Bejelentkezés

x
Search & Filters

Apey And The Pea - "Kamu nincs, azt kapja mindenki, amit a lemezen" (interjú)



Az Apey And The Pea egy nagyon dinamikusan fejlődő hazai doomos-stoneres metal banda, akik tavaly a „Devil's Nectar” képében elkészítették az év egyik legjobb lemezét! A teljes zenekarral beszélgettünk.

Rockbook: Hali Srácok! Először is gratulálok a lemezetekhez! Számomra a 2013-mas év egyik csúcsalkotásáról van szó! Nagyon tetszik a lemez hagyományos, természetes megszólalása! Nem egy túleditált műanyag valami! Direkt törekedtetek egy ilyen old-schoolabb hangzásra? Hol és kivel készült az anyag?


Makk: Bánházi Gabika segítségével vettük fel, két session az R33 stúdióban egyben játszva, szeparálva tempó nélkül. Az első lépés az volt, hogy vissza adjuk azt, amit a koncerteken hallanak az emberek, a másik alapköve pedig az apró hibák, amit a hallgató lehet, hogy nem fog meghallani, de nekünk nyilván feltűnik, na ezeket benne hagytuk, a tempó hullámzás szintén az alappillére annak, hogy a zenekar együtt lélegzik és minden ütés és pengetés egyszerre történik, lassul vagy gyorsul. A következő lemez meg már jócskán készülőben van, de erről még nem akarok írni semmit, mindent a maga idejében, de most sem szaroztunk sokat (nevet).

Rockbook:  Milyen eddig a lemez fogadtatása?

Zoli: Eddig nagyon jó visszajelzéseket kaptunk, két platformon is az év lemezének választották! Külföldi netes magazinokon is cikkeztek rólunk és a lemezmegjelenésről és elég pozitív kritikát kapott!

Rockbook:  Andris! Mesélj a dalszövegekről! Miről szólnak nagy vonalakban?

Api: Erre nem hiszem, hogy bárkinek is valaha kielégítő választ fogok adni, minden szám teljesen más világ. A szövegeimet röviden úgy írnám le, mint egy rosszul elsült hosszú trip 5 percben összefoglalva, sok kép és hangulat. Izgalmas mi?

 

Apey & the Pea - Devil's Nectar (full album)

 


Rockbook:  Lesznek-e újabb klipek? Ha igen, milyenekre számíthatunk?

Zoli: Igen, ha minden igaz február végére debütál is az első klipünk az album nyitódalára, a "Nazareth" című track, melyben egy boszorkányt idézünk meg a zenénk által, mely a klip végére a vesztét okozza.

Rockbook:  Andris! Ha jól tudjuk, egy ideig Angliában éltél.  Mik a tapasztalatid az ottani metal közeggel kapcsolatban? Nem próbálkoztál brit, vagy más külföldi kiadóknál a zenekarral?

Api: De próbálkozunk mi mindenhol, a briteknél egyfajta tömegnyomor van minden értelemben. Viszont a metál közösség minőségi. Egy élő bandára sem emlékszem, ami szar lett volna, szóval éppen ez az, túl nagy a mezőny, és ott már nem fogsz kitűnni azzal, hogy nincsen akcentusod, mert senkinek sincs.

Rockbook:  Szerinted ezért van, hogy ennyire kevés magyar rockbanda tud külföldön befutni?

Api: Nem tudom, nyilván nem azt állítom, hogy minden azon múlik, hogy valakinek van-e rossz kiejtése vagy sem, de ha bele gondolunk, azért eléggé megkoronázza a tetejét nem? Hiteltelen lenne egy angol anyanyelvűnek. Mintha egy japán fickó kezdene Quimby tribute zenekart. Az angol tudás elengedhetetlen, ha külföldön szeretnénk valamit.

Rockbook:  Milyennek tartjátok a hazai koncertezési viszonyokat? Jobbak, vagy rosszabbak, mint pár évvel ezelőtt?

