előbbiben sem, jó néhányan estek-keltek, főleg az első sorokban.
 
 
A saját dalok mellett elhangzott egy feldolgozás is, az Éjféli lány, amit az Ossian tiszteletére készített lemezre vettek fel néhány éve a fiúk, és elég alaposan a saját stílusukra formálták, így aki esetleg nem ismerte, könnyen hihette volna, hogy egy AWS dalról van szó. A koncert végül – ahogy azt már megszokhattuk – a Viszlát nyárral ért véget, természetesen hatalmas tombolással és közös énekléssel, a rajongókat pedig nemcsak az ezen az estén nyújtott teljesítményükért, hanem a figyelmükért is elismerés illeti, ugyanis a fiúk hivatalosan még be sem jelentették következő nagy dobásukat, a nyári Müpás koncertet, máris az összes jegy elkelt rá, de biztos vagyok benne, hogy az AWS még ezen kívül is készül pár nagy dobással idén és emlékezetes koncertekben sem lesz hiány.
 
 
A koncerten elhangzott dalok:
 
01. Még lélegzem
02. Hol voltál?
03. Fuss!
04. Lakatlan ember
05. X/0
06. Hajnali járat
07. Engedd el
08. Esti részegség
09. Nem kértünk semmit
10. Lelket vennék
11. Kötelék
12. Éjféli lány
13. Válaszút
14. Vigyázz rám
15. Újrajátszanám
16. Fekete részem
17. Temetetlen halott
 
Ráadás:
 
18. Mindent a semmiért
19. Viszlát nyár
 
További képekért klikk ide!
 
 
Tóth Mátyás
 
Fotók: AWS – Dávid Zsolt, Tiansen – Molnár Zseni