Bejelentkezés

x
Search & Filters

Alvin és a Mókusok, Magic Cats Rockabilly Trio koncertbeszámoló - Miskolc, Helynekem, 2014.03.21.



„A tavaszi napéjegyenlőség napján az éjjelek és a nappalok a Föld minden pontján egyforma hosszúak”, írja a wikipédia. Ezt sem megcáfolni, sem megerősíteni nem tudom. Abban viszont biztos vagyok, hogy a napéjegyenlőség másnapján, március 21-én Miskolc városában igazán hosszúra sikerült az éjszaka és nem mellesleg igen zúzósra. Erről az Alvin és a Mókusok nevű zenekar, valamint az est felvezetőjeként a Magic Cats Rockabilly Trio gondoskodott, a helyszínt pedig a Helynekem, Miskolc legnevesebb underground szórakozóhelye biztosította. Minden adott volt, hogy egy igazán nagy bulit csapjanak az egybegyűltek és azt hiszem, nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, éltek a lehetőséggel.
 
Mint már említettem, a Magic Cats Rockabbilly Trio nyitotta az estét. Az én szegénységi bizonyítványom, de még nem hallottam a srácokról, viszont a nevükből, valamint a színpadon lévő nagybőgőből egyértelművé vált, ma este visszarepülhetünk a rockzene gyökereihez, aminek én kifejezetten örültem, pedig a korszak, amiről beszélünk, jóval a születésem előtt virágzott. Egy kis háttérinfó: A zenekar 2008-ban alakult Pápán. Tagok: Silly Kid – gitár, ének; Zedy Ace – nagybőgő, vokál; Crazy Simon – dobok. 2011-ben elnyerték az év felsőoktatási zenekara címet és még abban az évben kiadták első nagylemezüket a Wild Wild Wild korongot. Számos hazai és külföldi fesztiválon léptek már színpadra, többek között az EFOTT-on, a Pannónia fesztiválon, a BME napokon, vagy éppen a Harley Davidson fesztiválon Zürich-ben. Szóval nem ismeretlen a zenekar, én még is úgy gondoltam, hogy nehéz helyzetben lesznek, mivel a közönség nagy része (velem az élen) nem a „neojampecok” táborát erősítette, sokkal inkább a fiatal punkok és rockerek töltötték meg a helyiséget. Szerencsére tévedtem. A színpadon három huszonéves fiatal jelent meg, szemükben azzal a drukkal és lelkesedéssel, ami minden zeneszerető embert magával ragad. A kezdésnél valamivel több, mint félszáz ember lehetett a koncertteremben, de szépen lassan szivárogtak be többen is, miután meghallották az első számot, az Everybody's moving here-t.

 

 

Stílusilag közelebb álltak a 80-as évekbeli, újjászületett rockabilly-hez, talán a Stray Cats-hez tudnám őket hasonlítani, ha nagyon akarnám, de nem akarom. Igazán egyedi és különleges manapság ilyen jellegű zenével színpadra állni, főleg ilyen fiatalon. Minden elismerésem a tagoké. Szépen lassan odaért a közönség a színpad elé, és ha nem is „mindenki”, néhány bátrabb jelenlévő, valóban táncra perdült. Engem leginkább az It's only Rock' n Roll című számuk fogott meg, ez volt az 5. a listán és itt már a hangulat is emelkedett. A 8. szám az albumuk névadója, a Wild, wild, wild volt. Itt már odáig fajultak a dolgok, hogy a közönség a zenekarral együtt énekelte a refrént, ilyet pedig ritkán látni saját számokat játszó előzenekaroknál. Tényleg meglepő volt, milyen hangulatot tudtak csinálni egy fél koncert alatt. A zenekar többségében saját számokat játszott és egy kivételével, angol szöveggel. Az az egy kivétel, egy feldolgozás feldolgozása volt, méghozzá Kovács Kati nagy sikerű Rock and Roller című számának, a 88-as csoport által készített Ha egy pisztolyt kaphatnék című átiratát vitték át az eredetihez közel álló rockabilly stílusba. Ez a szám nemcsak abban különbözött, hogy magyar nyelvű volt, vagy hogy a többi számmal ellentétben egy feldolgozás, hanem abban is, hogy Silly Kid ellépett a mikrofontól és a nagybőgős, Zedy Ace vette át a helyét. Azt nem mondom, hogy rossz volt, mert nem, de véleményem szerint nem ütötte meg ez a szám az est színvonalát. A buli rájuk eső részét a You can't run away, valamint egy ráadásszámmal, a Rockabilly Boogie-val zárták. Összességében azt kell mondanom, hogy tökéletesen felvezették Alvinékat. A srácok mindent tudtak, amit a színpadi megjelenést igazán szórakoztatóvá teszi, a közönséget folyamatosan spanolták, volt fekve nagybőgőzés, nagybőgőn állva gitározás és minden, ami kell. Pozitív benyomást keltett bennem a zenekar, olyannyira, hogy meghallgattam minden általuk elérhetővé tett számot és a stúdiófelvételekkel is legalább annyira megfogtak, mint élőben.