Makk: A koncertszervezés az egy nehéz ügy. Aki erre teszi az életét, azt látom beleszakad, hogy pörgesse a zenekart. Ez sajnos így működik, bele kell tenni ahhoz, hogy másnap vehess ki. Mire ki vennénk egy kis pénzt, azonnal bele kell tenni valami másba. Például ami már nem titok, lett egy amerikai pr-osunk, aki a külföldi dolgainkban, külföldi cikkek,stb… segít. Megérkezünk tök mindegy hova, kb. annyit se kérdeznek, hogy iszunk-e pohár vizet. Persze tisztelet a kivételnek, mert azért nem mindenki olyan szemét, szóval a legszebb pillanat, amikor egy kényelmes backstage-ből  - ahol még van egy kis sörünk meg vizünk - felmenni egy komfortos és jól szóló színpadra, ahol még a klub is tele van és a refréneket kiabálják a srácok... Na ezért csináljuk!

 

Apey & the Pea - Judas

 


Rockbook:  Andris! A gitárcuccod lemezen és élőben is brutál vastagon szól! Mesélnél a gitárőrülteknek arról, hogy milyen hangszereket, effekteket és erősítőket használsz?

Api:  Köszi! Persze! Én nem vagyok egy nagy mágus, gondolom ezt mindenki levágta. Szeretem az egyszerű dolgokat, kamu nincs, szóval élőben is azt kapja mindenki, amit lemezen, és amit a teremben. 412-es V30-as orange láda - ha lehet kettő - és az öreghölgy felül a kis retikülöm egy Orange Dual Terror, 30watt csumira kitekerve. Az EP-n két darab dual terror-t használtunk, de a Nectar-nál visszatértem inkább a letisztultabb, 1 fejes két láda variációhoz, az idei lemezen is ez lesz. A pedálokról órákat tudnék pofázni, röviden az alap követelmények szerintem egy pedálboard-ba, zajzár, booster, wah, octave, tuner, reverb, delay. A két fő gitárom, amit élőben és stúdióban használok az egy Gibson SG Standard, és egy erősen mod-olt LTD ec500.

Rockbook:  Énekelni tanultál, vagy ösztönös tehetség vagy? Mivel tartod karban a hangod (beéneklés koncertek előtt, méz, pálinka stb.)?

Api: Nem, én alapból sosem akartam énekes lenni (nevet)! Gitáros szerettem volna lenni mindig is, csak az első zenekaromba (Kelly Hits the Blue Sky) sajnos nem gitárost, hanem énekest kerestek, így kezdődött. Semmivel! Nem szoktam beénekelni, ezzel nem azt mondom, hogy ezt kövesse bárki és hogy ez így helyes, de így csinálom, nem nagyon foglalkozom ilyenekkel, jön ami jön.

Rockbook:  Civilben mivel foglalkoztok?

Makk: Api naplopó, ő semmivel (nevet). Persze ez nem igaz, ő otthon napi 12 órában nyúzza a gitárját és kegyetlen tempóban írja a gyilkos riffeket, meg persze készül a Neck Sprain szülinapi bulijára, valamint csinálja az akusztik projektjét.

Zolika zenekarokat szállít buszokkal mindenfelé, ő ebből él nagyrészt, én meg a belvárosban dolgozok egy Robot nevű rock kocsmában! Érdemes lejönni, igazán hangulatos hely, egész nap bömböl az Exodus meg a Pantera. A másik melóm, meg a dobolás, ha hívnak természetesen más bandákba és kell nekik segítség és látok benne perspektívát, akkor elvállalom, de az A&TP mellett kevés az idő, mivel nincs magyar manager, így egyre több a meló, de megpróbálunk vele annyit foglalkozni, amennyit tudunk. Lassan a csajaink már lázadnak, hogy többet foglalkozunk a bandával, mint velük (nevet).

Rockbook:  Tervek a jövőre nézve?!

Zoli: Már készülünk is a következő nagylemezre, ami júliusban fog megjelenni egy évre a "Devil's Nectar" megjelenése után! Tavasszal stúdióba vonulunk, de azért lesz egy-két koncert, nyáron a fesztiválokon leszünk láthatóak, közben meg egyre többet járunk külföldre koncertezni. Nem titkolt szándékunk, hogy megismertessük az emberekkel hazánkon kívül is a zenénket. Nyár előtt például lesz két orosz állomásunk is.

 

Facebook: https://www.facebook.com/apeyandthepea

 

Web: http://apeyandthepea.com/

 

 

 

MG
 

Címkék: 
Apey And The Pea