Bejelentkezés

x
Search & Filters

Amikor összeállnak a legjobb zenészek - avagy ismert nagynevű szupergrupok - 1. rész

A „szupergrup” kifejezést már a ’60-as évek rock kultúrája is használta. Olyan újonnan alakult zenekarokat illetek meg ezzel a jelzővel, amelyeknek tagjait más-más korábban hírneves zenekarból már ismerték és álltak össze egy új zenekarrá. Némelyik szupergrupnak elég tiszavirág életű pályafutása volt, egy esetleg kettő stúdióalbumot tudtak kipréselni magukból. Voltak persze és vannak olyanok, akiknek tíz vagy annál több lemezre is tudtak szert tenni. A lista első részében (hamarosan érkezik a második) tizenhárom elismert vagy említésre méltó külföldi zenekar foglal helyet.
 
Mad Season
 
Ezt a szupercsapatot a seattle-i grunge szcéna ismert zenészei hozták létre, az olyanok, mint Layne Staley az Alice in Chains énekese, Mike McCready a Pearl Jam gitárosa, Barrett Martin a Screaming Trees dobosa és John Baker Saunders a The Walkabouts-ból. A Mad Season csupán egy stúdióalbumot adott ki. A bő egy éves aktív tevékenységük után a pályafutásuk elkövetkező évei alatt igen kiszámíthatatlanná vált a banda. Ez a zavartság főleg Layne kábítószer problémái kapcsán volt ismeretes. A ’90-es évek végén a zenekar újjáélesztésén voltak és az „Above” lemezük folytatásán. De a 1999-ben John Baker Saunders halála gátat szabott ennek és még inkább ellehetetlenítette ezt a dolgot a három évvel később bekövetkezett Layne Staley halála is. A ’95-ös Above lemezük Amerikában aranylemezes lett.
 
 
 
Foo Fighters
 
1994-ben a Nirvana feloszlott Kurt Cobain halálát követően. És ekkortájt alapította meg a banda egykori dobosa, Dave Grohl a Foo Fighters-t, minden idők egyik legnagyobb supergroup-ját. Az első lemezükön ő maga játszik minden hangszeren, kivéve egy számon, amiben nem ő gitározik. De nem igazán akarta azt Grohl, hogy ez egy szólóprojekt legyen és ekkor kezdett el zenésztársakat keresni. Így jöttek a képbe olyan zenészek, mint Nate Mendel és William Goldsmith a Sunny Day Real Estate együttesből, és később lépett be a Germs egyik tagja és a Nirvana korábbi másodgitárosa, Pat Smear. De később további zenészek is csatlakoztak ehhez a felálláshoz, mint például Rami Jaffee vagy Taylor Hawkins. A zenekar már maga mögött tudhat kilenc stúdióalbumot, számtalan díjat és jelölést.
 
 
 
Them Crooked Vultures
 
A zenekart személyeiben, olyan együttesek tagjai alkották, mint a Queens of the Stone Age, Led Zeppelin, Nirvana és Foo Fighters zenekarok. Egy lemezt sikerült piacra dobniuk, amelyik a banda nevével azonos. A rövid egy éves pályafutásuk során több slágert is írtak, az olyanok, mint a „New Fang” vagy a „Mind Eraser, No Chaser” remekül leírták a banda választott stílusát. Hét évvel a trió feloszlása után, Dave Grohl interjút adott, amiben egy lehetséges újjáalakulást pedzegetett, de a mai napig nem történt semmi.
 
 
 
Tomahawk
 
A zenekart a Faith No More énekese Mike Patton alapította. A Faith No More ’98-as feloszlása és a Mr. Bungle zenekarához való csatlakozása után, kísérletezni kezdett Patton egy Fantômas nevű supergroup-al amiben Dave Lombardo és Buzz Osborne is közreműködött. Majd ebből nőtte ki magát a Tomahawk, amikor is Duane Denison-nal (The Jesus Lizard) kezdett el jammelni egy Mr. Bungle koncert után. Majd hozzájuk csatlakozott John Stanier (Helmet, Battles) és Kevin Rutmanis ( Melwins, Cows) 1999-ben. Főleg alternatív metal és avant-prog műfajban ismeretesek Négy nagylemezük után 2020-ban új albumon dolgoznak a Kevin Rutmanis-t váltó Trevor Dunn-al. Az évek alatt voltak szünetek, de aktív supergroup-nak számít és népszerűek egyedi stílusuknak köszönhetően.
 
