Bejelentkezés

x
Search & Filters

Az A38 Hajó után az USA-ban koncertezik a Special Providence - interjú Markó Ádámmal



Immáron ötödik albumát jelentette meg 2017. októberében a Special Providence, amely a zenekar történetének eddigi legtudatosabb és progresszívabb anyaga. Markó Ádám dobossal beszélgettünk az új lemezről és sok másról...
 
Rockbook: - 2017. október 23-án jelent meg ’Will’ címmel legújabb albumotok. Mennyiben lett ez más anyag, mint az előző, az ’Essence Of Change’?
 
Markó Ádám: - Zeneileg, technikailag, hangszerelés tekintetében és ritmikai szempontból is nagyot léptünk előre. Szerintem az eddigi legtudatosabb és progresszívabb anyagunk. Sokkal több időnk volt, mint az előző lemeznél, letisztultan komplex. 
 
Rockbook: - Úgy tűnik, Zsoltnak sikerült teljesen átvenni a Special Providence szellemiségét, tehát remek választásnak bizonyult.
 
M.Á.: - Zsolti az évszázad igazolása volt!  Nélküle nem lenne a mai Special Providence olyan amilyen. Elképesztően jól tudunk együtt dolgozni és motiválni egymást, ami a legfontosabb egy zenekarban.
 
Rockbook: - 10 dal került az anyagra. Hány új szerzeményből alakult ki a végleges tracklist? Mennyire nehéz feladat kiválasztani a „nyerteseket”?
 
M.Á.: - Igazság szerint pont annyi dal készült amennyi kellett, mindegyik nyert, ami ritkán fordul elő. Három szerző is van a zenekarban és sosem bízzák a véletlenre. 
 
Rockbook: - Az új album első hivatalos videója, az ’Irrelevant Connotations’-t gyönyörű helyszínen forgattátok? Hol készült? Hogy esett rá a választás? Hogyan zajlott a forgatás?
 
M.Á.: - A Mihaszna Film stábjával készítettük a videót, akik az egyik legjobb hazai videós csapat, fantasztikus, kreatív ötletekkel. A forgatás két napos volt, első nap a tiszadobi kastélyban forgattunk, másnap pedig Rudabányán, pontos forgatókönyv alapján. Azt gondolom, az eredmény önmagáért beszél.  
 
 
Rockbook: - További négy dal jelent meg hivatalos videóként, amelyek mégsem nevezhetőek a szó-szoros értelmében véve valódi klipeknek. Terveztek még hasonlót, mint az ’Irrelevant Connotations’?
 
M.Á.: - Szép apránként minden dal felkerül majd a Youtube csatornánkra az új lemezről. Tervezünk még videóklippet forgatni tavasszal, de teljesen mást, mint az ’Irreleavant Connotations’
 
Rockbook: - Három lemezbemutató koncertetek lesz Magyarországon januárban. 18-án, Szegeden az IH Rendezvényközpontban, majd 19-én, Budapesten az A38 hajón, végül 26-án, Pécsen, a Pécsi Est Caféban. Tudatosan „csak” három koncertet terveztetek vagy várhatóak még továbbiak?
 
M.Á.: - A január a lemezbemutatókról fog szólni, vidéken már nagyon rég voltunk és úgy éreztük épp itt az ideje visszalátogatni azokra a helyekre, ahol számottevő Special Providence szerető ember van. Több hazai koncertünk lesz idén, ennyit elárulhatok, a többi még titok.
 
Rockbook: - Az összes albumról hallhatunk majd dalokat? Mi alapján áll össze a mostani setlist?
 
M.Á.: - A setlist gerince az új lemez anyaga melyről minden dalt eljátszunk, ilyet még nem nagyon csináltunk eddig, óriási kihívás, de teher alatt nő a pálma. :D Természetesen játszunk még  „örökzöldeket” az előző két lemezről is, melyek nélkül nincs koncert.  Nagyon készülünk, brutális felkészültség kell ahhoz, hogy az új lemez dalai szépen megszólaljanak.
 
 
Rockbook: - Külföldi turné szerepel az idei naptárban? Amennyiben igen, mikor és merre veszitek az irányt?
 
M.Á.: - Történelmi év lesz, mert először látogatunk az USA-ba és Izraelbe is, emellett lesznek koncertek Európában is természetesen.  Óriási megtiszteltetés hogy ott leszünk a keleti part egyik legnagyobb progresszív zenei fesztiválján a ROSFEST-en.
 
Rockbook: - A külföldi fellépések inkább megkeresések alapján jönnek létre vagy ti ajánljátok be magatokat?
 
M.Á.: - A koncertek nagy része megkeresés alapján jön már, de természetesen vannak dolgok, aminek mi megyünk utána. Az hogy ilyen országokba is meghívják a csapatot az óriási érzés, és visszaigazolás hogy jó úton járunk. 
 
Rockbook: - Melyik ország(ok)ban van a legnagyobb rajongótáborotok? Hol vevők a legjobban a SP zenéjére?
 
M.Á.: - Németország, Franciország, USA és itthon is komoly követői tábor van.
 
 
Rockbook: - Kapott már a zenekar valamelyik tagja ennek köszönhetően felkérést közös projektbe való részvételre nagynevű muzsikustól?
 
M.Á.: - Igen, volt már példa több ízben is, a jazz és metal világából is kerestek meg minket stúdiómunkákra. 
 
Rockbook: - Turnéztatok a Spock’s Beard-del, a Haken-nel, felléptetek a Dream Theater előtt. Rajtuk kívül mely zenekarokkal sikerült kialakítanotok baráti viszonyt?
 
M.Á.: - Akikkel eddig turnéztunk a mai napig baráti kapcsolatot ápolunk és ez nagy érzés. Alapvetően ebben a szakmában az emberi oldal ugyannyira számít, ha nem jobban, mint a zenei és mindig nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk. Világhírű zenészek, zenekarok osztják meg a videóink, dalaink, ami óriási elismerés és megtiszteltetés. A prog szcéna alapvetően egy nagyon összetartó, támogató közeg és nagy öröm hogy immáron mi is a részei vagyunk. 
 
Rockbook: - A zenekar a műfajon belül egyre népszerűbb világszerte. A stíluson belül hányadik vonalba helyeznéd most a Special Providence-t? 
 
M.Á.: - Ezt nem tudom megítélni. A zenekar lépcsőzetesen, de dinamikusan fejődött az elmúlt pár évben, és olyan dolgokat értünk el, amiről csak álmodni mertünk. Minél feljebb jut valami annál nehezebb szintet ugrani, de remélhetőleg az új lemezzel ez is sikerül majd. 
 
Rockbook: - Köszi az interjút! Találkozunk Szegeden! 
 
A Special Providence elérjetőségei: Honlap, Facebook, Bandcamp 
 
 
Balogh Péter