Bejelentkezés

x
Search & Filters

Az Adidas, a Puma és a nu metalA 90-es évek végén és a 2000-es évek elején élte virágkorát a nu metal, amelyben a zene mellett fontos szerep jutott a külsőségeknek is. A buggyos farmerek és a fordított baseballsapkák szinte kötelező kellékek voltak, de a színtér idővel a világmárkák egyik csataterévé is vált: a Kerrang! a Korn frontembere, Jonathan Davis közreműködésével idézte fel, hogyan került a banda kapcsolatba előbb az Adidas-szal, majd a Pumával.
 
"Eleinte mindenki imádta a nu metalt, mert valami újat hozott. Akkoriban még ott volt a grunge és némileg a hajmetal is, a pop-punk színtér pedig épphogy csak elkezdte bontogatni a szárnyait, így a közönség tátott szájjal nézte, amit mi csináltunk. A külsőnkkel nem nagyon tudtak mit kezdeni. Én skót dudán játszottam szabadidőruhában, Fieldy akkora kalapot viselt, amit rajta kívül csak stricik hordtak, Munky pedig leragasztotta a száját szigetelőszalaggal. Aztán jött a kérdés, hogy zeneileg hova soroljanak be minket. Először a No Doubt-tal és a Pennywise-zel turnéztunk, vagyis megpróbáltak begyömöszölni minket a kaliforniai színtérbe. Aztán a God Lives Underwater és a KMFDM következett, de kiderült, hogy az indusztriális világba sem illünk igazán, így végül a Megadeth előzenekara lettünk, és ez a metalos közösség már nagyjából nyitott volt ránk."
 
Az Adidas nem volt azért teljesen ismeretlen a zenei színtéren, de korábban főleg a Black Fag és hasonló punkzenekarok közönsége viselte, majd pedig az alternatív rockos közeg védjegyévé vált. A Korn azonban 1997-ben még egy A.D.I.D.A.S. című dallal is előrukkolt, ami igazából szójáték volt, ugyanis a rövidítés az All Day I Dream About Sex (Egész nap csak a szexről ábrándozom) kifejetést takarta. A húzás ezzel együtt bevált és a cég észrevette a dalban rejlő potenciált - és persze az ingyenes reklámozás lehetőségét - így gyorsan meg is dobta a banda tagjait néhány ajándékcuccal. Azonban míg a Run-D.M.C.-vel tényleges szerződést kötött a vállalat, a Korn-nal ugyanerre nem volt hajlandó.
 
 
"Közölték, hogy az Adidas egy sportmárka, nem pedig zenei, miközben a küzdőtér tele volt olyan arcokkal, akik az ő ruháikat viselték, ráadásul Kanye West és több hasonló arc saját márkás cipőt kapott tőlük pár évvel később!"
 
Így került képbe a Puma, akik viszont hivatalosan is leszerződtették a Korn-t. A dolog pikantériája, hogy a cég alapítója Rudolf Dassler volt, az Adidas-t létrehozó Adi Dassler bátyja. Davis nem tagadta, hogy milyen okokból bólintottak rá az együttműködésre: "Azért váltottunk a Pumára, mert azt mondták, forgatnak velünk egy reklámot és egy kis pénzt is kapunk, ha felvesszük a szarjaikat. Az Adidas nem ajánlott fel ilyesmit, úgyhogy elfogadtuk. Úgy éreztük, a Puma legalább egy kicsit tisztel minket."
 
Sokaknak azonban egyáltalán nem tetszett, hogy ilyen nagy cégek tolakodtak be a metalba és úgy vélték, azok a zenekarok, akik nyitottak voltak ilyen együttműködésekre, eladták magukat. Jonathan szerint azonban igazából maga a nu metal címke is csak egy márkanév volt: "mi sosem állítottuk, hogy metal zenekar lennénk. A nu metal jelzőt is mások aggatták ránk, de kiegyeztünk vele. A hozzáállásunk viszont mindig is a punk rockot idézte. Az elején 20-on éves punk arcok voltunk, akik azt tették, amit akartak: olyan zenét játszottunk és olyan ruhákat hordtunk, amik nekünk tetszettek. Nyilván akkoriban eszembe sem jutott, hogy még 50 évesen is erről fogok majd beszélni..."
 
 
A Korn a tervek szerint 2022. június 21-én pótolja az eredetileg 2020 nyarára tervezett budapesti koncertjét.