Bejelentkezés

x
Search & Filters

"Ami az Arénában kimaradt" - Ilyen volt a Beatrice koncert a Barba Negra Track-ben!



Nagy Feró és a Beatrice, Lucy – 2018. 08. 03., Barba Negra Track
 
Valószínűleg mindenki tudja már, hogy idén negyvenéves a Beatrice, amit áprilisban egy fantasztikus arénakoncerttel ünnepeltek Feróék ritkán játszott dalokkal és különleges vendégekkel, nem sokkal később pedig érkezett a hír, hogy lesz egy második felvonás a Barba Negra Track-ben, amely találóan az Ami az Arénában kimaradt címet kapta, a zenekar pedig ismét rengeteg különlegességet ígért, így akinek kicsit is babos mintás a szíve, nem hagyhatta ki az augusztus 3-i koncertet.
 
A vendégzenekari szerepkör ezúttal a Lucynek jutott, amelynek frontembere a korábban a Junkies soraiból is ismert Sajti Levente, két társa pedig Faigl „Pálca” Zoltán és Molnár Eddy. A fiúk elkötelezetten nyomják a dallamos, helyenként fúvós részekkel megtűzdelt jó hangulatú punk-rockot, idén pedig egy Bérház Opera című új albummal jelentkeznek, amelyről az év elején bemutatott Semmire nem viszem már többeknek ismerős lehet. A koncert kezdetére már sok Ricse rajongó összegyűlt, így a zenekar szépszámú közönség előtt bizonyíthatott, szerezhetett új hallgatókat és alapozhatta meg a hangulatot az este további részére.
 
 
A Beatrice nem sokkal nyolc óra után lépett színpadra és rögtön kiderült, hogy Feróék tényleg nem vicceltek, amikor ritkaságokat és az Arénában kimaradt dalokat ígértek, és mindjárt a koncert kezdéseként az Amerika hamburgere és a Minek él az olyan? párosa hangzott el, amiből azonnal egyértelművé vált, hogy tényleg nem mindennapi élmény vár ránk az elkövetkező két órában. A Ricse koncertjein szerencsére megszokott a hibátlan hangzás, ráadásul a még teljesebb élmény érdekében az arénás bulihoz hasonlóan ezúttal is kiegészült a csapat egy fúvósszekcióval és két vokalista hölggyel.
 
 
Számomra az egytől egyig remek dalok közül egyértelműen kiemelkedett a Ramones Beat on the Brat-jának zseniális feldolgozása, az Üss a kölökre, amelynek szövegét annak idején gyakorlatilag lefordította a zenekar, persze nem kis kreativitással és humorral fűszerezve. Ha jól számoltam, a ráadásban elhangzó „kötelező” slágerek mellett csak a Térden állva, a Medvetánc és a Lángosképű állat a babám jelentett átfedést az áprilisi első felvonás programjával, ezeken kívül pedig a teljesség igénye nélkül olyan élőben emberemlékezet óta nem hallott nóták csendültek fel, mint az Európia vízió, a Kislány Boog(y)ie és a Quasimodo, míg a legutóbbi, 2011-es stúdióalbumot a Vidámság és rock rock ’n’ roll és a Jól érzem magam képviselte.
 
 
A dalok mellett persze a zenekar mellett sem lehet elmenni szó nélkül, hiszen a Ricsét mindig is kiváló muzsikusok alkottak és most sincs ez másképp. Feró 72 éves nagypapaként is maga a nagybetűs magyar rocksztár, aki ráadásul rendkívül szórakoztató és szokás szerint a poénokkal sem maradt adós az átvezető szövegekben. Laczik Fecó és Nagy Hunor tökéletes ritmusszekciót alkot, amelyhez Tari Boti is becsatlakozik billentyűs hangszereken, illetve gitáron is, bár utóbbi elsősorban Kékkői Zalán terepe, aki épp nem sokkal az arénás koncert előtt szállt be a Beatricébe, de ezt a színpadi teljesítménye alapján aligha mondaná meg bárki is, mivel láthatóan tökéletesen megtalálta a helyét a zenekarra amúgy is jellemző nagyszerű összhangban.
 
Ha valakiben esetleg felmerült, hogy létezhet-e Beatrice koncert olyan örökzöldek nélkül, mint a Nyolc óra munka vagy a Boldog szép napok, a válasz természetesen az, hogy nem. Ezúttal a ráadásba került a két sláger a Mielőtt végleg elmegyek és a nem túl sűrűn játszott Gyere, kislány, gyere mellett, amelyekre egytől egyig igaz, hogy szinte már a címük hallatán bulihangulatba jön tőlük az ember és persze nem volt ezzel másképp a Track közönsége sem, amelynek talán nem volt olyan tagja, akinek ruházatán ne jelent volna meg a babos minta kendő vagy éppen ing formájában.
 
 
A Beatrice a Papp László Sportaréna után a Barba Negra Track-ben is fantasztikus hangulatot teremtett és az is ismételten kiderült, hogy a rajongók nagyon örülnek a ritkán játszott daloknak, amelyek közül talán a jövőben is érdemes lenne játszania a zenekarnak néhányat, akár felváltva is. Ha pedig Feróék esetleg úgy döntenek, hogy tartanak egy harmadik jubileumi koncertet is, az ellen sem lenne semmi kifogásunk.
 
A koncerten elhangzott dalok:
 
01. Amerika hamburgere
02. Minek él az olyan?
03. Térden állva
04. Nem nekem tanulsz
05. Üss a kölökre
06. Angyalföld
07. Kislány boog(y)ie
08. Hősök tere
09. Kifakult sztár
10. Zártosztály
11. Cumi az élet
12. Besült mutatvány
13. Civilizáció
14. Európai vízió
15. Medvetánc
16. Lángosképű állat a babám
17. Játékszer
18. Quasimodo
19. Én is egy kicsit
20. Vidámság és rock ’n’ roll
21. Jól érzem magam
22. XX. század 
 
Ráadás:
 
23. Nyolc óra munka
24. Mielőtt végleg elmegyek
25. Gyere, kislány, gyere
26. Boldog szép napok
 
 
Tóth Mátyás
 
Fotók: Dávid Zsolt