Bejelentkezés

x
Search & Filters

"Akkoriban az álom és a valóság között sokszor szakadéknyi űr tátongott" - Kretens interjú



A 2022. november 11-i este különleges élményt adott Szeged mélyen megbúvó, ám aktívan létező underground zenei életében. A Városi Rock Klub adott helyszínt két immáron kultikussá vált, több évtizedre visszanyúló, nagy pályafutással bíró punkbandának. Nevezetesen a Qss és a Kretens zenekar képviseltette magát. Illetve a nagyon feltörekvő, klasszikus illetve hard rock és heavy metál feldolgozásokat kitűnően előadó, Köszi Zíben zenekar csapott a húrok közé...
 
E három banda közül a Kretens zenekar ajándékozta meg olvasóinkat egy tartalmas beszélgetéssel.
 
A csapatból az alábbi három tag volt jelen az interjú alatt:
 
Horváth Attila (Hemü) - ének
Doba Dániel (Dandy) - basszusgitár
Varga Zoltán (Zéé) - dob 
 
Rockbook: Kezdjük a legelején. 1981-ben alakultatok. Akkoriban már javában tombolt Magyarországon egy különleges küldetéstudattal bíró rockmozgalom (P. Mobil, Beatrice, Edda művek, HBB stb…) az úgynevezett csöveskorszak, ami elsöprő erejű volt. Ti, akik valójában hasonló, de mégis más ideológiák mentén jegyeztétek el magatokat, honnan találtátok meg a fogódzkodóitokat? 
 
Hemü: Akkoriban, mint vízcsepp a sivatagban, reményt és fényt nyújtott nekünk a Szabad-Európa rádió, ahol a bennünk dolgozó szembenállás a rendszerrel, a társadalomkritika, ami nap, mint nap megfogalmazódott bennünk válaszként a napi történéseinkre, olyan mérvű zenekarok adtak némi megnyugvást, és egyben szabadságot is a dalaikban (Sex Pistols, Ramones, Iggy Pop stb…), hogy ez átsegített akkor már egy komoly fiatal gondolkodó réteget Magyarországon a tehetetlenségből, az érzelmi és értelmi nihilből.
 
Másrészt a kéz alól, innen-onnan fellelhető folyóiratok (Musical Express stb…) adtak útmutató jelleggel támpontokat, illetve ismeretlen erővel teli életérzést, ami gyakorlatilag megfogta a lényeget számunkra. Ezek az újságok kézről-kézre jártak a felszín alatt, mint ahogy a zenék is.
 
Rockbook: Ekkor már érdekelt ez a fajta zene, vagy akár egy zenekarban való tagság? 
 
Hemü: Nézd, akkoriban az álom és a valóság között sokszor szakadéknyi űr tátongott.
 
Ezt értem egy jó minőségű gitár vásárlására is. Ha találtál egy viszonylag márkásabb hangszert azon kevés üzletek egyikében, az konkrétan majdnem egy Lada árával ért fel. 
 
Az akarat viszont legyűrhetetlen volt bennem. Így, ezáltal falapokból fabrikáltunk össze gitárokat. Kb. így tudnám szemléltetni neked az akkori szenvedélyt, ami bennünk munkálkodott. Ezzel párhuzamosan éreztem magamban az éneklés iránti vágyamat. Ez akár még a zuhany alatt is megmutatkozott gyerekként, Kovács Kati dalok által.
 
Visszatérve a kezdő szárnybontogatásaimhoz, tehát már gitározgattunk Óbudán. Tudtak rólunk. Az első ilyen zenekar a Sintér group volt, s mivel a Kretens is hallott a bandáról, a dobosuk megkeresett. Az indok az énekesi poszt volt, mivel az akkori frontember Németországba disszidált.
 
 
Hemü
 
Rockbook: Az akkori tagokat fel tudnád sorolni, csak a folytonosság kedvéért?
 
Hemü: Hogyne! Hrutka Róbert. Mielőtt megkérdeznéd, igen arról a Hrutka Róbertről beszélünk...
 
Rockbook: Ez nem semmi!
 
Hemü: Valóban, akkor kezdett el gitározni. Tóth Miklós, Max volt a dobos, Krasznár János volt a basszusgitáros, és az énekes, aki a mai napig kint él Németországban, őt Mészáros Sándornak hívják.
 
Rockbook: Némileg megpörgetném a történelmetek kerekét és rátérnék arra a híres Meggyfa utcai koncertetekre. Miért is, miről is volt nevezetes ez a buli? 
 
Hemü: Első koncertjét adta velünk a Mos-Oi! zenekar, ami egy az egyben fel lett véve. Tehát jelentve lett az állambiztonsági szerveknek. 
 
Röviden csak annyit erről, hogy az akkori Kugli zenekar hangosítója adta a cuccot a bulihoz, ami elég elfogadható ár volt, s így került ez egész Meggyfa utcai rendezvény az akkori hatalom látószögébe, a technikus által, aki valójában felvette a koncertet rólunk... Ez azért is volt veszélyes, hisz még a 80-as évek elején finoman szólva könnyen a periféria szélére sodorhatott sorsokat önhatalmúlag az akkori vezetés, és akkor szolidan fogalmaztam... A mondanivaló a zenekaroktól óriási felháborodást keltett a felső kommunista körökben.
 
