Bejelentkezés

x
Search & Filters

"Az elmúlt két év sok változást hozott a zenekar életében" - Meztelen Diplomaták interjú



Mintha régi, jó ismerősökkel találkoznánk az utcán, kicsit olyan a Meztelen Diplomaták tagjait kérdezni. A mindig jókedvű banda most is hozta a tőlük megszokott pozitív látásmódot, beszéltünk az elmúlt két évről és kicsit a jövőbeli terveikről is. Sok sikert nekik a továbbiakhoz! Hallgassátok, szeressétek Őket!

 

Rockbook: - Nos, 2 éve beszéltünk utoljára (klikk ide az interjúhoz), ahogy láttam, azóta is töretlenül ott vagytok a fesztiválokon és a klubbokban is, most pedig a Magashegyi Undergrounddal turnéztok. Hogy jött ez a kooperáció? Miért pont velük? És milyen velük koncertezni?

Jani (a zenekarral közösen): - Az elmúlt két év sok változást hozott a zenekar életében. Két alapító tagunknak is más irányt vett az élete, így a legnagyobb barátságban elválva, nélkülük kellett folytatnunk. Két új tagunk Mani (dobok) és Szabi (billentyűk) azóta nagyszerű diplomatákká váltak és erősítik sorainkat. Természetesen ezek mellett nem akartunk engedni a koncertezésből és az országjárásból, mert bármennyire is fárasztó tud lenni egy fél napos pakolásból, utazásból és koncertezésből álló kaland, mi még mindig rettenetesen élvezzük. Ezért pályáztunk ismét az NKA (akkor még) Cseh Tamás programjára a Magashegyi Undergrounddal közösen, hogy ezt megvalósíthassuk. Azt, hogy miért pont a MU lett az, akit megkerestünk, most már nehéz lenne pontosan visszaidézni, de mindig is nagyon kedveltük sok dalukat és a tavalyi Kelemen Kabátbannal közös turné után (amit rettentően élveztünk!) úgy éreztük, hogy valaki egészen mással is nagyon szívesen kipróbálnánk magunkat. Egyáltalán nem bántuk meg, ez a turné is rengeteg kalandot és tapasztalatot adott nekünk, kezdve Bíborka hihetetlen kedves, őszinte közvetlenségétől addig a végtelenül profi hozzáállásig és produkcióig, ami az egész zenekart jellemzi. Őszintén szólva néha csak ámulunk, hogy hogyan lehet valami ennyire tudatos, kitalált és laza egyszerre.

Rockbook: - Ha választhatnátok még melyik zenekarral szeretnétek közös turnét, vagy kit szeretnétek majd Ti, előzenekarnak? Miért pont őket?

Jani: - Eddig játszhattunk sok más nagyszerű zenekar mellett a Kiscsillag, a PUF, a HS7, az Intim Torna Illegál, Péterfy Boriék, a Kelemen Kabátban és a Magashegyi előtt is és mindegyik egészen másképp, de őrült kalandos volt. Ezért az a helyzet, hogy gyakorlatilag bárkivel nagyon lelkesen tudnánk várni a közös koncertet, attól függetlenül, hogy akár egészen más zenét játszanak, mint mi. Minden ilyen fellépésből sokat tanulunk, igyekszünk ellesni trükköket, van, hogy egy-egy jó sztori, vagy közös beszélgetés miatt érezzük úgy, hogy igazán megérte a közös koncert. Ezeket sose lehet előre tudni és ettől igazán izgalmas! Ha most választhatnánk, hogy kivel mennénk közös turnéra, talán a Blahalouisiana lenne az első, akik az eszünkbe juthatnának, mert a zenéjüket és szövegeiket is rokonnak érezzük a miénkkel.

Rockbook: - Vannak kifejezetten olyan dalaitok, ami nélkül nem mehet le egy koncert, ami már kötelező eposzi kelléketekké vált?

Jani: - Talán egy ilyen dalunk van eddig, a Dánok, ami az első olyan számunk volt, amit rotációban játszottak rádiók és a magunk szintjén slágernek hívhatunk. Máig ennek a klipjét nézték meg legtöbben és az elmúlt 5 évben nem volt olyan koncert, ahol ne játszottuk volna el. Vannak olyan dalok, amiket viszont mi érzünk kötelezőnek a koncertjeinken, ilyen a Percenként, ami a legutóbbi EP-nk nyitódala és imádjuk játszani. Sőt, igazából erről a lemezről (Helyből bárhol) egyik számot se hagyjuk ki soha. Eléggé megszerettük ezeket a dalokat.  

 

 

Rockbook: - Kicsit meséljetek az új klipetekről! Ki álmodta meg ezt a látványt? Miért épp ebből a dalból lett klip? (Miért pont egy Citroen kacsa van a klipben? Van ilyen vonzódásotok a régi kocsikhoz, tárgyakhoz? Mindenesetre nagyon jól áll nektek!)

Jani: - Még a nyár végén határoztuk el, hogy a Sárgás fényekhez készítjük el a következő klipünket, amit időközben a Petőfi Rádió is elkezdett rendszeresen játszani. A zenélős jeleneteket a gercsei templom mellett vettük föl, ahová sok gyerekkori emlék köt sokunkat és ami az egyik első klipünk, a Dánok forgatási helyszínétől pár száz méterre található. A videót Ónodi Gergő barátunk fényképezte és Jani készítette. Igazából ezt a látványt még a dalszöveg írója, régi basszusgitárosunk, Szacsy Geri álmodta meg, magával a szöveggel. Legalábbis nekünk eszünkbe se jutott semmi más, annyira magától értetődő volt az egész. Az alapkoncepciót Toti és Jani rakták össze, Toti találta a Citroen kacsát, Janitól jöttek a részletek, és ha lehet mondani, hogy bármi története van a klipnek, akkor még az. De egyszerűen csak azt a hangulatot és érzést szerettük volna megjeleníteni, ami a dalban van, ehhez pedig a fő motívumok, az éjszakai autózás, a közös, tábortűz körüli örömzenélés egyből adták magukat.

 

 

Rockbook: - Nagy vonalakban mi minden történt veletek 2017-ben, elégedettek vagytok vele? Mik a terveitek 2018-ra?

Jani: - Idén sem unatkoztunk szerencsére, sikerült az előző évekhez képest további fesztiválokra is eljutnunk, a Magashegyivel közös turnénk tavasz óta tart és még négy állomás hátravan belőle, a szokásos év végi akusztikus koncertünk is előttünk áll még, arra is sokat kell készülnünk, illetve új dalok írásával foglalkoztunk az elmúlt hónapokban. Idén két új klipünk jelent meg és szeretnénk a közeljövőben még legalább eggyel jelentkezni, a legnagyobb jövő évi tervünk egy új lemez megjelentetése és a világhírnév (megint)!

Rockbook: - És ha már legutóbb is játszottunk ilyet, zárjuk ezzel most is! Jellemezzétek, kérlek egy szóban a zenekart! Kiváncsi vagyok, 2 év távlatából valtozott-e.

Jani: - Mi se sokat változtunk, legfeljebb egy kicsit még szebbek (és szerényebbek) lettünk. Őrület! Ez a szó még mindig nagyon igaz ránk.  

Rockbook: - Köszi az interjút!

 

 


A zenekar Facebook elérhetőségéhez klikk ide!

 

Támogatónk a Hangfoglaló Program.