Bejelentkezés

x
Search & Filters

Az A38 Hajó működteti a Cseh Tamás Programirodát

Az A38 Hajó kulturális programját szervező A38 Nonprofit Kft. nyerte a Cseh Tamás Programiroda 2017-es működtetésére kiírt nyílt pályázatot. Talán ez volt a legfontosabb, ami elhangzott a Cseh Tamás Program tegnapi sajtótájékoztatóján. Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke szerint a három éve létrehozott Cseh Tamás Program révén hatalmas lendületet kapott a magyar könnyűzene. Bajnai Zsolt, a Cseh Tamás Program ideiglenes kollégiumának vezetője a folyamatosságot és folytonosságot emelte ki. A sajtótájékoztatón bemutatkoztak a programiroda új munkatársai is.

 

 

A legfontosabb dolgok:

- A Cseh Tamás Program az üres adathordozók után szedett jogdíjak NKA-hoz kerülő negyedének egy részéből működő, a hazai könnyűzene egészének támogatására létrejött program.
- 2014-ben indult, tavaly szeptemberben a harmadik teljes évadát kezdte meg.
- Eddig több mint kétmilliárd forinttal támogatta a magyarországi és határon túli magyar könnyűzenét.
- A rendelkezésre álló források elosztásáról és a program irányításáról az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégium gondoskodik, amelynek tagjai Bajnai Zsolt, a kollégium vezetője, Dósa Richárd zenész, Horváth Gergely újságíró-szerkesztő-műsorvezető és Tóth Tibor zenei menedzser.
- A Cseh Tamás Programiroda a Cseh Tamás Program végrehajtásáért felelős adminisztratív szervezet.
- Az NKA Cseh Tamás Program nyílt pályázatán az A38 Hajó kulturális tevékenységét végző A38 Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. nyerte el a Cseh Tamás Programiroda működtetését.

 

 

Az NKA Cseh Tamás Programja mai, január 17-i sajtótájékoztatóját Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke nyitotta meg. Elmondta, hogy a Cseh Tamás Program eddig működése révén óriási lendületet kapott a magyar könnyűzene. Az NKA támogatásából megvalósuló, egymásra épülő nyolc alprogramból a könnyűzenei élet szinte valamennyi szereplője igényelhetett és kapott támogatást: zenészek, klubosok, médiumok, menedzserek, kezdő és befutott nagyzenekarok, koncertszervezők, nemzetközi koncertszervezők.

Az idei évadban például 27 induló előadó kapott egyenként kétmillió forint támogatást, amit minimum öt új dal rögzítésére, egy profi videoklip elkészítésre, promócióra és lemezbemutató turnéra használhatnak fel. A Cseh Tamás Program jelentős összegekkel támogatja a vidéki és határon túli magyar klubokat, a hazai zenekarok külföldi fellépéseit, a könnyűzenei médiumok és sajtótermékek működését. Ezen kívül sokat tesz a zenei piac fejlődéséért, a szakmai döntéseket támogató iparági kutatásokért, a szakemberképzésért, a könnyűzenei örökséget feltáró és megőrző történeti kutatásokért. Mindehhez a forrást az üres adathordozók után szedett jogdíjból befolyó bevételek NKA-hoz kerülő negyedének egy része biztosítja.

A Cseh Tamás Program szerteágazó feladatainak adminisztratív és szakmai támogatását a Cseh Tamás Programiroda látja el. A programiroda 2017-es működtetésére a NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégium tavaly ősszel nyílt pályázatot írt ki. A novemberi határidőre hat érvényes pályázat érkezett. Ezek közül, többkörös döntési folyamat után választotta ki a testület a nyertest, az A38 Hajót, illetve az ezt működtető A38 Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft-t.

A programiroda szakmai feladatainak ellátására – az előző évekhez hasonlóan – százmillió forintot biztosít a Cseh Tamás Program kollégiuma.

 

 

A második felszólaló, Bajnai Zsolt, az NKA Cseh Tamás Program ideiglenes kollégiumának vezetője részletezte a program működését, kiemelve a zökkenőmentes átadás-átvételt. Így biztosított, hogy a program folyamatosan tudja támogatni a magyar könnyűzenét. A gyorsaság különösen fontos volt, hiszen január 26-án lejárnak az idei első pályázati határidők. A Cseh Tamás Program aktuális pályázatait a fővárosi klubok támogatására, a nemzetközi fellépések finanszírozására, illetve a nyomtatott és online könnyűzenei sajtótermékek támogatására írták ki.

 

 

A Cseh Tamás Programiroda vezetője, Boross Zoltán kiemelte, hogy az iroda működése során a legfontosabb alapelv a transzparencia, az átláthatóság, a nyitott kommunikáció. Az a cél, hogy világos alapelvek szerint, a zenészekkel együttműködve és őket szakmailag támogatva folyjon a munka. Bemutatta a programiroda új munkatársait: Bali Dávid a nemzetközi programokért felel, Vasák Benedek a kommunikációt viszi, a programiroda titkára Facsády Orsolya lesz. (Telefonszámok, email-címek a Kapcsolat menüpontban.)