Bejelentkezés

x
Search & Filters

Albumborítók, amelyeket betiltottak bizonyos országokban

A borító mindig szerves részét képezi egy albumnak, a CD- és vinyl vásárlós időszakban pedig ez hatványozottan igaz volt, hiszen sokan csak azért vettek meg egy-egy kiadványt, mert a borító felkeltette a figyelmüket. Előfordult azonban az is, hogy a zenekarok - legalábbis az illetékesek szerint - túlzásba estek, ezért az eredetileg kiválasztott fotójukat betiltották bizonyos országokban, így végül másik borítót kellett választaniuk az adott albumhoz. Az Ultimate-Guitar most nyolc ilyen esetet gyűjtött össze.
 
- The Beatles - Yesterday and Today: a Yesterday and Today egyébként is problémás kiadvány volt: a Capitol Records lényegében a Beatles jóváhagyása nélkül rakta össze a régi és új dalokból álló válogatáslemezt, amelyre ráadásul olyan nótákat is feltettek, amelyeket a zenekar a még megjelenés álló Revolver albumra szánt. A banda úgy döntött, bosszút áll a kiadón, a borítófotózás pedig tökéletes lehetőség volt erre: John Lennonnék nyers húsdarabokkal borított fehér köpenyben és megcsonkított játékbabákkal pózoltak, ami miatt a Capitol-nek végül több ezer példányt kellett visszahívnia boltok polcairól, amivel közel kétmillió dollárt (590,8 millió forint) buktak.
 
 
 
- Pantera - Far Beyond Driven: a Pantera tagjai ütős képet akartak a legsötétebb hangulatú albumuk borítójára, ezért egy olyan grafikát választottak, amelyen egy fúró hatol be valaki ánuszába. A kép ugyan elég monokróm és kissé nehezen kivehető volt, de a kiadó így is visszadobta, az új fotón pedig már egy kék koponyába állt bele az a bizonyos fúró.
 
 
 
- Slayer - Christ Illusion: a Slayer sosem riadt vissza a durva és sátánista képi világtól, a Christ Illusion lemezre pedig egy olyan képet választottak, amelyen a megcsonkított Jézus egy levágott fejekkel teli harcmezőn áll. Az amerikai kereskedők nem szívesen forgalmazták a lemezt ezzel a borítóval és bár a kiadó megpróbálta egy fehér képpel eltakarni az eredeti grafikát, ez sem jelentett tökéletes megoldást és a későbbi újrakiadásokra már egy sérült kéz fotója került.
 
 
 
- Blind Faith - Blind Faith: a Blind Faith mindössze egyetlen albumot adott ki, Eric Clapton pedig jó barátját, Bob Seidemann-t kérte fel a borító elkészítésére. A terv a gyermeki ártatlanság és a jövő kontrasztjának ábrázolása volt, a félmeztelen 11 éves modell képe azonban finoman szólva sem aratott osztatlan sikert, így végül egy sima zenekaros fotó került a helyére.
 
 
 
- Cannibal Corpse - Tomb of the Mutilated: azt hihetnénk, hogy a Cannibal Corpse-nak szinte az összes borítóját betiltották, pedig valójában csak néhánnyal bántak el a cenzorok és ezekkel is kizárólag Németországban. A Tomb of the Mutilated grafikája különösen kicsapta a biztosítékot: a bandának nemcsak a képet kellett megváltoztatnia, hanem nem is játszhattak egyetlen dalt sem az első három albumukról a német koncertjeiken egészen 2006-ig.
 
 
 
- Death Grips - No Love Deep Web: a Death Grips-ről köztudott volt, hogy minden létező szabályt áthágnak, ezért az is kész rejtély, hogy az Epic Records miért tartotta jó ötletnek a szerződtetésüket. A No Love Deep Web eredetileg 2012-ben jelent volna meg, a kiadó azonban eltolta egy évvel, amire a banda azzal reagált, hogy feltöltötte az anyagot a torrentoldalakra, borítóképnek pedig a dobos, Zack Hill álló farkát választották, amelyen a lemez címe volt olvasható. Az Epic ezután azonnal szerződést bontott a csapattal, a lemez azonban nagy sikert aratott a rajongók és a kritikusok körében is.
 
 
 
- Scorpions - Virgin Killer: az EMI 1976-ban jó ötletnek tartotta, hogy egy 10 éves meztelen lány kerüljön a Scorpions új albumának borítójára, aki ráadásul a kiadó egyik vezetőjének lánya volt. A lemezt emiatt a legtöbb országban egy fekete védőborítóba csomagolva forgalmazták és egy alternatív változat is készült, amin a banda tagjai láthatók. A zenekar később azt nyilatkozta, hogy nem bánták meg a megosztó borítót, mert sokaknak éppen ezzel sikerült felkelteniük a figyelmét.
 
 
 
- John Lennon és Yoko Ono - Unfinished Music No.1: Two Virgins: Lennon és felesége kiadványa nem egy hagyományos értelembe vett album, hanem sokkal inkább egyfajta zenei kísérlet, mégis helye van a listán a borítója miatt. Az eredeti fotón a pár látható anyaszült meztelenül, ami miatt a legtöbb helyen papírzacskóban árulták, hogy ne látszódjanak a kényes részletek. Lennon szerint a kiadónak nem magával a meztelenséggel volt problémája, hanem azzal, hogy nem tartották őket elég vonzónak egy ilyen borítóhoz.