Setlist:

Intro
Everybody's moving here
20 Flight Rock
You're better kill me
This is the Rockin Beat
It's only Rock'n Roll
It's going around
Ha egy pisztolyt kaphatnék
Wild, Wild, Wild
You can't run away
Outro
+Rockabilly Boogie

A Magic Cats Rockabilly Trio elérhetőségei:

https://www.facebook.com/magiccatsrockabillytrio

Azt hiszem, nem kell titokban tartanom, hogy a jelenlévők többségével együtt én is kifejezetten az Alvin és a Mókusok koncertjére jöttem. A banda részletes bemutatását mellőzném, minden pontosan körülírva megtalálható a honlapjukon. Talán csak annyit, hogy a banda 1993-ban alakult Nyíregyházán, az eredeti felállásból már csak Alvin (ének, gitár) található meg a zenekarban, a mostani tagok közül Viki (basszusgitár, vokál) 1998-ban, Márió (dobok) pedig 2011-ben csatlakozott a trióhoz. A két évtized során összesen 17 nagylemez és számtalan videóklip készült már, melyek közül a ma már klasszikusnak számító Sajnálom több mint kétmilliós nézettséget ért el a legismertebb videómegosztó oldalon. Nekem sem ez volt az első koncertjük, amin megfordultam, viszont így is szolgáltak némi meglepetéssel. Sokféle felállásban találkozhattunk már az zenekarral, de a honlapjukon és a hivatalos facebook oldalukon is jelenleg három tagot tüntetnek fel, viszont akárhogy számoltam, a színpadon négyen álltak a kezdésnél. Egy új gitárossal bővült ki a banda Dul Sándor személyében. A koncertet az Én még tükörbe tudok nézni című számmal kezdték, ami minden valamire való punk-rockert beindít, és tekintettel arra, hogy a Magic Cats igen jól bemelegítette a társaságot, nem kellett könyörögni az embereknek, hogy mozgásba lendüljenek. Beindultak a füstgépek, üvöltött a zene a hangfalakból és elindult a pogó. A partyoldal.hu oldal szerint, a Helynekem koncertterme 400 fő befogadására alkalmas. Nem tudom, hogy ez az adat mennyire állja meg a helyét, de az biztos, hogy tömve volt a tánctér. A hangzást illetően még mindig vérprofi zenészekről van szó, beleértve az újonnan feltűnt gitárost is. Viszont véleményem szerint ő nem tudta felvenni azt a tempót a színpadon, amit Alvinék diktáltak, így kicsit esetlennek tűnt. Ami mellett viszont nem tudok elmenni szó nélkül, az Szirota Márió mérhetetlen profizmusa. A srác idén tavasszal tölti a 23-at, de amit a dobon csinál, veterán rockdobosokat is zavarba hoz. Tökéletes harmóniában van a hangszerével és ez egy olyan pluszt ad a zenekarnak, ami már szerintem nagyon hiányzott, nem csak az Alvin és a Mókusoknak, hanem az egész magyar rockzenének. A zenekar, mint már említettem, 1993-ban alakult, tavaly ünnepelte a 20. születésnapját. Többször hangoztatták, hogy ez a koncert egyfajta kibővítése a jubileumi koncert sorozatnak, így a repertoár igen széleskörű lesz. Így is lett.

 

Alvin és a Mókusok - Nézlek és nem hallok mást

 


A következő meglepetés a 3. számban ért, amikor két rézfúvós (Bence és Janó) jelent meg a színpadon, a Kelet-európai szuperhős című szám kiegészítésére, majd vissza-vissza tértek az egész koncerten, ha az adott dal megkövetelte azt. A hangulat odáig fajult, hogy a 7. szám elindult, mindenki fejjel ment a falnak, a Fejjel a falnak című dal hallatán és engem is bevonzott a tömeg Pogóztam egy hatalmasat, pedig nem szokásom. Az est csúcspontja meglátásom szerint, a Tolerancia földje felcsendülésével jött el. A közönség megőrült, itt már tényleg kivétel nélkül, mindenki a színpad előtt tömörült. Tekintettel arra, hogy ez már a 12. volt a listán, egyre nehezebb volt megmozgatni az embereket, de megoldották. Egy percre sem volt erőltetett, vagy fáradt a buli. A sort a Kicsit című számmal zárták, majd ráadásként Alvin egy szál, tiszta gitárral eljátszotta  az Aludj csak-ot a legújabb albumról, a Bátorság nyújtott kéz-ről, majd a közönség által oly nagyon várt Kurva élet-et, ami mindig méltó lezárása a koncertjeikne.
 
Setlist:

Intro
Én még tükörbe tudok nézni
Nézlek és nem hallok mást
Kelet-európai szuperhős
Kulturált
Sajnálom
Vissza a kőkorszakba
Fejjel a falnak
Mikor a földön véget ér az élet
Elbaszott szerelem
Istenek szemével
Bizalom
A tolerancia földje
Máshol jársz
Illúzió
Mossák az agyad
Isten éltessen!
1976  (21 múltam)
Lacika
Júlia nem akar a földön járni
Paraszt
Kicsit
Aludj csak
Kurva élet

A zenekar elérhetőségei:

web: alvinrecords.com

https://www.facebook.com/Alvin.es.a.Mokusok

Azt kell, hogy mondjam, egy nagyon jó estének lehettem szem és fül tanúja, rég voltam már ilyen hangulatú koncerten. Mint az este folyamán megtudtam, mindkét zenekarral találkozhatunk júliusban, Miskolctapolcán, az EFOTT-on, ahol az Alvin és a Mókusok, egy két estés koncerttel készülnek, az első nap az első, a második nap a második 10 év dalaival, így összesen 50 szám kerül a listára, így aki lemaradt a mostani koncertről, lesz alkalma bepótolni.

Attila
 

Címkék: 
Magic Cats Rockabbilly Trio
Alvin és a Mókusok