Rockbook: Értem! Volt szünet a zenekar életében? Azért kérdezem, mert a 80-as évek közepén az akkori hard-rock zenekarok zöme abbahagyta a zenélést ilyen-olyan okok miatt. Ez érezhető volt a punk bandák között is? 
 
Hemü: Hrutka Robi kiválásánál volt egy kétévnyi kihagyás. Ha jól emlékszem '94-96 között. 
 
Addig egy hardcore zenekart alapítottam, de a szünet után ismét dolgoztunk tovább a Kretens-szel. 
 
 
Rockbook: Dandy, te mióta vagy a bandában? 
 
Dandy: Tizenöt éve vagyok a zenekarban. Volt ugyan egy három hónapos kihagyásom egyéb okok miatt, de mondhatom nyugodtan, hogy nekem a Kretens volt az álmom mindig is, hogy itt zenélhessek. 
 
Ez egy beteljesedés, egy álom megvalósulása, ami tizenöt év óta tart. Egy idézőjeles megérkezés ez számomra... Sokat jelent minden szempontból a Kretensbéli tagságom. 
 
 
Rockbook: Mindig ebben a stílusban mozogtál? 
 
Dandy: Igen! Előtte a M. Á. K. illetve a Soffi nevű punkrock formációkban voltam ismert. 
 
Rockbook: Kiadványok, lemezek terén némi összegzést mondanátok? 
 
Hemü: Az első kezdeti években egy kalózkazetta látott napvilágot. Ez szintén ez a kézről-kézre járós időszak volt, aztán a Fekete Lyukas években, Nagy Gyula stúdiójában Nagy Feró vezérletével készült el egy koncertnyi anyag, amiből majdnem vinyl lett. 
 
Az igazi kézzelfogható hanganyag 2006-ban látott napvilágot. Ez egy '97-es bulink feljavított masterelt változata volt, illetve nyolc újonnan felvett nóta. Ez harminc akárhány dalt foglalt magába. Majd 2008-ban a Térdejjbe albumunk jelent meg. Aztán kiadtunk egy 35 éves jubileumi albumot, és most nemrég jelent meg a Punk"n"Christ albumunk. Tehát 4 lemez eddig. 
 
Rockbook: Őszinte elismerésem. Ez egyfajta elhivatottság azt gondolom, hisz a mainstream média nem ontja magából az ilyen stílusú zenekarok szerzeményeit.  A harmadik tagot kérdezném most. Ha jól látom, viszonylag fiatalabb vagy. Mikor lettél Kretens tag?  
 
Zéé: 5 éve vagyok a csapatban. 
 
Rockbook: Ez a vonal volt a meghatározó az életedben mindig? 
 
Zéé: Nem! Zömmel rockot és metált hallgattam, de nagyon technikás, jól felépített dalai vannak a Kretens-nek. Nem mondhatnám, hogy unalmasak lennének a nótáink. 
 
Dandy: Valóban így van. Nem háromakkordos szerzeményeink vannak. A szövegvilág is mélyebb rétegeket érint. 
 
 
Rockbook: Ha jól emlékszem ezzel kapcsolatosan még a New York Times is közölt rólatok egy írást. Sőt egy francia forgatócsoport is járt Magyarországon, külön a Kretens miatt, az akkori közép-európai punkmozgalmat rajtatok szimbolizálva. 
 
Hemü: Igen, mindkét múltbéli történés valós. Erőt képviseltünk a nevünkkel, a zenénkkel, a mondanivalónkkal, aminek a híre nagyon messzire eljutott. A francia forgatócsoport ezt próbálta visszaadni egy dokumentumfilm által. 
 
Rockbook: Ki írta, írja a szövegeket a zenekarban? 
 
Hemü: A kezdeti szövegeket, az akkori nagy dalokat Tóth Miklós írta. A mostaniakat jómagam hozom össze Gábor gitárosunkkal kiegészülve, aki nagyon jól nyúl ezekhez a témákhoz. 
 
 
Rockbook: További tervek? 
 
Dandy: Mivel ismétlem, nem egy egyszerű punkzenekar vagyunk, ezért szeretnénk megmutatni magunkat különböző fesztiválokon, ahol más stílusú zenekarok is képviseltetik magukat. 
 
Bárhol másutt szólaltattuk meg a dalainkat eddig, tehát most nem punk bulikra értem, hanem pl. egy bluesfesztiválon, az emberek nyitottak voltak ránk, mert jól felépített, igényes nótáink vannak. 
 
Szeretünk koncertezni. Szeretjük átadni a bennünket érő hatásokat, benyomásainkat a világról, az életről, dalba átültetve Kretens módon. 
 
Zéé: Valóban így van. Nekem is, mint dobosnak, nagyon jó kihívás volt a dalok elsajátítása. Igazán tartalmas nótákról beszélhetünk. S még vannak célok, nagy bennünk a közlésvágy és a szenvedély. 
 
Szeretjük járni ezt az utat! 
 
Rockbook: Egységet érzek köztetek. Remélem ez a kohézió tartósan megmarad a csapatban. 
 
Kívánom, hogy sok ember halljon titeket, még sok helyre eljussatok. Sok évtizedet még nektek! 
 
Köszönöm a beszélgetést! 
 
 
Németh Laci
 
Fotó: Kretens Facebook oldal, Pandur-Balogh Norbi