 
 
Temple Of The Dog
 
A Temple of the Dog zenekart Chris Cornell (Soundgarden, Audioslave) alapította néhai barátja, Andrew Wood tiszteletére aki herointúladagolás következtében vesztette életét. Cornell kezdetben két dalt írt Andy haláláról, a „Say Hello 2 Heaven”-t és a „Pushin Forward Back”-et. Így az akkori seattle-i grunge körökben terjedni kezdett ez a szép gesztus és a számok népszerűsége további zenekari tagokat vonzott a bandába. Így csatlakozott a bandához Mike McCready a Pearl Jamből, Stone Gossard és Jeff Ament a Pearl Jam alapító- és a Mother Love Bone tagjai, Matt Cameron a Soundgarden akkori dobosa és Eddie Vedder néhány szám erejéig. Egyetlen lemezük a „Temple of the Dog” elég sikeres lett, a Billboard 200-as listáján az 5. helyig jutott, és az előbb említett két szám mellett a „Hunger Strike” is kislemezes lett. 1996-ban a második TOTD lemez gondolata merült fel, ám ez a 2003-as újra koncertezések alkalmával abbamaradt.
 
 
 
Audioslave
 
Az Audioslave alakulása összefüggésben van azzal, amikor a Rage Against the Machine-ből kilépett Zack de la Rocha. Így Chris Cornell a RATM hangszeres tagjaival megalapították az Audioslave-re keresztelt zenekart. Így Tom Morello-val, Brad Wilk-el és Tim Commerfordal kiegészülve Chris Cornell-nek új bandája lett. Három stúdióalbumuk jelent meg, amelyek platina és aranylemezekkel dicsekedhetnek. Hat év aktív zenélés után a banda feloszlott és a 2017-es egyszeri fellépésük végén többet nem jelentek meg a színpadon, főleg, hogy azon évben Cornell meghalt. De a zenekar utóéletében olyan klasszikus slágerek maradtak fenn, mint az „I Am The Highway”, „Like a Stone”, „Be Yourself” vagy a "Cochise".
 
 
 
Velvet Revolver
 
A bandát 2002-ben alapították, a három egykori Guns N’ Roses tag, Slash, Duff McKagan és Matt Sorum. A céljuk az volt, hogy életet leheljenek a mainstream rock zenébe és megmutassák, hogy a ’90-es évek végi zenei mélyponton túl van a rockvilága. Énekesnek a Stone Temple Pilots zenekarból csatlakozott Scott Weiland és a ritmusgitár szekcióhoz David Kushner, miután Izzy Stradlin (ex-Gn’R) visszautasította a felkérést. A csapat két albumot jelentetett meg, a „Contraband” és „Libertad” lemezeket. 2008-ban mikor Weiland elhagyta a zenekart, a többiek próbálták a megfelelő énekest megtalálni, de nem jártak sikerrel. Bár egyéb projektelések voltak a zenekaron belül. Scott Weiland 2015-ös halála, Slash és Duff 2016-os visszatérése a Guns N’ Roses-ba egyértelművé tette az újjáalakulás lehetetlenségét.
 
 
 
Bad Company
 
A Bad Company a Free zenekar korábbi tagjaiból Simon Kirke és Paul Rodgers-ből állt kezdetben. Boz Barrel (King Crimson) és Mick Ralphs (Mott the Hoople) későbbi csatlakozásuk után 1974-ben megjelent debütáló albumuk, amely első helyen nyitott a Billboard US listán. Nem igazán volt korszakalkotó csapat, de jócskán felcsigázta a brit és amerikai rock kultúrát. Többszöri le- és felállásuk mellett igen termékeny zenekarról beszélhetünk, mivel ’96-ig tizenkettő nagylemezt dobtak a piacra. Olyan számokkal lettek ismertek, mint a „Feel Like Makin’ Love” , „Can’t Get Enough” vagy a „Good Lovin’ Gone Bad”. Boz Burrell 2006-os halála után is voltak koncertek, és néhány évente újra összeállnak pár fellépés erejéig.
 
