Bejelentkezés

x
Search & Filters

„Ankarai inkantáció” - Grotesque Ceremonium: 'Demonic Inquisition' lemezkritika



Nos, a Grotesque Ceremonium néven futó projekt egyenesen Ankarából, Törökország fővárosából ontja magából a pokoli zajokat, a hangzatos „Demonic Inqusition” képében. Bármennyire furcsa, black, death, doom, thrash, grindcore vagy akár brutál death metal mint műfaj, itt is fellelhető, színterük változatos, jó pár zenekaruk van. Az undeground metal fertőzést valójában lehetetlen megállítani, mivel folyamatosan terjed világszerte és szedi ártatlan áldozatait.
 
 
A formáció egyetlen tagot számlál, Batu Cetin felel a gitárokért, basszustémákért, vokálokért és a dobprogramozásért. Monoton, kissé egysíkú, ódon death metal hallható a CD-n, köszönhetően a gépiesen steril dobhangzásnak. Ez leginkább a pergőleütésekben és a tamozásokban nyilvánul meg, eléggé anti-organikus bizonyos helyeken. Nagy kár érte, élő dobossal biztosan más lett volna a képlet, így sajnos a lemez Achilles ínévé válik. Remélem, hogy Batu a közeljövőben változtatni fog ezen és teljes tagságot talál a zenekari posztra. A gitárok vastagon, durván szólnak, old-school riffelés a kulcs, modernkedésnek helye sincs. Sötét, komor atmoszféra uralja a dalokat, sebességben a kétlábas középtempó váltakozik a susogtató grind tempókkal. Kiugróan ragacsos témákba, fogós részekbe nem nagyon botlottam bele, a hangolás viszont tetszik. Vokálok terén néhol Craig Pillard és John McEntee jutott eszembe, aztán felfedeztem, hogy e párhuzam korántsem véletlen, ugyanis az utolsó track egy Incantation feldolgozás, méghozzá a „Profanation” a kultikus „Onward To Golgotha” albumról. Totál nem lóg ki a sorból, mondhatni beleolvad a lemez egészébe, biztos vagyok benne, hogy nagy inspiráció és favorit lehet. A fekete-fehér lay-out, kivitelezés stílushoz illő, Chris Moyen munkáira emlékeztet, de se több se kevesebb.
 
Nem tudok többet írni per pillanat, nem dobtam hátast a „démoni inkvizíciótól”, az összes promóciós anyag közül ez a második, ami a legkevésbé fogott meg, de aki szereti kényeztetni magát efféle csemegékkel, az tehet vele egy próbát. Kíváncsiságképpen meghallgattam a négyszámos EP-t is a bandcamp oldalon, az azon hallható matéria meglepő módon köröket ver erre.
 
 
Furcsa dolgok ezek.
 
A zenekar Bandcamp elérhetőségéhez klikk ide
 
 
Lupus Canis