Bejelentkezés

x
Search & Filters

Az Iron Maiden legjobb albumnyitó dalai



Az első dal mindig fontos a lemezeken, hiszen ez rántja be a hallgatókat és adja meg az alaphangot a teljes albumhoz. Az Iron Maiden pontosan tudja ezt, és Steve Harrisék szinte mindig zseniálisan választják meg a nyitónótákat, amelyek közül a Louder szerkesztői most sorba is rendezték a legjobb tízet.
 
10. Wildest Dreams (Dance Of Death, 2005): bár a 21. századi Iron Maiden dalok többsége hosszabb és progresszívebb a korábbiaknál, a banda még mindig gond nélkül kiráz magából egy klasszikus nyitónótát, ahogy azt a Wildest Dreams-szel is bizonyították.
 
 
 
9. If Eternity Should Fail (The Book Of Souls, 2015): az If Eternity Should Fail tökéletes nyitódal a kísérteties, pszichedelikus intrójával és a himnikus, súlyos riffjével, és Bruce Dickinson is remekel benne.
 
 
 
8. Prowler (Iron Maiden, 1980): bár a debütáló album első dala felett kissé eljárt az idő az elmúlt 40 évben a témáját és a produceri munkát tekintve, mégis tökéletesen jelezte, hogy az Iron Maiden-nel bizony még sokáig számolni kell a metal színtéren.
 
 
 
7. Be Quick Or Be Dead (Fear Of The Dark, 1992): a Fear Of The Dark nyitódala a korabeli politikai botrányokra épült, így megjelent benne többek közt az európai tőzsde összeomlása is, a kislemezdalhoz készült borítón pedig Eddie a gyűlölt brit médiamogullal, Robert Maxwell-lel nézett farkasszemet, aki egy évvel korábban halt meg rejtélyes körülmények között.
 
 
 
6. Sign Of The Cross (The X Factor, 1995): a zenekar tagjai tudták, hogy erősen kell kezdeniük a Bruce Dickinson távozása után megjelenő első albumukat, ezért egy monumentális, 11 perces dallal indították a The X Factor-t. A Sign Of The Cross-t Umberto Eco klasszikus műve, A rózsa neve ihlette és hasonlóan epikus lett, mint maga a regény.
 
 
 
5. Moonchild (Seventh Son Of A Seventh Son, 1988): a zseniális 1988-as konceptalbum, a Seventh Son Of A Seventh Son Adrian Smith és Bruce Dickinson közös remekművével, a Moonchild-dal indul, amely a valóság, a halál utáni lét és az élet értelmének témáját boncolgatja.
 
 
 
4. Where Eagles Dare (Piece Of Mind, 1983): a Piece Of Mind album nyitódala az akkori új dobos, Nicko McBrain játékával indul, amelyhez hamarosan becsatlakozik Bruce Dickinson is, hogy elrepítse a hallgatókat a harcmezőre. A nótát a kultikus második világháborús film, a Kémek a sasfészekben ihlette.
 
 
 
3. The Wicker Man (Brave New World, 2000): a The Wicker Man 2000-ben az egész Maiden-tábort lázba hozta, hiszen ez volt az első kislemezdal a visszatérő Bruce Dickinson-nal és Adrian Smith-szel. A nóta azonnal bekerült a banda klasszikusai közé és egyben a csapat egyik legjobb albumnyitója is lett.
 
 
 
2. Caught Somewhere In Time (Somewhere In Time, 1986): a Somewhere In Time méltatlanul kevés figyelmet kap az Iron Maiden 80-as évekbeli albumai közül, mivel két igazi mérföldkő, a Powerslave és a Seventh Son... között jelent meg, pedig a lemez nyitódala, a Caught Somewhere In Time a teljes Maiden-diszkográfia egyik legjobbja.
 
 
 
1. Aces High (Powerslave, 1984): az Aces High annyira telitalálat lett, hogy két album nyitódala is lett belőle: ezzel kezdődik a Powerslave és az egy évvel későbbi Live After Death koncertlemez is. A zseniális metalhimnuszt Winston Churchill híres beszéde vezeti fel és a dal a mai napig kihagyhatatlan része az Iron Maiden koncerteknek.