Bejelentkezés

x
Search & Filters

Az egész sátánista pánik a nyolcvanas években kezdődött



A heavy metal kedvenc sötét ura sok-sok dalt és albumot ihletett meg, emiatt azonban jó pár zenekarra rá is aggatták a sátánista jelzőt. Persze vannak olyan zenekarok is, melyek tényleg azok...

Az egész sátánista pánik a nyolcvanas években kezdődött, amikor olyan zenekarokat nyílvánítottak sátanistának sötét szövegeik és borítóik miatt, mint a Black Sabbath, az Iron Maiden, vagy a Slayer. Persze az értelmesebb rocker tudta, hogy ezekna bandák nem azok, de amikor a black és a death metal populárisabb lett, bizony olyan zenészek és zenekarok is ismertek lettek, aki gyakorolták a sátánizmust.

A metal-on belüli sátánisták nagy része Norvégiából került ki, a járványként lezajlott templom gyújtogatásokat a kilencvenes évek elején black metal zenészek csinálták. Olyan bandák, mint a Mayhem, az Emperor, a Burzum, vagy a Gorgoroth, a mai napig viszik tovább a "lángot".

Persze Svédország is elosztója volt a sátanista extrém zenének, hisz többek között a Dark Funeral és a Marduk is a bal kéz útját járja. Természetesen amerika is termelt ki pár komolyan sátánista bandát, elég csak a Deicide-ra gondolni.