Bejelentkezés

x
Search & Filters

Alapi István - Inner Vortex (lemezkritika)

Közismert, hogy Alapi István neve összeforrt az Eddáéval, immár több, mint negyedszázada. Azt azonban alighanem kevesebben tudják, hogy 1996-ban napvilágot látott az első CD, amelyen a virtuóz gitáros saját zenéjét, a címében jelzett „Belső világ”-át tárta elénk. A gyűjtők – akik nem kizárólag az Edda-táborból kerültek ki - azonnal rákattantak, hiszen az minden volt, csak szimpla rockzene nem. Alapi István - csakúgy, mint a muzsikája - rosszul tűri a (felesleges) skatulyázást. „Szabadidő-zenekara” márpedig hosszú évek óta van – az Edda mellett, az Eddán túl.

Az eddigi utolsó előtti, saját neve alatt megjelent lemeze, a 2011-ben rögzített niXfactor igen sikeresnek bizonyult, hiszen egy évvel később Fonogram-díjat kapott érte az alkotógárda. Az eredmény ösztönzőleg hatott a folytatásra nézve. Nem kellett túl sokat várnunk rá.

Közben a zenekar összetétele némileg megváltozott. Utólag elmondhatjuk: kifejezetten előnyére, már ha lehet (lehetett) fokozni azt a nívót, ami akkor  hihetetlennek tűnt! Lantos Zoltán (aki hegedűs) és Nagy János (billentyűs) állandó taggá válásával a csapat valóságosan szárnyakat kapott! (Nem kisebbítve a ritmus-szekció: Mits Gergő és Banai Szilárd érdemeit.)

Azt, hogy milyen, amikor egy rock-gitárost elkapja a hév, jól ismerjük (lásd/hallgasd: Vai, Malmsteen, Satriani). Ám, amikor virtuóz jazz-muzsikusok által megtámogatottan (pontosabban: velük együtt) szólal meg, az másik kávéház. Nos, ilyenbe „tévedt be” (szánt szándékkal) Alapi István! Tudta jól, mit szeretne, a társai pedig megértették az elképzeléseit és maximális segítséget nyújtottak a munkájához.

Az eredmény – a CD-n hallható muzsika – nem csak világszínvonalon összegzi, szintetizálja a jazzrock és a rockjazz évtizedes eredményeit, de tovább is gondolja azokat.

 


A nyitó darab, a Ghostbusters irtózatos erejű hang-robbanás, valamint annak fokozatos lecsengése, eltűnése, eloszlása. A Dance With The Daemon gitár-szernyalás, mégpedig a lehető legmagasabb szinten. A Bob!... Don't Worry...! mondhatjuk, az előbbi darab közeli rokona, zeneileg még összetettebben kivezetve. A címadó Inner Vortex lassabb tempójú szám. Olyannyira komplikált, hogy már-már követhetetlen, mégis kifejezetten élvezetes: a rockjazz magasiskolája! A Dear 70's a címben jelzett évtizedet idézi egy pillanatra, majd a lehető leggyorsabban túllép rajta. A My Sweet Memories „pihentető” lírai szerzemény, amely azért ugyanúgy megköveteli a ráfigyelést, mint a lemez valamennyi darabja. A Sunset nem kevesebb, mint szikrázó erejű jazzrock ragyogás. Annak érdekében pedig, hogy a Shakti szellemének megidézése se maradjon el, (a) The 1001st Night After a lehető legalaposabban kihasználja Lantos Zoltán indiai zenéhez fűződő affinitását. (Zoli 9 évig tanult muzsikálni Indiában.) Az Over The Gate Of The Golden Country elemi erővel bíró fenomenális csapatjáték. A New York 3 Am pedig a metropolis csendjének zenei leképezése, bő tíz percben. A bónusz ugyanennek a témának a „2020-as”, erőteljesebb verziója.

Szó ami szó, vakteszten bárki jazzrock-fant a világon meg lehetne vezetni ezzel a CD-vel, majd megdöbbenteni az eredménnyel. Nem lepne meg, ha az efféle rétegzenére szakosodott külföldi kiadók sorban állnának a lemez licencéért.

Más jellegű érdekességgel is bír a kiadvány. A CD borítóját Havancsák Gyula tervezte, aki úgy a hazai, mint a világszerte ismert és elismert metál-bandák gyakran és szívesen foglalkoztatott grafikusa. Ezt azért említem, hogy ezúttal – kivételesen - ne kizárólag a „beltartalomra” koncentráljunk.

Alapi István - gitár, szitár, arab lant, billentyűs hangszerek, ének
Banai Szilárd - dob
Mits Gergely - basszusgitár
Nagy János - zongora, szintetizátor
Beke Márk - szintetizátor
Lantos Zoltán - hegedű
Csányi István - szaxofon
Harun Al Rashid Jr. - percussion

Az Inner Vortex album dallistája:

1. Ghostbusters
2. Dance With The Daemon
3. Bob Don't Worry
4. Inner Vortex
5. Dear 70's
6. My Sweet Memories
7. Sunset
8. The 1001st Night After                    
9. Over The Gate Of The Golden Country
10. New York 3 AM

bonus:

11. New York 3 AM 2020

 

Íme a Sunset című dal videóklipje:

 olasz
 
Címkék: 
Alapi István