Bejelentkezés

x
Search & Filters

Az Eagles 'Hotel California'-jának rejtett társadalompolitikai kritikája



Az Eagles legnagyobb slágere, a Hotel California már 45 éves, de ennyi idő alatt sem vesztett régi fényéből és népszerűségéből, sokan pedig a mai napig próbálják megfejteni a szöveg pontos tartalmát és jelentését. Don Henley szerint rengetegen félreértelmeznek bizonyos sorokat, és bár nem szívesen magyarázza a munkáit, annyit azért elárult, hogy az egyik mondat komoly társadalompolitikai kritikát rejt.
 
A Cleveland.com riportere a 'Please bring me my wine', he said, we haven’t had that spirit here since 1969" sort emelte ki, amelyben a spirit szó vezethet félreértésekhez, ugyanis ez egyaránt jelenthet égetett szeszt, szellemiséget és lelkületet is. A riporter arra hívta fel Henley figyelmét, hogy a bor nem égetett szesznek minősül, mivel más eljárással készül, a zenész azonban kifejtette, hogy a szöveg egyáltalán nem is az alkoholhoz kapcsolódik.
 
"Köszönöm a gyorstalpalót! Nem te vagy az első, aki felhívja erre a figyelmemet, és sokakhoz hasonlóan te is félreértetted ezt a részt és nem vetted észre a rejtett hasonlatot. Elhiheted, hogy épp elég alkoholt fogyasztottam annak idején ahhoz, hogy tudjam, melyik milyen szesznek minősül és hogyan készül, de ennek a szövegnek semmi köze a piáláshoz. Ez egy társadalompolitikai állásfoglalás, és nagyon nem örülök neki, hogy magyaráznom kell a szövegemet, ahogy annak sem, hogy a beszélgetés színvonala arra a szintre süllyedt, hogy melyik alkohol hogyan készül."