 
 
A Perfect Circle 
 
A bandát 1999-ben alapította Billy Howerdel gitáros a Tool énekesével Maynard James Keenan-nel. A közös megegyezés után már egy évre rá megjelent 2000-ben a „Mer de Noms” nevű első kiadványuk. Kezdetben sok tagcserén estek át, míg 2011 környékén egy stabil felállásnak köszönhetően a mai napig aktív supergroup-nak számítanak. James Iha, Matt McJunkins és Jeff Friedl tagokkal 2018-ban jelent meg legutóbbi nagylemezük az „Eat the Elephant”. Átlagosan minden lemezükön három-négy kislemezes szám került megjelenésre, ami egy pozitív elismerést jelent mind magukra nézve és mind a rajongók felől.
 
 
 
Crosby, Stills & Nash (And Young)
 
A zenekar kezdetben a Crosby, Stills & Nash néven futott, majd azon albumokhoz ahol Neil Young is csatlakozott a bandához, ott az említett zenekarnevet használták.  Leginkább folk- és klasszikus rock zenét játszanak, amit politikai és társadalomkritikus dalszövegeikkel elegyítenek. A ’woodstocki’ generációhoz tartoznak, így társították őket a ’60-as évek ellenkultúrájához. Az együttest David Crosby (Thy Byrds), Graham Nash (The Hollies) és a két akkori Buffalo Springfield tag Stephen Stills és Neil Young alkotja. A ’70-es évek elején azon kevés előadókhoz tartozott, amelyek a The Beatles népszerűségéhez hasonlóak. Az együttes számos lemeze mellett még ma is aktív részese a rock zenének.
 
 
 
Travelling Wilburys
 
A Travelling Wilburys egy brit és amerikai zenészekből álló társulat volt. A zenekart, olyan kiváló zenészek alapították, mint Tom Petty, Bob Dylan, George Harrison, Roy Orbison és Jeff Lynne. Rövid pályafutásuk során két nagylemezzel és öt kislemezzel írták be magukat a rock történelem könyveibe. Eredetileg egyetlenegy dalt akartak rögzíteni, de idővel egy teljes albummá nőtte ki magát ez a terv. Az 1988-as évben az első lemezük közvetlen megjelenése után nem sokkal, Roy Orbison szívrohamban halt meg. Így a következő lemezüket nélküle vették fel, ami még inkább megnehezítette a dolgukat, és nem is lett annyira sikeres, mint az első kiadvány. 2001-ben, mikor George Harrison is eltávozott az élők közül, háromra csökkent az eredeti tagok listája, így az szinte elképzelhetetlenné tette, hogy újra Wilburys-ként játszanak egy színpadon. Petty és Lynne időnként Wilburys dalokat játszottak koncertjeiken emlékezetül egykori zenésztársaik tiszteletére.
 
 
 
Blind Faith
 
A Blind Faith supergroup Eric Clapton rövid életű bandája volt, amit zenekarának, a Cream-nek a feloszlása után alapított. Dobosával Ginger Baker-rel és Steve Winwood-al (Traffic) illetve a Family zenekarból ismert Ric Grech bőgőssel teljessé vált a felállás. 1969-ben megjelent az egyedüli albumuk a ’Blind Faith’, amely sajátosan vegyítette a blues és rock and roll stílusjegyeit. A lemez elmondások alapján jelentősen hozzá tett a heavy metal későbbi kialakulásához. Az album megjelenése után a zenekar feloszlott és rá negyven évre Clapton és Winwood közös turnéra indultak, amelynek során néhány Blind Faith klasszikust is eljátszottak.
 
 
 
Cream
 
A Cream-re az első supergroup-ként hivatkoznak a műfaj nagyjai. Akkoriban a Yardbirds-ből ismert Eric Clapton mellett zenekari tag lett korábbi zenésztársa Ginger Baker a Graham Bond Organization-ből és Jack Bruce a Manfred Mann-ből. A tagok blues és jazz hatásai egy igazán ismert és páratlanul különleges triót voltak képesek létrehozni. Négy stúdióalbum jelent meg gondozásukban, amelyek között ott van a talán két legismertebb, a „Disraeli Gears” és a „Wheels of Fire”. 1968-ban Clapton feloszlatta a zenekart, és később néhány show erejéig vonultak színpadra. Jack Bruce 2014-es halála végleg elvetette azt az ötletet, hogy a Cream valaha is újjáalakuljon. Majd 2019-ben Ginger Baker is elhunyt, így Eric Clapton maradt meg még élő tagként.
 
 
 
Csernus Ábel