Bejelentkezés

x
Search & Filters

Az Esprit D’Air egy fantasztikus hangulatú koncerttel örvendeztette meg a Dürer Kert közönségétEsprit D’Air, Bulletproof Memories – Dürer Kert, 2023. 10. 10.
 
Különleges koncertnek adott otthont a Dürer Kert kisterme október 10-én, az Esprit D’Air ugyanis egyenesen Japánból érkezett Budapestre, az érdeklődésre pedig nem lehetett panasz, mivel a lelkes magyar rajongók már hónapokkal korábban lecsaptak az összes jegyre.
 
A koncert különleges vendége egy fiatal hazai csapat, a Bulletproof Memories volt, akik csupán bő egy éve tették közzé Drifting című első dalukat, amit azóta további négy követett és időközben a bulik is beindultak. A banda zenéjét leginkább talán dallamos metalként lehetne jellemezni, amelyben tiszta és hörgős ének is hallható, előbbi Papp Virág, utóbbi pedig Váradi Norbert jóvoltából. A zenekar még az út elején jár, a jó számok azonban már adottak és a színpadon is megállják a helyüket, úgyhogy ha így folytatják tovább, nagy baj nem lehet, sőt, minden esély megvan rá, hogy egy ígéretes szárnybontogatásnak lehetünk szemtanúi.
 
Bulletproof Memories
 
Nem minden nap játszik japán zenekar Magyarországon, különösen nem olyan, amely – a vélt vagy valós – japán-magyar rokonság nevében még arra is odafigyel, hogy az anyanyelvükön szólítsa meg a rajongókat. Az Esprit D’Air – az énekes-gitáros Kai-jal az élen – azonban pontosan ezt tett és rendszeresen magyarul adtak tájékoztatást a közelgő koncertről. Persze simán lehet, hogy csak bedobták egy fordítóprogramba az adott szöveget, de akkor is olyan kedves gesztusról van szó, amit nem sokan tesznek meg.
 
 
A banda tavaly februárban adta ki Oceans című legutóbbi albumát, amelyben többek közt a The Sisters Of Mercy gitárosa, Ben Christo is közreműködött, és ha már a sors úgy hozta, hogy ők pedig éppen másnap léptek fel a Dürerben, ezen az estén is beugrott az Esprit D’Air-hez a Dead Zone erejéig, ami igazán kellemes meglepetés volt, és Ben jófejsége mellett azt is bizonyította, hogy számára is fontos volt a Kai-ékkal való közös munka, és nem a levegőbe beszélt, amikor azt mondta, hogy igazi megtiszteltetés volt neki az együttműködés.
 
 
Az este egyébként abszolút a barátság jegyében telt – Kai Ben-t is egy nagy öleléssel fogadta – a zenekar és a közönség pedig azonnal egymásra talált, és többször nem is konferálás zajlott a dalok között, hanem kisebb párbeszéd alakult ki, ami a kisebb-nagyobb nyelvi akadályok ellenére is sok mosolyt és nevetést hozott. Ilyen az, amikor tényleg mindenki jól érzi magát egy koncerten, és valóban őszintén boldogok a színpadon és az az előtt állók is.
 
A setlist nagyrészét a már említett Oceans lemez dalai tették ki. A teljesség igénye nélkül elhangzott a Tsunami, a Leviathan – amelynek klipjével több díjat is nyert a banda – és az Into The Oceans, de néhány nótát előkaptak 2017-es első lemezükről, a Constellations-ről is, és nagyon úgy tűnt, hogy a közönség egy része már régóta figyelemmel kíséri a zenekart, vagy legalábbis megcsinálta a „házi feladatát” és rendesen felkészült a korábbi nótákból is a közös éneklésre.
 
 
 
Az Esprit D’Air népszerűsége abszolút érthető: a dalok fülbemászók és izgalmasak, a banda tagjai pedig karizmatikus, szerethető egyéniségek, akiket egyszerűen jó nézni a színpadon és azt látni, hogy a világ túloldalán is a maximumot nyújtják, kiszínezve egy egyébként szürke hétköznap estét. A zenekar ígéretet tett a visszatérésre, úgyhogy könnyen lehet, hogy Budapest neve ott virít majd a következő turné állomásai között is, és egy újabb fantasztikus hangulatú koncerttel örvendeztetnek meg minket.
 
 
Tóth Mátyás
 
Fotók: Bands Through The Lens, Dürer Kert